Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Εκλογές, αποστάτες, πολιτειακή σύγκρουση


Επικρέμαται πολιτειακή κρίση, επειδή είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκ. Ιβάνοφ, δεν πρόκειται να επικυρώσει καμιά Συμφωνία

Άρχισε σιγά-σιγά να ξεδιαλύνουν τα πράγματα στα Σκόπια, όχι υπό την έννοια της έγκρισης ή μη του δημοψηφίσματος, αλλά των εκδοχών οι οποίες μπορεί να συμβούν από εδώ και πέρα.

Ο Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι αρχίζει συζητήσεις από σήμερα, με την αντιπολίτευση, προκειμένου να πείσει για την θετική ψήφο στην τροποποίηση του Συντάγματος, όπως έχει υποχρέωση εκ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρέπει δηλαδή να απαλείψει όλα τα αλυτρωτικά στοιχεία που αναφέρονται, και δεν είναι λίγα.

Σημειώνω μόνον προς το παρόν, ότι στο προοίμιο του Συντάγματος, γίνεται λόγος για «τις παραδόσεις της πολιτειακής κατάστασης και νομιμότητας της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και των αποφάσεων της Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991».

Τα ανωτέρω, λογίζονται ως θεμέλια της απόφασης για δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Το θράσος τους είναι, ότι η Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας -ASNOM-, είχε σκοπό, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την "ενοποίηση" της αποκαλούμενης γεωγραφικής Μακεδονίας, εμφανίζοντας τμήματα στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα ως "μακεδονικά" υπό… κατοχή.


Εν πάση περιπτώσει, ο Ζόραν Ζάεφ, αν δεν πείσει την αξιωματική αντιπολίτευση να δεχθεί την τροποποίηση του Συντάγματος με την απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, πρέπει να βρει τις ψήφους 11 βουλευτών, ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Μιλάμε δηλαδή, για αποστασία. Προφανώς, η προσέγγιση σε "ελαστικούς" βουλευτές έχει ήδη γίνει, από την στιγμή που ανέλαβε η Δύση να καθοδηγήσει την διαδικασία.

Πρέπει όμως να σημειώσω, τον "άγαρμπο" τρόπο με τον οποίο η Δύση επιχειρεί να επιτύχει δι’ εαυτήν θετικά αποτελέσματα. Ίσως θυμάστε, ότι προ δύο μηνών περίπου είχα κάνει αναφορά στη Voria.gr, ότι η εταιρεία που ανέλαβε την προπαγάνδιση του "ναι", είναι βρετανική και είναι η ίδια που είχε αναλάβει την προώθηση του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο. Μάλιστα δε, υπό μορφήν αστειότητος, είχα γράψει ότι θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

Τελικώς, αυτό συνέβη. Επειδή, οι εξωφρενικές απειλές κατά των επιθυμούντων την αποχή, έγιναν μπούμερανγκ. Επιστρατεύθηκε μέχρι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο δε πρεσβευτής της Γαλλίας το "τερμάτισε" λέγοντας "Η Βόρεια Μακεδονία, ή Βόρεια Κορέα". Φαίνεται, πως οι Δυτικοί, δεν έχουν αντιληφθεί πως οι Βαλκάνιοι διαθέτουμε υπερτροφικό συναίσθημα, το οποίο πολλές φορές λειτουργεί εις βάρος της ψυχρής λογικής.

Και έφτασαν τώρα στο σημείο να επικρέμαται πολιτειακή κρίση, επειδή είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκ. Ιβάνοφ, δεν πρόκειται να επικυρώσει καμιά Συμφωνία, οδηγούμενη η χώρα, όχι μόνον σε πολιτικές συγκρούσεις, αλλά και σε εθνοτικές

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του, χαιρέτισε την επιλογή, όπως είπε, της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το δημοψήφισμα και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε. «H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα», πρόσθεσε. Είναι σαφής, περί του τι προτίθεται να πράξει.

Η προοπτική εθνοτικών συγκρούσεων, Αλβανών και Σλάβων, δεν είναι καθόλου απορριπτέα, για τον απλούστατο λόγο ότι οι 600.000 που ψήφισαν "ναι" είναι στην πλειονότητά τους Αλβανοί. Είναι φυσικό να ενοχληθούν σφόδρα οι Σλάβοι, επειδή αποφασίζουν οι Αλβανοί γι’ αυτούς. Δεν θα τελειώσει ομαλά αυτή η ιστορία.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]