Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έντονοι κραδασμοί σε Σκόπια και Αθήνα


Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο για την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς εντός αυτής της περιόδου θα φανεί αν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μπορεί να βρει ακόμη 11 βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει τους 80 οι οποίοι απαιτούνται για τη συγκρότηση αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα επιτρέψει τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Η θύελλα που έχει προκαλέσει σε Σκόπια και Αθήνα η πολύ χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν έχει κοπάσει, ενώ και στη Δύση οι βασικοί πρωταγωνιστές παραμένουν «μουδιασμένοι», παρότι ζητούν επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με βάση το συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ του «ναι». Στον αντίποδα βρίσκεται η Ρωσία, από την οποία αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να τεθεί ακόμα και βέτο εάν η συμφωνία των Πρεσπών φθάσει ώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην Αθήνα το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες στο εσωτερικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον Π. Καμμένο να θριαμβολογεί και να επιτίθεται στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος με τη σειρά του εκτιμά ότι η συμφωνία των Πρεσπών παραμένει ζωντανή, καθώς το δημοψήφισμα δεν συνιστά δεσμευτικό όρο για την κύρωσή της. Στο Μαξίμου το κλίμα που επικρατεί είναι ανάλογο, καθώς ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο κ. Ζάεφ μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο που έχει δημιουργηθεί. Ορισμένοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι το μοντέλο χειρισμού του 2015 (εν ολίγοις του ελληνικού δημοψηφίσματος), μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτή την περίσταση, καθώς έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.

Ανεξαρτήτως του τι θα πράξει τελικά ο κ. Ζάεφ, είναι απολύτως σαφές ότι αν αποτύχει να βρει εντός των επόμενων ημερών 11 βουλευτές, είναι υποχρεωμένος να οδηγήσει την ΠΓΔΜ σε εκλογές. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ θα προτιμούσαν να αποφύγουν αυτό το σενάριο. Αλλωστε, θυμούνται ακόμα ότι η ανάδειξη του κ. Ζάεφ στην εξουσία επετεύχθη κυρίως ως αντίδραση στην διεφθαρμένη κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι. Εκτοτε, οι πολιτικές ισορροπίες και τα πραγματικά δεδομένα έχουν τροποποιηθεί σε σημαντικό βαθμό. Μια εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να αποτελέσει την «ταφόπλακα» για τη συμφωνία των Πρεσπών.


Κάτι που φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πλήρως όσοι τη στηρίζουν. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε, χθες, ότι «ο μόνος δρόμος για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της ονομασίας», αναγνωρίζοντας ότι η συμμετοχή δεν ήταν στο ύψος των προσδοκιών του. Ανάλογα μηνύματα κατέφθασαν χθες και από το Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα ήταν ξεκάθαρη. Ο κ. Ζάιμπερτ χρησιμοποίησε το δημογραφικό επιχείρημα, λέγοντας ότι στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ περιλαμβάνονται 400.000 άνθρωποι οι οποίοι δεν ζουν πια στη χώρα. «Θα είναι κατά τη δική μας πεποίθηση τώρα σημαντικό να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και να επιδιώξουμε την αλλαγή συντάγματος που προβλέπεται σε αυτή τη συμφωνία», επισήμανε.

Διαφορετική άποψη έχει η Μόσχα, την οποία ενδεχομένως επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας πριν από το τέλος του χρόνου. Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος. Σημειώνουμε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η συμμετοχή κάτω του 50% καθιστά το δημοψήφισμα μη έγκυρο. Η συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως επανειλημμένως τονίστηκε από τον Μακεδόνα πρόεδρο Γκ. Ιβάνοφ, ακόμη και από του βήματος της Γ.Σ. του ΟΗΕ».

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]