Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Πούτιν έπιασε στον ύπνο τη Δύση


Το βέτο, το «πλήγμα» στο ΝΑΤΟ 
και στο βάθος… ο Τσίπρας

Γράφει ο Βασίλης Σκουλαράκος

Μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα να τηρούσε διακριτική στάση αναφορικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και κυρίως στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ωστόσο, φαίνεται πως η Μόσχα τίποτα δεν πράττει τυχαία.

Μετά από παρατεταμένη σιγή και διακριτική παρακολούθηση των γεγονότων, το Κρεμλίνο επανέρχεται δυναμικά και δηλώνει «παρών» στις καταιγιστικές εξελίξεις στη γειτονιά μας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει σημάνει σάλπισμα αντεπίθεσης και με στοχευμένες κινήσεις επιχειρεί να ισχυροποιήσει την παρουσία του στη Βαλκανική χερσόνησο και να μην την αφήσει να πέσει στην αγκαλιά της Δύσης.

Κίνηση 1η: Απειλή για βέτο στον ΟΗΕ

Προχωρώντας σε μια κίνηση που κανείς δεν είχε υπολογίσει στη Δύση, η Ρωσία αμφισβητεί ευθέως την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, ενώ προλειαίνει το έδαφος για πολυεπίπεδη παρέμβαση.

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ, ενώ επαναλαμβάνει τις έντονες και πάγιες αντιρρήσεις της Μόσχας στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζει το Κρεμλίνο, το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης και προειδοποιεί ότι ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος».

Παράλληλα η Μόσχα κατηγορεί ανοιχτά τη Δύση για απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, καταγγέλλοντας εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.


Κίνηση 2η: Επαφές με τη Σερβία

Είναι γνωστό ότι η Σερβία βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Το Βελιγράδι διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Μόσχα ενώ η ηγεσία της συνεργάζεται άψογα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η Σερβία μάλιστα είχε αρνηθεί στο παρελθόν οποιαδήποτε συζήτηση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τασσόμενη υπέρ της συμμαχίας με τη Ρωσία. Και πώς να συμμαχήσει άλλωστε με αυτούς που την είχαν βομβαρδίσει πριν από 19 χρόνια...

Χθες, Τρίτη (02/10), μόλις δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα – φιάσκο στα Σκόπια, ο Βαλάντιμιρ Πούτιν φρόντισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Δύση, ότι δεν πρόκειται να αφήσει τα Σκόπια να πέσουν τόσο εύκολα στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ.

Συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι οποίοι -σύμφωνα με επίσημη δήλωση- συζήτησαν:

➥ Την κατάσταση στα Βαλκάνια,
➥ Tην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια,
➥ Την κατάσταση στα Σκόπια, στην Βοσνία και την Ερζεγοβίνη.

Εντύπωση προκάλεσε εντύπωση η δήλωση του κ. Βούτσιτς, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε «μερικές προγνώσεις» για διεθνή ζητήματα, οι οποίες -όπως τόνισε- έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα του. Για «να μπορούμε», συνέχισε, «να δούμε μελλοντικά την θέση (της Σερβίας) στον κόσμο».

Είναι φανερό ότι Πούτιν και Βούτσιτς μίλησαν για τις μελλοντικές συμμαχίες στη Βαλκανική, όπου βρίσκονται απέναντι -όπως τις «καλές» μέρες του Ψυχρού Πολέμου- η Ρωσία και η Αμερική.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η Ρωσία αναθάρρησε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια καθώς, θεωρεί ότι η αποχή σημαίνει και απόρριψη του δυτικού προσανατολισμού του κρατιδίου. Έτσι, θα επιχειρήσει να ισχυροποιήσει το επόμενο διάστημα την παρουσία στην Βαλκανική.

Κίνηση 3η: «Πλήγμα» στο ΝΑΤΟ

Η σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση δεν είναι εύκολος αγώνας. Αναλύοντας όμως τις εξελίξεις διαπιστώνουμε ότι ο Πούτιν είναι «πονηρός» στο γεωπολιτικό παιχνίδι, σε αντίθεση με τους δυτικούς που είναι μάλλον «κουτοπόνηροι».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια επιβεβαίωσε την πλήρη ανικανότητα των δυνάμεων της δύσης να επιβάλλουν με δημοκρατικές διαδικασίες τη βούληση τους, ακόμη κι όταν… καίγονται.

Όπου μπορούν το κάνουν υπογείως. Ανεβοκατεβάζοντας κυβερνήσεις, εκβιάζοντας με οικονομικά μέσα, εξαγοράζοντας συνειδήσεις πολιτικών με… μαύρες βαλίτσες και «εκπαιδεύοντας» την κοινή γνώμη με παχυλά κονδύλια από οργανισμούς τύπου Σόρος. Και τις περισσότερες φορές επιτυγχάνουν τον στόχο τους.

Όπου όμως χρειάζεται να φανερωθούν και να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, αποτυγχάνουν οικτρά. Το είδαμε στη Κύπρο, το είδαμε στην Ελλάδα έναν καυτό Ιούλιο πριν τρία χρόνια, το είδαμε και στα Σκόπια την Κυριακή.

Οι υποσχέσεις και οι φρούδες όπως αποδεικνύονται ελπίδες περί μελλοντικής ευημερίας, μαζί με την υποβόσκουσα απειλή της «τιμωρίας» σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μπορεί να πιάνουν σε άλλες δυτικότροπες περιοχές. Όμως στα Βαλκάνια, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ηχούσαν κανόνια και έπεφταν βόμβες, ο κόσμος είναι υποψιασμένος, αν όχι καχύποπτος.

Ο Πούτιν λοιπόν έχει αντιληφθεί την αλαζονεία των δυτικών και την συνεχώς λανθασμένη τακτική που ακολουθούν και τους χτυπάει όταν εκείνος θεωρεί ότι πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο «τσάρος» έχει επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στο ΝΑΤΟ με την – έστω και συγκυριακά – συμμαχία του με την Τουρκία, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικά δυνάμεις της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Στην προκειμένη περίπτωση του Σκοπιανού ζητήματος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την επιρροή του Ερντογάν στα Σκόπια, με το χτίσιμο τζαμιών, τις επενδυτικές δραστηριότητες τουρκικών επιχειρήσεων, ακόμα και την πληρωμή δανείων φτωχών οικογενειών.

Κίνηση 4η: Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Η ρωσική διπλωματία δείχνει ότι δεν παραμένει «κολλημένη» σε καταστάσεις. Κοιτάει μπροστά και αναμορφώνει τη στρατηγική της.

Λίγες ώρες λοιπόν μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, Ρώσοι διπλωμάτες επικοινώνησαν με αξιωματούχους των Αθηνών στέλνοντας μήνυμα πως ο «τσάρος» δεν είναι αρνητικός σε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δείχνει να έχει δεθεί στο… άρμα της Δύσης, το Κρεμλίνο δεν εφησυχάζει και προσπαθεί να μην αφήσει στην τύχη τις άλλοτε στενότατες σχέσεις των δύο ομόδοξων χωρών.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες διεργασίες ανάμεσα στις δυο πλευρές προκειμένου να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα που υπάρχουν για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η διυπουργική των δυο χωρών προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στη Ρωσία στις αρχές του 2019, πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο, με στόχο να στείλει μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει φίλη χώρα της Ρωσίας, με οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές συνεργασίες.

Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις με την Τουρκία και φυσικά τα ενεργειακά.

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια θα είναι καταιγιστικές το επόμενο διάστημα. Η Ελλάδα απαιτείται να είναι σε επαγρύπνηση και να λειτουργούν κάθε στιγμή τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας. Οι συμμαχίες είναι αυτές που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη γεωστρατηγική σκακιέρα.

NewsBomb


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]