Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τα... Σκόπια


Έστω και τώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν να αρπάξουν την ευκαιρία και να συνομιλήσουν με τους αρχηγούς των κομμάτων

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου

Θα έλεγα να κρατήσουν για λίγο οι χοροί μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. Δεν είναι ώρα ούτε για ζητωκραυγές, αλλά ούτε για… κραυγές. Το αποτέλεσμα έχει πολλές αναγνώσεις, γι’ αυτό για την ώρα ας είμαστε επιφυλακτικοί για το τι μας ξημερώνει και, κυρίως, για το τι άλλο μας ετοιμάζουν οι «μεγάλες δυνάμεις».

Για την ώρα εκείνο που οφείλουμε να κρατήσουμε ως δεδομένο είναι ότι η μπάλα έχει παραμείνει στο γήπεδο των Σκοπίων. Αυτό είναι ένα κέρδος για την ελληνική εξωτερική πολιτική, μια και όσο η εκκρεμότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι στον αέρα με υπαιτιότητα της FYROM, τότε εμείς μπορούμε να είμαστε από πάνω.

Τώρα, αν θα βρει ο Ζάεφ (και οι διεθνείς παίκτες που τον στηρίζουν) τους 12 που χρειάζεται για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση είναι δικό του (τους) πρόβλημα. Για μας θα γίνει την επομένη της ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων ζήτημα. Αλλά ας περιμένουμε και ας παραμείνουμε ψύχραιμοι. Μην κάνουμε πάλι το πρόβλημα άλλων δικό μας και αρχίσουμε πάλι να σφαζόμαστε.

Εκείνο που παρατηρώ είναι, όμως, τις φωνές κάποιων ότι τελειώσαμε με το ζήτημα των Σκοπίων, μια και η συμφωνία δεν πρόκειται να περάσει. Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με όσους υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Με τα Σκόπια, για πολλούς λόγους, δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη. Το αγκάθι είναι ακόμη εδώ και σίγουρα οι πιέσεις θα συνεχιστούν.


Όλος (σχεδόν) ο κόσμος τούς αποκαλεί «Μακεδονία», όσο και αν εμείς κλείνουμε αυτιά και μάτια σε αυτήν τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Σε μια περιοχή όπου η κατάσταση είναι ρευστή, σε μια περίοδο που οι διεθνείς παίκτες ακονίζουν τα… μαχαίρια τους για να ξανακόψουν την «πίτα» των Βαλκανίων μοιράζοντας κομμάτια, όσοι υποστηρίζουν ότι συμμαχίες είναι σταθερές και δεδομένες ας μη δεσμεύονται.

Χρειάζεται να παραμείνουμε σε επιφυλακή. Έστω και τώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν να αρπάξουν την ευκαιρία και να συνομιλήσουν με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων. Δεν είναι αργά να χαραχτεί επιτέλους μια εθνική γραμμή.

Ο μεγάλος φόβος είναι να προκύψει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια που θα ζητήσει αλλαγές στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και εάν οι δυτικοί μας σύμμαχοι θεωρήσουν ότι τα Σκόπια έκαναν τις υποχωρήσεις τους και πρέπει εμείς να αλλάξουμε κάτι, όπως το να αποκαλούνται στη χώρα τους όπως θέλουν, τότε πάλι οι πιέσεις θα ασκηθούν σε μας. Και όσο πιο αδύναμοι και χωρισμένοι είμαστε τόσο πιο εύκολα θα επιχειρήσουν να μας χειραγωγήσουν. Το κακό είναι ότι όσα έπραξε η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησαν τετελεσμένα. Ακόμη και να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ο όποιος διάλογος θα ξεκινήσει από εκεί που η συμφωνία τον άφησε.

Για αυτό πάλι λέω: Δεν τελειώσαμε ακόμη με τα Σκόπια ούτε με αυτούς που κρύβονται πίσω τους. Εκείνους που δεν καταλαβαίνουν από τα «χαστούκια» που τους δίνουν οι λαοί, μια και για αυτούς πάνω από όλα είναι τα δικά τους συμφέροντα.

Αυτούς που έχουν όλον τον χρόνο και όλα τα μέσα για να περάσει το δικό τους. Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Ο κόσμος αλλάζει και εμείς βρισκόμαστε στο επίκεντρο των αλλαγών, είτε θέλουμε είτε όχι…

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Πώς φθανεις αρθρογράφε σε αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα: "Ακόμη και να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ο όποιος διάλογος θα ξεκινήσει από εκεί που η συμφωνία τον άφησε".
    Πολύ βολεύει τους "εργοδότες" σου αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Όλος (σχεδόν) ο κόσμος τούς αποκαλεί «Μακεδονία», όσο και αν εμείς κλείνουμε αυτιά και μάτια σε αυτήν τη δυσάρεστη πραγματικότητα."


    Αν ολος ο κοσμος αρθρογραφε αναγνωριζει το παιδι σου ως παιδι άλλου,αυτο σημαινει οτι θα

    διαπραγματευτεις με αυτον τον αλλον επειδη ο κοσμος δεν αναγνωριζει το δικο σου παιδι;

    Τι γελοιο επιχειρημα ειναι αυτο παλι;

    Και να σου θεσω και το αλλο ερωτημα:

    Γιατι να υποχωρουμε εμεις οταν τα ιστορικα δικαια ειναι με το μερος μας, οταν οι ιδιοι οι

    τουρκοι, και μονο οι τουρκοι, χωρις να εχουν τα ιστορικα δικαια με το μερος τους αναγνωριζουν το

    ψευδοκρατος στα κατεχομενα;

    Οι τουρκοι γιατι αραγε δεν λαμβανουν υποψιν τι αναγνωριζει ο υπολοιπος κοσμος ή οχι και δεν

    υποχωρουν απο τις θεσεις τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί να ξεκινήσει ο διάλογος από την συμφωνία των Πρεσπών που κανένας δεν την αναγνωρίζει εκτός από τους κυβερνητικούς των δυο χωρών, τους υποστηρικτές τους και τους Αμερικανούς που αποφασίζουν και διατάζουν; γιατί μέχρι τώρα δεν ξεκίνησε ο διάλογος, από τότε που για πρώτη φορά είχαν ενωθεί όλα τα κόμματα δηλ. Στις 18 Φεβρουαρίου συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή με τη συμμετοχή των Μητσοτάκη, Παπανδρέου, Παπαρρήγα και Δαμανάκη, και εν τη παρουσία του – τότε- Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.

    Όλες οι πλευρές συμφωνούν για κοινή γραμμή πλεύσης και για μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

    Γιατί όλοι που θέλουν το όνομα "Μακεδονία" σύνθετο ή σκέτο εκτελούν διαταγές των ξένων και κάποια συμφέροντα επιμένουν σε αυτή την θέση; Εμάς τους πολίτες ποτέ δεν μας άκουσαν οι αλαζόνες πολιτικοί και μας θυμούνται μόνο προεκλογικά για τις ψήφους.Για αυτό και εμείς δεν δίνουμε αυτοδυναμία σε κανένα ανθελληνικό κόμμα.Ας το καταλάβετε όλοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς που υπάρχουν δημοσιογράφοι που γράφουν τα γεγονότα όπως είναι πχ.
    Μακεδονικό ζήτημα: Από τη Δημοκρατία του Βαρδάρη στην ΠΓΔΜ
    Του Αντρέα Πολυκάρπου
    Πότε ξεκινά το Μακεδονικό- Είναι Μακεδόνες οι Σλάβοι; - Ποια ήταν η στάση του ΕΑΜ- Τι οδήγησε στην κρίση του 1991- Πως η Ελλάδα κέρδισε διπλωματικά και πως φτάσαμε σήμερα στη σύνθετη ονομασία
    Το Μακεδονικό Ζήτημα εμφανίζεται το 19ο αιώνα και αφορά κυρίως στο διαμοιρασμό των εδαφών της άλλοτε αρχαίας ελληνικής αυτοκρατορίας με την εμπλοκή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Φτάνουμε στον 21ο αιώνα και ακόμα το Μακεδονικό ταλανίζει την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Σήμερα, ολόκληρη η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο πόδι αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για την ονομασία της σλάβικης δημοκρατίας των Σκοπίων που διεκδικεί τον όρο Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία................

    https://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/ellada/242453-makedoniko-zitima-apo-ti-dimokratia-toy-vardari-stin-pgdm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]