Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απογοήτευση στο Βερολίνο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ


«Απογοήτευση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επικρατεί στο Βερολίνο, που κάνει έκκληση για επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό» σημειώνει η ελληνική υπηρεσία της DW παραθέτοντας σειρά από δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, που τιτλοφορείται "Βερολίνο - Αξιοποιείστε τις ιστορικές ευκαιρίες", ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε γραπτή του δήλωση, επισημαίνει τα εξής: «Ακόμη και αν πολλοί θα εύχονταν μεγαλύτερη συμμετοχή, χαίρομαι που μια συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έκαναν χρήση του δημοκρατικού τους δικαιώματος ψήφισε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όλοι αυτοί θέλουν η χώρα τους να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να επιλυθεί η διαμάχη που χώριζε 27 χρόνια "Μακεδόνες" και Έλληνες. Είναι καλό που μετά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα η συμφωνία θα συζητηθεί στη "μακεδονική" βουλή.» Στη συνέχεια ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και την Αθήνα, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της ιστορικής συμφωνίας και να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία, που ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες και συμβάλει στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Τόρστεν Φράι, με τη σειρά του εκφράζει την απογοήτευσή του για την έκβαση του δημοψηφίσματος. Μιλώντας στη Deutsche Welle ο ειδικός σε θέματα Δυτικών Βαλκανίων χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «αφυπνιστικό». Οι πολίτες της πΓΔΜ, υποστήριξε, γνώριζαν ότι το διακύβευμα ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο κ. Φράι αναγνωρίζει ότι ήταν δύσκολο η συμμετοχή στο δημοψήφισμα να ξεπεράσει το 50% προκειμένου να θεωρηθεί το αποτέλεσμα έγκυρο. Το ποσοστό όμως του σχεδόν 37% είναι «αισθητά χαμηλότερο» απ΄ ότι ο ίδιος ανέμενε. Κατά την εκτίμησή του το αποτέλεσμα καθιστά σχεδόν «απίθανο» να επιτευχθεί στο κοινοβούλιο η αναγκαία για την αλλαγή του συντάγματος πλειοψηφία των 2/3.


Σύμφωνα με τον Τ. Φράι «το ζητούμενο τώρα είναι η κυβέρνηση Ζάεφ να προσεγγίσει την αντιπολίτευση, προπαντός το VMRO-DPMNE, και να αναζητήσει μια από κοινού λύση. Διέξοδο από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα έδινε και η προκήρυξη εκλογών. «Θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες για να μη συμβεί κάποιο ιστορικό λάθος», τονίζει ο κυβερνητικός βουλευτής. Ο ίδιος θα επισκεφτεί αυτή την εβδομάδα τα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με εκπρόσωπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Εκ μέρους των Πρασίνων, όπως σημειώνει η ελληνική υπηρεσία της DW, ο εκπρόσωπος της ΚΟ για ζητήματα Ανατολικής Ευρώπης Μάνουελ Σάρατσιν χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και συγχαίρει τους πολίτες της πΓΔΜ που συμμετείχαν: «Έκαναν χρήση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ανέλαβαν ευθύνη για το μέλλον της χώρας τους. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πολιτών εκφράστηκε υπέρ της λύσης στο ονοματολογικό» διαπιστώνει ο Μ. Σάρατσιν τονίζοντας ότι η βουλή της χώρας θα πρέπει να «χειριστεί υπεύθυνα» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η αντιπολίτευση θα πρέπει να «επανεξετάσει τη θέση της» και να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο». «Με μποϋκοτάζ και μοιρολατρική πολιτική δεν χαράζεις το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας» επισημαίνει ο πολιτικός των Πρασίνων.

Η βουλή της πΓΔΜ θα πρέπει να «χειριστεί υπεύθυνα» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ζητά ο Μ. Σάρατσιν.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του τονίζει την ευθύνη της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μέλλον της πΓΔΜ. «Η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της» δηλώνει. «Ήδη φέτος η χώρα έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις και για αυτό το λόγο θα πρέπει να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις το αργότερο τον Ιούνιο του 2019» υποστηρίζει ο κ. Σάρατσιν, ο οποίος εκτιμά ότι η αντιπαράθεση για το ονοματολογικό είναι υπεύθυνη για τη στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις στην πΓΔΜ και τον «υπερβολικό εθνικισμό». Τα μεγαλύτερα θύματα της διένεξης είναι οι νέοι, σημειώνει, καθώς χάνουν ευκαιρίες για το μέλλον τους. Τέλος ο κ. Σάρατσιν εκφράζει εκτίμηση στο πρόσωπο των πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών «που επέδειξαν θάρρος στις διαπραγματεύσεις, προνοητικότητα και αίσθημα ευθύνης για το μέλλον» της πΓΔΜ, των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]