Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βιασύνη της ΠΓΔΜ να λυθεί το σκοπιανό


Με την τρέχουσα κυβέρνηση στην Ελλάδα

Τα πρακτικά των δύο συμβουλίων αρχηγών της ΠΓΔΜ υπό τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου στα Σκόπια, φέρνει στη δημοσιότητα η "Καθημερινή".

Από τα πρακτικά προκύπτουν η αντίληψη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, και κυρίως του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης με την Αθήνα, όπως και οι εκτιμήσεις της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας για τις προσεγγίσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τη στάση του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου, καθώς και της Ν.Δ. Επίσης, αναδεικνύονται οι εσωτερικές διαβουλεύσεις στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα που πραγματοποιήθηκε προχθές.

Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε διάστημα λιγότερο από δύο εβδομάδες από την κανονική έναρξη της διαδικασίας υπό τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Η δεύτερη όταν υπήρχε ήδη στο τραπέζι το όνομα "Μακεδονία του Ίλντεν".

Από τα πρακτικά προκύπτει ότι στις 19 Μαΐου πολλά στοιχεία της τελικής συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ήδη συμφωνημένα, με εξαίρεση το όνομα. Επίσης, διαπιστώνεται ότι τον Ιανουάριο η ΠΓΔΜ δεν συζητούσε συνταγματική αναθεώρηση ενώ και το εύρος χρήσης (έναντι όλων) ήταν συζητήσιμο.


Και τα δύο, αναφέρει η "Καθημερινή", έχουν παραχωρηθεί το Μάιο, παραμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα ήδη από τον πρώτο γύρο είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση της ταυτότητας, με τη γλώσσα να ακολουθεί λίγο αργότερα.

Τα πρακτικά περιλαμβάνουν και ορισμένες λεπτομέρειες που υποδηλώνουν τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο ο Α. Τσίπρας εμφανιζόταν να θέλει να έχει κλείσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ταχέως και να πάει σε εκλογές με κύριο επιχείρημα το τέλος του μνημονίου. Τον Μάιο αυτή η αφήγηση απουσιάζει.

Επίσης και στις δύο συσκέψεις είναι ορατό το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και στον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Γίνεται ακόμη σαφής αναφορά για κίνδυνο παρέμβασης της Ρωσίας στην περιοχή, με σκοπό να μην υπάρξει συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση του Ιανουαρίου επικρατούσε μια αίσθηση βιασύνης, με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ να δηλώνει ότι "μπορούμε μόνο εικασίες να κάνουμε κατά πόσον υπάρχει στην Ελλάδα ένα σχέδιο (όπως οι υποστηριζόμενες από την Εκκλησία διαδηλώσεις) και σε ποιο βαθμό χάνουν τον έλεγχο. Μέσω των πιέσεων για τις ψήφους του Καμμένου, ασκείται πίεση και στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Καμμένος βρίσκεται ακριβώς το 3%, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο. Τον Αύγουστο τελειώνει το οικονομικό πρόγραμμα. Αν θεωρηθεί επιτυχημένο, ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Είναι σημαντικό στις διαπραγματεύσεις πώς θα σταθούμε, ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση. Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες. Είναι εύκολο για εκείνους να μας μπλοκάρουν, όταν τους παρέχουμε επιχειρήματα. Ουδείς στην ΠΓΔΜ θέλει να λύσει το πρόβλημα. Αλλά η μη λύση είναι πρόβλημα".

Από την πλευρά του ο Ζάεφ τονίζει ότι "με τον καιρό οι περιστάσεις γίνονται όλο και πιο δυσμενείς για εμάς. Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθενται γλώσσα και ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία. Με κάθε αναβολή η κατάσταση γίνεται όλο δυσκολότερη. Η κωλυσιεργία και η εκκρεμότητα οδήγησαν σε πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ. Αν δεν βρούμε τώρα λύση, θα χάσουμε δέκα χρόνια".

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι "ο Τσίπρας παρέμεινε πιστός στα σημεία. Στόχος ήταν ένα θετικό μήνυμα, προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια καλή ατμόσφαιρα. Αυτό όμως δεν καθιστά ευκολότερη τη συγκυρία. Οι προϋποθέσεις όμως είναι ευνοϊκές, αφού στην Ελλάδα είναι η Αριστερά στην εξουσία (...) Ο Τσίπρας δεν περιμένει ότι η ΝΔ θα είναι πλήρως συνεργάσιμη, επειδή ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να εξασφαλίσει κέρδη στις εκλογές".

Ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, σημείωσε από την πλευρά του ότι "η διαδικασία είναι υπερβολικά σύνθετη. Ο Τσίπρας είναι θετικότερος του Παπανδρέου. Θέλει λύση. Δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος. Η κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει από ώρα σε ώρα. Η ελληνική κοινή γνώμη πιέζει τον Τσίπρα να εγκαταλείψει το χρονοδιάγραμμα του Νίμιτς. Πρέπει να προσέχουμε γιατί οι δημόσιες δηλώσεις μας αναλύονται διεξοδικά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες μας προκαλούν με δημοσιογράφους για να εκμεταλλευτούν τα επιχειρήματά μας προς όφελός τους".

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της γλώσσας, με τον Νικολά Ντιμιτρόφ να δηλώνει ότι "στο ζήτημα της γλώσσας οι Έλληνες έχουν τα λιγότερα επιχειρήματα και αυτή σχετίζεται με την ταυτότητα. Δεν υπάρχει λόγος να επιμένουν ότι ο προσδιορισμός της γλώσσας θα είναι αμετάφραστος. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι οι Έλληνες δεν θα τον μεταφράζουν, όλοι οι υπόλοιποι όμως θα το κάνουν".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]