Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιλογή της κυβέρνησης το "στέγνωμα" της εθνικής οικονομίας


Το Δημόσιο σταμάτησε να πληρώνει τα χρέη του 
μετά την έξοδο από το μνημόνιο

Αντί να μειώνονται τα χρέη του δημόσιου στην αγορά, αυτά αυξάνονται σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος. Συγκεκριμένα, στο 8μηνο του έτους έφθασαν τα 3,036 δισ. ευρώ από 2,73 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουλίου δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 306 εκατ. ευρώ.

Η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο συνεπάγεται όπως φαίνεται αθέτηση των υποσχέσεων με την κυβέρνηση να δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, αντί να μηδενίζει το ποσό των οφειλών όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Μάλιστα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπήρχε σαφής αναφορά για πλήρη εξόφλησή τους έως τα τέλη του 2018 (όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς). Υπάρχει μόνον η εκτίμηση ότι οι φορείς πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως τα τέλη του 2018, μετά και το 1 δισ. ευρώ που τους μεταφέρθηκε τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το Δημόσιο χρωστάει στου προμηθευτές 1,974 δισ. ευρώ (από 1,940 στα τέλη Ιουλίου) ενώ έχουν αυξηθεί οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (αυτές που έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες) στα 1,062 δισ. ευρώ από 790 που ήταν τον Ιούλιο.


Ειδικότερα τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Ιουλίου ως εξής:

- 130 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

- 255 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- 876 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 262 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

- 396 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

- 317 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα και

- 1,062 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης) που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]