Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξύπνησε ο Ιερώνυμος!!!


Άστραψε ο Ιερώνυμος κατά της κυβέρνησης

Για πρώτη φορά μίλησε στην Ιεραρχία με βαριές εκφράσεις 
για τα εθνικά, την οικονομία, την παιδεία, τη μετανάστευση

Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απηύθυνε ενώπιον της Συνόδου της Ιεραρχίας ομιλία με αυστηρά μηνύματα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Τα προηγούμενα χρόνια, ο Αρχιεπίσκοπος είχε αμβλύνει αισθητά τον λόγο του, κάτι που σχολιαζόταν αρνητικά από τη συντηρητική πτέρυγα της Ιεραρχίας, αλλά και από σημαντική μερίδα του ποιμνίου.

Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποίησε φράσεις και διατυπώσεις αρκετά σπάνιες για το λεξιλόγιό του. Οι αναφορές του ότι η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα είναι πληγωμένη και κοινωνικά ασταθής, εθνικά και γλωσσικά απειλούμενη από τάσεις διχόνοιας, προσωπικών ιδιοτελειών και γεωπολιτικών συμφερόντων, και πως σήμερα έχουμε μια Ελλάδα χωρίς ξεκάθαρη πλοήγηση, χωρίς όραμα, χωρίς εθνική ομοψυχία και σχέδιο για τη Παιδεία, την Υγεία και την εξωτερική πολιτική είναι ευθείες μομφές κατά της Πολιτείας αλλά και της κυβέρνησης, που σπάνια έμπαινε στο στόχαστρο του κ. Ιερωνύμου.

Τόνισε ότι είναι ηθικό χρέος όλων να μην επαναληφθούν τα λάθη και τα παραπτώματα του παρελθόντος, να μην επιστρέψουμε στις πελατειακές σχέσεις που ευθύνονται για την πολυετή οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της πνευματικής παρακμής.


Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η ελληνική κοινωνία είναι πλέον, εκτός από πολύπαθη, πολυπολιτισμική και πολυσυλλεκτική, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα, προειδοποιώντας ότι το 2050 η χώρα θα έχει μετατραπεί σε απέραντο γηροκομείο.

Εκανε έμμεση αναφορά και αυστηρή κριτική στα Σκόπια, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία και η Ελλάδα θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την εθνική ακεραιότητα και επιθυμούν την πρόοδο των γειτονικών λαών, αλλά με σεβασμό στη μακραίωνη πολιτισμική και ελληνοχριστιανική κληρονομιά μας, κάτι που πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, έμμεση αιχμή σε όσα ακούστηκαν για το Ουκρανικό από ρωσικά χείλη ήταν η αναφορά του ότι εθνικιστικές τάσεις, ηγετικές επιδιώξεις και ιστορικές ανακρίβειες δεν έχουν θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τέλος, ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τους μητροπολίτες να αποφασίσουν με αίσθημα ευθύνης για την πορεία της Εκκλησίας, καθώς, όπως είπε, «οι σχέσεις μας με το κράτος και η ανάγκη της οικονομικής αυτοτέλειάς μας επιτάσσουν ενότητα και σοβαρότητα λόγων και πράξεων».

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναμένεται η συζήτηση της Πέμπτης για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη θέση της Εκκλησίας στο φλέγον ζήτημα, ενώ την Παρασκευή θα γίνει η εκλογή του νέου μητροπολίτη Λαρίσης, διαδόχου του μακαριστού Ιγνατίου.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]