ΝΥΤ: «Following the money» για το προσφυγικό στην Ελλάδα
Στην έρευνα που διεξάγουν οι ευρωπαϊκές αρχές για τα κονδύλια που έχει λάβει η Ελλάδα για το προσφυγικό αναφέρονται οι ΝΥ Τimes με σημερινό τους δημοσίευμα. Αφορμή αποτελεί έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας στη Μόρια, όπου επικρατούν δραματικές συνθήκες οι οποίες κάνουν τους πρόσφυγες να δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να έχουν πνιγεί στη θάλασσα από το να βρίσκονται στη Μόρια.
Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση «Following the money», οι ΝΥΤ στο άρθρο τους αναφέρονται στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις ευρωπαϊκές αρχές για τα κονδύλια ύψους 1,6 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό, από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ έχει ήδη απορροφηθεί από την Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι ΝΥΤ.
«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία - και τώρα μια έρευνα - για το γιατί οι συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια είναι τόσο άσχημες όταν έχουν παρασχεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσα χρήματα για τη βελτίωση του ελληνικού συστήματος ασύλου», τονίζουν χαρακτηριστικά οι ΝΥΤ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει σχεδόν 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ - περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια - τα τελευταία πέντε χρόνια, εκ των οποίων 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στους The New York Times», υποστηρίζει η εφημερίδα. «Πάνω από 20 κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις έλαβαν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποσπασματικές προσεγγίσεις, στις οποίες κανένα θεσμικό όργανο δεν έχει πλήρη επίβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα», προσθέτουν.
Στη συνέχεια επικαλούνται τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αλέξη Μπούζη, ο οποίος αρνήθηκε κάθε οικονομική κακομεταχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης και αποδίδει την κατάσταση σε μια μικρή αύξηση των μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι, γεγονός που οδήγησε σε καθυστέρηση.
«Κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει», υποστήριξε ο κ. Μπούζης στου ΝΥΤ
«Ωστόσο, οι ομάδες βοήθειας προειδοποιούν για την ανάγκη επέκτασης των εγκαταστάσεων εδώ αρκετά χρόνια. Για κάποιους, η αποτυχία βελτίωσης του στρατοπέδου και ταχύτερη διαδικασία ασύλου δείχνει παραμέληση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την χρηματοδοτούν», σύμφωνα με τους ΝΥΤ.
«Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από μια ιδιωτική συνάντηση Ελλήνων και της Ευρωπαίων αξιωματούχων στις 4 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δύο παρόντες, ένας Βρετανός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε τη διατήρηση του χαμηλού βιοτικού επιπέδου στη Μοριά ώστε να αποτραπεί η μελλοντική μετανάστευση προς την Ελλάδα», υποστηρίζουν οι ΝΥΤ.
«Ερωτηθείς για να σχολιάσει αυτή την πρόταση, ένας εκπρόσωπος της επιτροπής δήλωσε ότι δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη στάση της υπηρεσίας. "Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να παραμείνουν οι συνθήκες στη Μοριά, όπως είναι σήμερα", δήλωσε η εκπρόσωπος της κομισιόν Νάτασα Μπερταούντ, "γι 'αυτό και η Επιτροπή κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να τις βελτιώσουν"», καταλήγουν οι ΝΥΤ.
«Καλύτερα να είχαμε πνιγεί στη θάλασσα»
Επιθέσεις σεξουαλικής φύσης, συμπλοκές με χρήση μαχαιριών, απόπειρες αυτοκτονίας και πρόσφυγες που θα προτιμούσαν να έχουν πνιγεί από το να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μόρια. Αυτό είναι το δραματικό σκηνικό που περιγράφουν σε οι ΝΥ Times, με την αμερικανική εφημερίδα να αναφέρεται και στην έρευνα που διεξάγεται από την OLAF προκειμένου να εξεταστεί που πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα για το προσφυγικό.
Οι ΝΥΤ κάνουν λόγο για έναν χώρο φιλοξενίας σχεδιασμένο για 3.100 άτομα, στο οποίο πλέον διαμένουν 9.000 άνθρωποι. Αποτέλεσμα, ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης που έχουν οδηγήσει σε μια επιδημία δυστυχίας, μια κρίση ψυχικών ασθενειών, όπως περιγράφουν στους ΝΥΤ ομάδες στήριξης των προσφύγων.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο υπερπληθυσμός είναι τόσο ακραίος που οι αιτούντες άσυλο περνούν έως και 12 ώρες την ημέρα περιμένοντας στην ουρά για τρόφιμα, τα οποία μάλιστα κάποιες φορές είναι μουχλιασμένα. Υπάρχουν περίπου 80 άτομα για κάθε ντους και περίπου 70 ανά τουαλέτα, ενώ οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την διαρροή λυμάτων σε σκηνές όπου ζουν τα παιδιά. Οι σεξουαλικές επιθέσεις, οι επιθέσεις με μαχαίρια και οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι κοινές, συμπληρώνουν οι ΝΥΤ.
«Έχω βρεθεί σε τρομακτικά στρατόπεδα και καταστάσεις», δήλωσε η Louise Roland-Gosselin, η οποία είναι επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και πέρασε πέντε χρόνια σε περιοχές όπως το Κονγκό και το Νότιο Σουδάν. «Πρέπει να πω ότι η Μόρια είναι το στρατόπεδο στο οποίο έχω δει το υψηλότερο επίπεδο ανθρώπων που υποφέρουν», υποστηρίζει, σύμφωνα με του ΝΥΤ.
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση ενός Αφγανού πρόσφυγα, ο οποίος βρίσκεται στη Μόρια μαζί με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του και δηλώνει πως θα ήταν προτιμότερο να είχε πνιγεί διασχίζοντας το Αιγαίο παρά να ζει στη Μόρια.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...