Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συνέβη στο ελικόπτερο που κατέπεσε στο Αιγαίο;

Τουρκικό "χέρι" ή έλλειψη ανταλλακτικών ο λόγος της πτώσης;

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Αν και είναι πάρα πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα για τις συνθήκες πτήσης και τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση του Agusta Bell του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια άσκησης, θα αποπειραθούμε αρχικά να σκιαγραφήσουμε την περιοχή της πτώσης, αλλά και τις πιθανές συνθήκες πτήσης που είχε τραγική κατάληξη.

Σαν πρώτιστο αξιοσημείωτο του όλου συμβάντος πρέπει να τονίσουμε την μη δυνατότητα του άριστα εκπαιδευμένου και έμπειρου πληρώματος (Κυβερνήτης: Αναστάσιος Τουλίτσης.. Συγκυβερνήτης: Κων/νος Πανανάς.. Ναυτίλος: Ελευθέριος Ευαγγέλου) να εκπέμψει σήμα βοήθειας λόγω διακοπής των επικοινωνιών, ενώ η ταχύτητα απώλειας του στίγματος από τα ραντάρ δημιουργεί σοβαρές απορίες σχετικά με τους λόγους της πτώσης του Ελληνικού Augusta Bell.

Όπως βλέπουμε στον χάρτη, η βραχονησίδα Κίναρος στην οποία κατέπεσε το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, είναι απομακρυσμένη από την θαλάσσια περιοχή στην οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν «άλλες» εκδοχές. Σε καμία περίπτωση, δεν θα μπορούσε έστω και κάποια μικρή ομάδα τούρκων στρατιωτών να πλησιάσει στη βραχονησίδα με χρήση κάποιου μικρού σκάφους, επειδή τα δρομολόγιό τους θα γινόταν αντιληπτό από τα διάσπαρτα στρατιωτικά παρατηρητήρια της περιοχής.

Στρατιωτική επιχείρηση ξένης χώρας;

Επειδή στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούνταν άσκηση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, δεν υπήρχαν άλλα σκάφη (ελληνικά ή τουρκικά) τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτήν. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δεν υπήρχε κάποιο σκάφος που θα μπορούσε να μετέχει σε μία στρατιωτικού τύπου τουρκική επιχείρηση στην περιοχή. Βέβαια, υπάρχουν ειδικά σκάφη, υποθαλάσσια (σημειώνουμε στο σημείο αυτό πως το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο), τα οποία χρησιμοποιούν οι ειδικές επιχειρήσεις των υποβρυχίων καταστροφών, αλλά θα πρέπει να υποθέσουμε πως ήταν ενεργά τα ανάλογα υποθαλάσσια συστήματα εντοπισμού και έγκαιρης ειδοποίησης. Εκτός και εάν, για λόγους λιτότητας ή για λόγους βλάβης και για λόγους οικονομικούς δεν υπήρξε αντικατάσταση του προβληματικού υλικού…!

Υπό αυτές τις ιδιαίτερα ιδιόμορφες συνθήκες θα μπορούσε μία ομάδα τούρκων βατραχανθρώπων (και με υποστήριξη από κάποιο τουρκικό ψαράδικο που θα κινούνταν βόρεια της Καλύμνου) να ολοκληρώσει μία τέτοια υποθαλάσσια κίνηση… Το γιατί όμως θα προχωρούσε σε κατάρριψη του Agusta Bell είναι κάτι που μόνο η ακριβής πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου και τα συντρίμμια του θα μπορούσαν ενδεχομένως να διερευνήσουν… Κάτι τέτοιο όμως κινείται μεταξύ φαντασίας και πάρα υψηλής επικινδυνότητας πολεμικής επιχείρησης (αδύνατη για τα επιχειρησιακά δεδομένα της Τουρκίας).

Παράξενο θερμικό σήμα

Σύμφωνα με πληροφορία, που δεν έχει μέχρι στιγμής επαληθευτεί, ενώ το ελληνικό ελικόπτερο είχε εξαφανιστεί και είχε ξεκινήσει η διαδικασία της έρευνας και διάσωσης, ξαφνικά υπήρξε θερμικό ίχνος - σήμα από τη βραχονησίδα Κίναρος, όπου και εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Τι ακριβώς ήταν αυτό το θερμικό σήμα και ποιος το εξέπεμψε; Μπορούσε να ήταν από το ελικόπτερο που κατέπεσε εκείνη τη στιγμή; Αν ναι, τότε γιατί δεν εμφανιζόταν νωρίτερα; Γιατί το πλήρωμα του ελικοπτέρου δεν κινήθηκε σε πορεία συνάντησης με κάποιο ελληνικό πλοίο, ή έστω και χωρίς τηλεπικοινωνίες δεν επιχείρησε να προσγειωθεί σε κάποιο ασφαλές σημείο;

Εάν το ελικόπτερο είχε καταπέσει νωρίτερα, ποιος εξέπεμψε θερμικό σήμα και πως εξαφανίστηκε από την περιοχή; Τι κατέγραψαν τα παρατηρητήρια;
Υπήρχε εναέρια παρακολούθηση της άσκησης από την πλευρά της Ελλάδας; Αν ναι, τι κατεγράφη; Αν δεν υπήρξε, ποια αιτιολόγηση υπάρχει;
Ζητήθηκαν στοιχεία από συμμαχικές χώρες που είχαν στραμμένους τους δορυφόρους τους εκείνη την ώρα στην περιοχή;
Πώς μπορεί να εξηγηθεί η σύμπτωση πως τόσο η χθεσινοβραδινή πτώση όσο και η πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου στα Ίμια, αφορά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα;

Ανυπαρξία ανταλλακτικών λόγω μνημονίου;

Η δεύτερη πιθανότητα πτώσης του Agusta Bell σχετίζεται με την κακή ή ελλιπή συντήρησή του. Λαμβάνοντας υπόψιν την άριστη εκπαίδευση και τον επαγγελματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και δη των συντηρητών μηχανικών, η περίπτωση μηχανικού λάθους αποκλείεται. Έτσι, απομένει η πιθανότητα είτε αστοχίας υλικού λόγω γήρανσης ή ελαττωματικής κατασκευής, είτε η αναγκαστική πτήση παρά την καταγραφή τεχνικών προβλημάτων που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, δηλαδή εξαιτίας της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών που έχουν υποβάλλει τα μνημόνια και έχει υπογράψει και αποδεχθεί σύσσωμη η Ελληνική κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου).

Σε μία τέτοια εκδοχή, φυσικά, οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες, αφού αποδεικνύεται (με τον χειρότερο δυνατό τρόπο) η καταστροφή που έχει επιφέρει -δια των υπογραφών της- και η σημερινή συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Μία καταστροφή το πραγματικό μέγεθος της οποίας δεν είναι ορατό, λόγω της με διάθεση αυτοθυσίας προσφοράς των στελεχών (όλων των βαθμίδων) των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν, λοιπόν, η πτώση του ελικοπτέρου έγινε εξαιτίας έλλειψης ανταλλακτικών, τότε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα υποβάλλει την παραίτησή του, αφού η δική του υπογραφή επί του μνημονίου οδήγησε στην πτώση του ελικοπτέρου (μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο είναι άγνωστο τι συνέβη στα τρία μέλη του πληρώματός).

Προκλητική η Τουρκία στην περιοχή

Αξίζει, στο σημείο αυτό να σημειώσουμε την σχεδόν άμεση αντίδραση της Τουρκίας, η οποία προκλητικά αμφισβητεί όχι μόνο την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή του τραγικού συμβάντος, αλλά αμφισβητεί και το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!!!
Είναι άραγε μία ακόμη πρόκληση, στο σύνηθες πεδίο της τουρκικής θρασύτητας ή είναι μία εκ των προτέρων έτοιμη – προσχεδιασμένη αντίδραση από την πλευρά της Άγκυρας;
Συμπληρώνουμε, τέλος, πως η Κίναρος και η παρακείμενη Λεβίθα, είναι δυο μικρά νησάκια, στα οποία η Άγκυρα έχει επικεντρώσει τα τελευταία χρόνια τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο.
Τουρκικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις, πάνω από αυτά τα δυο νησάκια, αμφισβητώντας στην πράξη την ελληνική κυριαρχία.
Στις 25 Μαΐου 2015 σημειώθηκαν 49 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και μία υπέρπτηση στην Κίναρο από δυο τουρκικά αεροσκάφη.
Στις 8 Απριλίου 2015, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα υπήρξε νέα αμφισβήτηση. Σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 14:44 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ ν. Λήμνου και ν. Λέσβου. Τα 2 αεροσκάφη του σχηματισμού αποσπάστηκαν και κινούμενα με νότια κατεύθυνση πραγματοποίησαν υπερπτήσεις:
- στις 15:14 υπέρπτηση άνωθεν ν. Κίναρο στα 26.000 πόδια
- στις 15:20 υπέρπτηση άνωθεν ν. Λεβίθα στα 23.000 πόδια

Το πού το πάει η Άγκυρα το γνωρίζουμε. Το τι θα αποφασίσει το ΝΑΤΟ και πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις, μάλλον μέλλει να το δούμε στην πράξη.

Με καλές καιρικές συνθήκες και με κάκιστη κυβέρνηση, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο δράμα στο Αιγαίο. Ένα δράμα που δείχνει να έχει πολλά στοιχεία, όπως η περίπτωση της πτώσης του ελικοπτέρου των Ιμίων... 
Το ποιός θα ζητήσει εξηγήσεις και από ποιούς, ίσως θα πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, πριν κληθεί να "πληρώσει το μάρμαρο" η ίδια...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

 1. Γεωργίου Μιχαήλ : Θα ήθελα να σας ενημερώσω γιατί μάλλον λάθος σας πληροφόρησαν η δεν γνωρίζεται ορισμένα πράγματα για να βγάλετε όλα αυτά τα συμπεράσματα ιδικά για το Ε/Π , ακόμα και για την εκπομπή ενός θερμικού σήματος;; Ξέρετε τι είναι η θερμική κάμερα που και από ποια Ε/Π φέρεται; φέρεται από τα Ε/Π S-70B του Π.Ν και ονομάζεται κάπως αλλιώς(θα σας αφήσω να το βρείτε μόνος σας).Το Ε/Π ήταν (ΑΒ 212 ASW) και όχι(EW) Όσο για την συντήρηση ενός ιπταμένου μέσου δεν θα ήθελα να αναφερθώ. Μάλλον δεν γνωρίζεται κάτι επί αυτού με αυτά που γράφεται.
  Μάθετε επιχειρήσεις -ρωτήστε- τρόποι δράσεως Ε/Π Π.Ναυτικού ή επισκεφθείτε την ΔΕΝ (ξέρετε που είναι;;; )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν διαβάζω τους εξυπνακισμούς διαφόρων, με πιάνουν γέλια. Διαβάζω στο άρθρο πως υπάρχει μη επιβεβαιωμένη πληροφορία για ξαφνική εμφάνιση θερμικού ίχνους, αλλά διαβάζω επίσης και για περικοπή στρατιωτικών κονδυλίων που σχετίζονται με δαπάνες που αφορούν και την συντήρηση των ιπτάμενων μέσων, την οποία προσπαθούν να διατηρήσουν οι τεχνικοί με κάθε τρόπο. Αν χρειάζεται να ξέρω πως ακριβώς γίνονται οι συντηρήσεις των ιπτάμενων μέσων, για να καταλάβω τι ακριβώς έφταιξε ή δεν έφταιξε ποσώς με ενδιαφέρει. Το ερώτημα είναι αδυσώπητο, αγαπητέ εξυπνακιστή. Υπήρξε τεχνικό πρόβλημα λόγω κακής συντήρησης από έλλειψη ανταλλακτικών ή συνέβη κάτι άλλο; Η διασπορά στα συντρίμια, η αργοπορία -όπως γράφουν τα ΜΜΕ- έρευνας προς την Κίναρο και η επιστροφή του ΥΠΕΘΑ από το εξωτερικό για ένα παράξενο ατύχημα, για το οποίο εσύ δεν έχεις να πεις τίποτε πέρα από εξυπνάδες (γνωστή κατάσταση στο διαδίκτυο), με κάνουν να υποψιάζομαι δεύτερη περίπτωση Ιμίων. Αν εσύ συνεχίζεις να γράφεις αοριστίες, κάνε το ελεύθερα, αλλά στο καφενείο της γειτονιάς σου. Όσο για το θερμικό ίχνος και την στιγμιαία σύλληψη εκπομπής του, η θερμική κάμερα δεν έχει καμία σχέση και η κωδική - τεχνική ονομασία της μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν εκτός στρατεύματος ή νομίζεις ότι θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει; Και για την συντήρηση των ιπταμενων μέσων καλό θα ήταν να μας ενημερώσεις για το πως και κάθε πότε γίνεται ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια και αν ακολουθούνται πιστά οι ημερομηνίες λήξης και οι ώρες χρήσης. Γιατί, κάποια εξυπνοπούλια στρατιωτικοί για να τα εμφανίζουν όλα σωστά, κάνουν -λένε οι κακές γλώσσες- τα στραβά μάτια σε αρκετα θέματα και όχι μόνο στην συντήρηση των ιπτάμενων μέσων. Σπύρος

   Διαγραφή
  2. Έλα, Σπύρο, μην τρελαίνεσαι ρε. Σε ψηφοφόρο του Καμμένου έπεσες, δεν το κατάλαβες; Πέταγμα την μπάλα στην κερκίδα, λεμε και καμιά ορολογία στο ξεκάρφωτο και άντε να βρεις άκρη μετα. Μην δίνεις σημασία, κάποια στιγμή θα είναι με την επόμενη κυβέρνηση, αλλά κανένας δεν θα ξέρει ότι ήταν τρολάκι της σημερινής

   Διαγραφή
  3. ΔΕΝ (ξέρετε που είναι;;; )Εσύ που τη γνωρίζεις τη γράφεις λάθος......

   Διαγραφή
  4. Διοικηση Ελικοπτέρων Ναυτικού

   Διαγραφή
  5. Εχετε ΣΚΟΤΩΣΕΙ την ελληνικη γλωσσα. Παρακαλω ΜΑΘΕΤΕ να χρησιμοποιειτε ΤΗΝ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ εκει που πρεπει !Ελεος πια με τα ρηματα και τους χρονους!

   Διαγραφή
 2. Ειναι σιγουρο πως οι καιρικες συνθηκες την ωρα εκεινη ησαν καλες;

  Διοτι αν επικρατουν ισχυροι ανεμοι, απαιτουνται οξυδερκεια και

  λεπτοι χειρισμοι!!

  Η λεπτομερεια με το θερμικο σημα οντως προβληματιζει!!

  Αναρωτιεμαι αν εχει σημασια η κλιση με την οποια προσκρουει το

  ελικοπτερο στην επιφανεια της θαλασσας!


  ΓΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας προσπαθήσω και εγώ ..
  1. Το Ε/Π στην συγκεκριμένη άσκηση έκανε έρευνα επιφανείας άρα δεν λειτουργούσε το υποθαλάσσιο σύστημα εντοπισμού. Ηχονεντοπιστική συσκευή (Sonar) το λένε. Δεδομένο!
  2. … τα οποία χρησιμοποιούν οι ειδικές επιχειρήσεις των υποβρυχίων καταστροφών … ο ορισμός αυτός παραπέμπει τις μονάδες υποβρυχίων καταστροφών (ΟΥΚ) και δεν είναι αυτός ο ρόλος των συγκεκριμένων Ε/Π. Τα Ε/Π αυτά χρησιμοποιούνται για έρευνα επιφανείας ή έρευνα για υποβρύχια.
  3. Τι ακριβώς ήταν αυτό το θερμικό σήμα και ποιος το εξέπεμψε; Μήπως απλά με την πτώση πήρε φωτιά και αυτό είδαν οι κατάλληλοι αισθητήρες;
  4. Πάντα τα Ε/Π παρακολουθούνται από το πλοίο φορέα τους και όχι μόνο.
  5. Πώς μπορεί να εξηγηθεί η σύμπτωση πως τόσο η χθεσινοβραδινή πτώση όσο και η πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου στα Ίμια, αφορά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα; ……. Μα τέτοια Ε/Π έχουμε. Και οι δύο τύποι Ε/Π του Π.Ν έχουν τους ίδιους ρόλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]