Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Reuters: Οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία με «προληπτικό» στρατιωτικό πλήγμα!


Στην πλέον ευθεία -μέχρι σήμερα- απειλή εναντίον της Ρωσίας προέβη η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, καθώς προειδοποίησε ότι αν δεν σταματήσει την συγκεκαλυμμένη ανάπτυξη ενός απαγορευμένου από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου συστήματος πυραύλων, η Ουάσινγκτον θα αναγκαστεί να το καταστρέψει, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι το πυραυλικό αυτό σύστημα δίνει στη Μόσχα την δυνατότητα να προβεί σε χτύπημα εναντίον της Ευρώπης εντός μικρού χρονικού διαστήματος, περιορίζοντας τις δυνατότητες αντίδρασης και την κάλεσαν να σταματήσει την ανάπτυξή του άμεσα. Η ρωσική πλευρά, ωστόσο, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις σχετικές κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, η Kέι Μπέιλι Χάτσινσον δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει μεν προσηλωμένη σε μια διπλωματική λύση, αλλά θα εξετάσει ένα στρατιωτικό χτύπημα αν συνεχιστούν οι ρωσικές ενέργειες. «Σε αυτό το σημείο, θα εξετάζαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να εξουδετερώσουμε έναν (ρωσικό) πύραυλο που θα μπορούσε να χτυπήσει κάποια από τις συμμάχους χώρες μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, για να προσθέσει: «Τα αντίμετρα θα ήταν να καταστρέψουμε τους πυραύλους που αναπτύσσονται από τη Ρωσία κατά παραβίαση της Συνθήκης».


Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για τα παραπάνω σχόλιά της, η Χάτσισον υπογράμμισε: «Δεν γνωρίζω τι θα γίνει, καθώς είναι απόφαση του προέδρου, όμως μπορώ να σας πω ότι στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με αυτή την κατάσταση». Αν και φρόντισε να διευκρινίσει πως «δεν κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», φρόντισε παράλληλα να ξεκαθαρίσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα από τη συγκεκριμένη συνθήκη να σταματήσουν την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος πυραύλων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με τη σειρά του, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι πυραύλοι είναι συμβατοί με τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει της συνθήκης INF και δεν έχουν αναβαθμιστεί ούτε δοκιμαστεί. Ενώ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε «φαίνεται ότι οι άνθρωποι που κάνουν τέτοιες δηλώσεις δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της ευθύνης και του κινδύνου».

Νωρίτερα, ωστόσο, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία να παραδώσει ακριβή στοιχεία για τους νέους πυραύλους, συσχετίζοντάς τους με παραβίαση διατάξεων της Συνθήκης INF, η οποία υπεγράφη το 1987 από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αντίστοιχα, είχε ως στόχο την εξάλειψη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται δε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά, μετά το 2014 που οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως την Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF, 1987) προχωρώντας σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου. Ωστόσο, είναι η πρώτη που διατυπώνεται από αμερικανικής πλευράς ευθεία απειλή για στρατιωτικό πλήγμα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι απειλές αυτές έρχονται λίγο μετά την ολοκλήρωση των μεγαλύτερων ρωσικών στρατιωτικών γυμνασίων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και εν αναμονή μιας από τις μεγαλύτερες νατοϊκές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή της Βαλτικής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]