Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το “Bαλκανιζατέρ” των Σκοπίων: Γιατί οι Αλβανοί ψήφισαν μαζικά “ναι” και ο Σλάβοι απείχαν;


Του Γιώργου Χαρβαλιά

Το μοναδικό ενδιαφέρον συμπέρασμα από το δημοψήφισμα στα Σκόπια είναι η επιβεβαίωση του κανόνα. Δηλαδή η πλήρης ανικανότητα των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης να επιβάλλουν με δημοκρατικές διαδικασίες τη βούληση τους, ακόμη κι όταν…καίγονται.

Όπου μπορούν το κάνουν υπογείως. Ανεβοκατεβάζοντας κυβερνήσεις, εκβιάζοντας με οικονομικά μέσα, εξαγοράζοντας συνειδήσεις πολιτικών με μαύρες βαλίτσες και «εκπαιδεύοντας» την κοινή γνώμη με παχυλά κονδύλια από οργανισμούς τύπου Σόρος. Και τις περισσότερες φορές επιτυγχάνουν τον στόχο τους.

Όπου όμως χρειάζεται να φανερωθούν και να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, αποτυγχάνουν οικτρά. Ίσως επειδή το κάνουν με έναν εξόχως άγαρμπο και πατερναλιστικό τρόπο επιχειρώντας να υποδείξουν στους λαούς το …καλό τους. Το είδαμε στη Κύπρο, το είδαμε στην Ελλάδα έναν καυτό Ιούλιο πριν τρία χρόνια, το είδαμε και προχθές στα Σκόπια.

Οι παραινέσεις και οι ανέξοδες επιταγές μελλοντικής ευημερίας, μαζί με την υποβόσκουσα απειλή της «τιμωρίας» σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μπορεί να πιάνουν σε άλλες δυτικότροπες κοινωνίες αφελών.

Όμως στα Βαλκάνια που μέχρι πριν λίγα χρόνια ηχούσαν κανόνια και έπεφταν βόμβες ο κόσμος είναι υποψιασμένος, για να μην πω καχύποπτος. Κι όταν ακούει συστάσεις …για το καλό του, στην καλύτερη περίπτωση, ανατρέχει στο τραγούδι του Μηλιώκα.


Η παρέλαση όλων αυτών των ανόητων κομισάριων, υπουργών και κάθε λογής παρατρεχάμενων στα Σκόπια, έφερε το ακριβώς αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Παγερή αδιαφορία, στο όριο της απαξίωσης…

Οι μόνοι στα Βαλκάνια που υπακούν τυφλά στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης και εκτελούν πρόθυμα τις εντολές των μεγάλων δυνάμεων είναι οι Αλβανοί. Γι αυτό και το «ναι» στο δημοψήφισμα ήταν στην κυριολεξία ένα… αλβανικό μονοκούκι.

Οι Σλάβοι τους οποίους αφορά κυρίως το θέμα της ονομασίας, απείχαν. Οι Αλβανοί όμως που θέλουν διακαώς την ένταξη στο ΝΑΤΟ γιατί νομίζουν ότι θα βάλει πάλι πλάτη στους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με τους Σέρβους, έτρεξαν να στηρίξουν τον Ζόραν Ζάεφ.

Η κατάσταση είναι ασφαλώς ιδιόμορφη και περίπλοκη, τυπική περίπτωση βαλκανικής κλωτσοπατινάδας. Η συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται, σχεδόν αποκλειστικά από τους Αλβανούς των Σκοπίων, η πλειονότητα των Σλάβων είναι απέναντι και σύντομα θα αρχίσουν να πηγαινοέρχονται οι σακούλες με τα μαύρο χρήμα για να βρεθούν οι 11 αποστάτες που θα στηρίξουν τον Ζάεφ στη βουλή.

Κι αν αυτό συμβεί, που δεν είναι διόλου απίθανο, το μπαλάκι θα επιστρέψει πίσω στην Αθήνα και θα σβήσει τα χαμόγελα κάποιων που ανάσαναν με ανακούφιση…

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]