Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοτζιάς «αδειάζει» Καμμένο: Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί νομικό όρο της συμφωνίας


Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για τη συμφωνία, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επικαλούμενος σχετικό χωριό του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες και εκ νέου απαντώντας, εμμέσως, στη χθεσινή ανάρτηση του Υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου που χαρακτήρισε άκυρη την εκλογική διαδικασία στη γείτονα.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε το μεσημέρι «νομική ερμηνεία» την άποψη Καμμένου για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε επίσης ότι σε πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη γείτονα, ο κ. Ζάεφ πιθανότατα θα τις κερδίσει, όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.



Αλλα σημεία της συνέντευξης

Για το αν θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία τον Μάρτιο:

«Πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί. Και εκτίμησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή».

Για το αν περίμενε το αποτέλεσμα:

«Είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η συμμετοχή θα είναι ανάμεσα στο 40% και 45% . Εμείς από την πλευρά μας περιμέναμε μια συμμετοχή γύρω στο 41%. Τελικά ήταν πιο χαμηλά από αυτό», είπε ο κ. Κοτζιάς που ωστόσο δεν παραδέχθηκε ότι η αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήταν «αμήχανη».


Για το εάν αποτελεί δέσμευση ότι η κύρωση της συμφωνίας θα γίνει από την παρούσα Βουλή:

«Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση».

Για το αν υπάρχει διγλωσσία στην κυβέρνηση:

«Είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων. Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες διχογνωμίες» είπε ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στη διαμάχη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πρόσθεσε: «Εξωτερική Πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».


Για τον αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού πλειοψηφίας στη Βουλή για την υπερψήφιση τη συμφωνίας:

Ερωτηθείς αν θεωρεί δεδομένο το «151« απάντησε: «Δεδομένο. Και παραπάνω. Αν δεν ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές το πρόβλημα θα το έχει η συνείδησή τους. Ειδάλλως το πρόβλημα θα το έχουν οι αρχηγοί το κομμάτων».

Για Κυπριακό: Επανέναρξη των συζητήσεων υπό όρους

«Θεωρώ μεγάλη επιτυχία της κοινής δράσης της Κυπριακής κυβέρνησης και της δικής μας ότι τέθηκαν - για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια- στο τραπέζι των συζητήσεων οι εγγυήσεις και το θέμα της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε:

«Αυτή είναι η θέση που έχουμε και είναι πάνω στο τραπέζι προς κουβέντα».

«Για πρώτη φορά οι δυσκολίες που παρουσιάζονται για τη λύση του ζητήματος, δεν τις χρεώνεται η Ελλάδα. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι η ενεργητική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας της δίνει ρόλο και δεν επιτρέπει σε κανέναν να της χρεώνουν πράγματα που δεν θέλει και δεν κάνει» συμπλήρωσε.


Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές απάντησε:

«Δεν με απασχολεί καθόλου το θέμα. Σήμερα με απασχολεί το τι χρειάζεται η χώρα και πως μπορώ με όλες μου τις δυνάμεις να την εξυπηρετήσω».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Το αποτελεί..δεν αποτελεί..το δημοψήφισμα μερος της συμφωνίας δε μετράει,γιατί πλέον είναι άκυρη κ. Κοτζιά. Το πήρατε χαμπάρι ή έχετε υστέρηση νοήσεως;
    Αν θελησει ο Ζάεφ να δωσει ζωη σε ένα πτώμα, το μόνο που θα καταφέρει είναι να αιματοκυλισει και ίσως να διαλύσει την πατριδα του. Αλλά σαν "σταλινοφασιστας της ΝΤΠ!" που ειστε το αιμα των λαών δεν σας ενδιαφερει, ούτε σας συγκινεί. Ούτε οι διαλυμένες πατρίδες. Αντιθετα, τις επιδιωκετε εσείς οι διεθνο/εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ (Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορει να υπάρξει διεθνισμός, αν δεν υπάρχουν έθνη. Ή μάλλον μπορώ: ο "διεΘνισμός" αυτός είναι "κουκούλα" της επιδιωκόμενης παγκόσμιας δικτατορίας της Ν.Τ.Π.)

    Την Ελλαδα όμως δε θα καταφέρετε να την διαλύσετε. Όσο εδώ ζουν Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειδες Πανουλη που βιαστηκες;

    Ο μπουγατσοφαγος στο λεει καθαρα! Η συμφωνια θα υπερψηφιστει κιολας στη Βουλη!

    Οχι απλως θα τεθει ,αλλα θα υπερψηφιστει!

    Συνεχιζεις ακομα να τον....εμπιστευεσαι;

    Δεν φτανει που ειστε προδοτες,ειστε και γελοιοι!

    Ειστε τοσο γελοιοι που ξεφτυλιζεστε (και) στους σκοπιανους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]