Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέλουμε τη χώρα μας πίσω και την θέλουμε τώρα!


Τί μας οδήγησε ως εδώ αδέλφια;

Τι είδους άραγε Εγκέλαδος βρόντηξε και κατάρρευσαν τα πάντα;

Τι έφταιξε; Ποιά κατάρα μας κυνηγάει;

Φταίει η δική μας... τεμπελιά; Η δική μας... απαξίωση; Οι κομπίνες μας, η φοροδιαφυγή μας; Το ξερό μας το κεφάλι;

Βλέποντας πρίν απο λίγο τον Γεώργιο Παπανδρέου να ψελλίζει, με το γνωστό του τρόπο της κλαψας, μερικές κουβέντες τόσο εκτός τόπου και χρόνου, τόσο απίστευτες, τόσο χαμαιρπείς, που δεν είχα το κουράγιο ούτε να θυμώσω...
Να πώ οτι τον λυπάμαι; Θα ναι ψέμμα!
Να πώ οτι θέλω να τον...πλακώσω στο ξύλο; Θαναι σαν να ...δέρνω εκκλησία!
Περιφρόνηση ίσως και αφάνταστη πίκρα και ντροπή...
Ντροπή για έναν...»ηγέτη» που δεν δίστασε να συμπαρασύρει στον όλεθρο έναν ολόκληρο λαό, με τη λυποψυχία του, τη δειλία του, την αμετροέπιά του, το ψέμμα του, τη φυγοπονία του...
Για πρώτη φορά στη μακραίωνη Ιστορία μας, είχαμε τη κατάρα να έχουμε ως ...ηγέτη μας έναν τέτοιον άνθρωπο! Εναν άνθρωπο που αποδείχτηκε τόσο μικρός, τόσο λίγος, πάρα πολύ λίγος για έναν τέτοιο λαό!

Πως φτάσαμε λοιπόν ως εδώ; Εξ αιτίας του; Μόνο;

Οχι αδέρφια και κακά τα ψέμματα! Η μάλλον, τέρμα τα ψέμματα! Να λέμε την αλήθεια στους εαυτούς μας... Δεν αρκεί μόνο να τρέχουμε όλοι στις πλατείες και να φωνάζουμε για τα (δίκαια) αιτήματά μας... Πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας ως λαός...

Τι μας οδήγησε ως εδώ αδέλφια! Τι μας οδήγησε στο σημείο να ...κρεμόμαστε απο την...υπεύθυνη ή όχι πολιτική των ...Παπανδρέου, Πάγκαλου, Καστανίδη, Παπακων/νου, Νταλάρα, Χρυσοχοιδη, Διαμαντοπούλου, Δρούτσα και των λοιπών... πρωταγωνιστών...
Πώς καταντήσαμε ΕΜΕΙΣ, οι γόνοι του ένδοξου εκείνου Γένους των Ελλήνων του Αριστοτέλη, του αλέξανδρου, του Περικλή, του Λεωνίδα, του Κολοκοτρώνη, του Κων/νου Παλαιολόγου...

Φταίνε μόνο αυτοί λοιπόν;

Κάποτε κάποιος είπε «Η κάθε χώρα, ο κάθε λαός, έχει τους ηγέτες που του αξίζουν»!
Εμείς; Τα τελευταία 150 χρόνια, είχαμε άραγες ποτέ τους ηγέτες που μας άξιζαν;

Απάντηση: Ναί! Τους είχαμε!
Μόνο που ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ και πολλές φορές τους φερθήκαμε, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, με τον ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ!

Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε, ο Δημήτρης Καλλεργης επίσης, ο Ζηνόβιος Βάλβης πέθανε πάμφτωχος απο τη...πείνα, ο Βενιζέλος λοιδωρήθηκε και εξευτελίστηκε, πεθαίνοντας εξόριστος στο Παρίσι, ο Καραμανλής επίσης αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι (πρίν τη Χούντα), ο Ιων Δραγούμης εκτελέστηκε πρόωρα... Τι άλλο να πεί κανείς...!
Η Ιστορία, αυτή η «μεγάλη Κυρία» που ορίζει τις τύχες μας, τα γράφει όλα στα κιτάπια της και μας τα χαρίζει για να θυμόμαστε...
Πόση όμως μνήμη και προπάτων, Γνώση, μπορεί να έχει ένας λαός που απο πάντοτε μάθαινε να μην της δίνει σημασία;

Απο την εποχή του '36 ως τα 1981, ο Λαός είχε ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ, το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ! Που με πιο πολλά λόγια σήμαινε την καλυτέρευση του βιοτικού του επιπέδου, την Ανάπτυξη, την Αληθινή Δημοκρατία, την Κοινωνική δικαιοσύνη, τη Λαική Κυριαρχία.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τρείς δεκαετίες πρίν, παραλίγο να τα είχε καταφέρει όλα αυτά, αλλά τα 2 μοιραία λάθη του κόστισαν τα μέγιστα. Το να προκαλέσει εκλογές στα καλά καθούμενα μεσούσης της Μικρασιατικής Καταστροφής και που δεν έκλεισε το δρόμο με κάθε τρόπο στους διχαστές του Λαού και τους Επίορκους.

Ακολούθησαν χρόνια ολόκληρα γεμάτα απο Εθνικές συμφορές, πόλεμοι, φτώχεια, χρεοκοπία, Δικατατορία, φυλακές, εξορίες, αγώνες για τη λευτεριά και τη κοινωνική δικαιοσύνη.
Κι έρχεται ο Μέγας Προδότης του Γένους, με ...φιλοδοξία να δώσει στο Λαό αυτά που ήθελε, αλλά απ' την ανάποδη! Κι απο δώ, απ' αυτό το κομβικό σημείο, ξεκινάει η μεγάλη Κάθοδος...

Ποιόν τον στήριξε αυτόν τον άνθρωπο αδέλφια; Ποιός στήριξε στ' αλήθεια το σύστημα που αυτός έφτιαξε;
Ποιός ανέχτηκε το μεγάλο φαγοπότι, την κατάπτωση των πάντων, τον Αυριανισμό, τα πράσινα κάστρα, την πτώση της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τα τεράστια σκάνδαλα, την ατιμωρησία των ιθυνόντων με την αιτιολογία της μη ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής γιατί θα γίνει πόλεμος;
Απάντηση: ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ!
Ενα ολόκληρο 47% του λαού μας, ΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΑ ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, που δεν δίσταζε να εκτελεί εν ψυχρώ τη πατρίδα κάθε μέρα, προκειμένου να επιβιώσει!
Κι μείς τους στηρίζαμε, γιατί μας έδωσαν... δουλειές και λεφτά, αλλά για να τρώνε αυτοί ανενόχλητοι και το ξέραμε! Γιατί μας... ανέβασαν το βιοτικό μας επίπεδο, αλλά αυτοί είχαν ήδη ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ το μέλλον μας, καταληστεύοντας τα δημόσια ταμεία και σκορπώντας τα σε χλυδάτες διακοπές και πανάκριβα αυτοκίνητα!
Εν ολίγοις, τους ανεχτήκαμε ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙ ΝΑ ΓΛΥΨΟΥΜΕ και μείς τους ανεχτήκαμε, γιατί κανείς άλλος δεν μας το είχε δώσει!
Ανεχτήκαμε τη διαφθορά, το ξεπούλημα, τον άκρατο δανεισμό, τη σπατάλη, τις αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο, γιατί ελπίζαμε οτι θα βολευτούμε και μείς!
Εμείς επενδύσαμε όλα τα λεφτά μας στο Χρηματιστήριο του Σημίτη για να οικονομήσουμε στα γρήγορα!
Εμείς μπήκαμε στο τρυπάκι της ακριβής Μερσεντές και του εξοχικού, με «τσάμπα» δανεικά απ' τη... φιλέσπλαχνη EuroBank που τάδινε χάμα-λίμα!
Εμείς ψηφίζουμε χρόνια ολόκληρα, ανδρείκελα τύπου Γεωργίου Παπανδρέου και... ιπποπόταμους τύπου Πάγκαλου!

Ποιός τους ψήφισε αδέλφια; Μόνοι τους βγήκαν;
Οχι! ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΒΓΗΚΑΝ!

Αυτοί μας έμαθαν να λέμε «Ξέρεις ποιός είμαι γώ ρε;», αυτοί μας μάθαν να έχουμε το όνειρο της ακριβής κουρσάρας και των δύο κορίτσαρων που ήταν μέσα, αυτοί μας μάθαν να φοράμε ARMANI και DOLCE CABBANA, να τα σπάμε στα μπουζουκομάγαζα με τα πρώτα τραπέζια-πίστα και τις γαρδένιες του νεκροταφείου!
Αυτοί μας μάθανε να κλέβουμε το κράτος, να φοραδιαφεύγουμε, να τα οικονομάμε «μαύρα» κι άραχλα, να σφαζόμαστε στις καφετέριες γιατί «εμείς είμαστε ΠΑΣΟΚ ρε, δεν είμαστε φασισταριά»...

Κι όταν πια ξυπνήσαμε αδέλφια, ήταν αργά, ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ για να αντιδράσουμε. Το σύστημα είχε δέσει γερά τα λούκια της εξουσίας.
Τώρα, όποιος και να ερχόταν, τα ίδια θα έκανε.
Η Δεξιά χειρότερη από το ΠΑΣΟΚ, η Αριστερά τρις χειρότερη απο τους άλλους δύο...
Το σύστημα, είχε κερδίσει κατα κράτος, αφου αγόρασε μια για πάντα τα κορμιά μας και τη ψυχή μας...

Ξέρετε γιατι χαμογελάω αυτή τη στιγμή που γράφω,με πίκρα;
Γιατί ακούω τωρα τον Σαμαρά να μιλάει για...ανευθυνότητα!
Τη στιγμή που ο ίδιος πριν λίγες μέρες είχε δηλώσει off the record στον Γάλλο πρωθυπουργό οτι ό,τι λέει, το λέει για... προεκλογικούς λόγους...
Και ακόμη, ναι, ναι, ακόμη, παρ' όλο το χτεσινό μακελειό, ακόμη πιστεύει οτι ο λαουτζίκος θα τα χάψει!
Και τα απο κάτω «προβατάκια» να χειροκροτούν χαρωπά!
Τι μου λέτε τώρα αδέλφια...
Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη ξεφτίλα απ αυτή γι αυτούς; Δεν νομίζω!

Χτες στη πλατεία πετύχαμε μια μεγάλη νίκη! Πολύ μεγαλύτερη απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε!
Το σύστημα δεν τρόμαξε απλά, ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΗΚΕ!
Και μαζί τους, πανικοβλήθηκε ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ, μη πω ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ!
Και τώρα, οι Ευρωπαίοι δυνάστες μας, μας εκλιπαρούν!
Να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ, αλλιώς κινδυνεύουν ΟΛΑ!
Το ευρώ, οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια, ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!
Για σκέψου, η μικρή, τιποτένια Ελλάδίτσα, να προκαλεί ρίγη τρόμου στους... δυνατούς και υπερόπτες δυνάστε μας!
Μπορούσατε να το φανταστείτε ποτέ;
Εγώ προσωπικά ούτε για πλάκα! Κι όμως!

Βλέπεις τη δύναμη σου Ελληνα;
Καταλαβαίνεις ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ;
Καταλαβαίνεις συμπατριώτη μου πως ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΝΙΚΗΣΕΙ, ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΙΣ ΕΣΥ;

Χτές, η πλατεία έστειλε μήνυμα σε όλον τον κόσμο!
Ότι οι Ελληνες ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Η «επιστημονική» αλλοτρίωση 36 ετών, η επαίσχυντη «λοβοτομή» δεν απέδωσε!

Οι Ελληνες ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!
Η Ελλάδα γυρνάει σελίδα!
Το καθεστώς ψυχορραγεί!
Τώρα ήλθε η ώρα να μιλήσει, ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΙ, ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ η λαβωμένη ΨΥΧΗ ΕΝΟΣ ΑΔΟΥΛΩΤΟΥ ΛΑΟΥ!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!

Η Ελλάδα του παρελθόντος τελειώνει! Μια ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ γεννιέται!
Η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αληθινής δημοκρατίας, η Ελλάδα του φωτός, του πνεύματος, της προόδου, της Ανεξαρτησίας!

Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ των Ελλήνων!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. Η κατάρα που μας κυνηγάει, Αναγνώστη, είναι το ότι δεν βρέθηκε κανένας να πονέσει αυτή την πατρίδα, να την αγαπήσει αρκετά ώστε να μην συνεργαστεί και να μην την παραδώσει στους πρώην αποικιοκράτες που σήμερα άλλαξαν όνομα και λέγονται παγκοσμιοποιητές. Οι σύγχρονοι αποικιοκράτες είναι φτιαγμένοι από την ίδια στόφα με τους παλιούς, αυτούς που έπιναν το αίμα των λαών της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας για αιώνες, αυτούς που σφαγίασαν τους αυτόχθονες τόσων ηπείρων για να τους πάρουν ό,τι πολύτιμο έβγαζε η γη τους. Τίποτα δεν άλλαξε από τότε! Απλά σήμερα δεν μιλάνε πια για αποικίες αλλά για προτεκτοράτα. Απλά ήλθε η δική μας σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κωνσταντίνος το έχει πει μέσα από αυτές τις σελίδες: Δεν θα φύγουν με χαριτωμενιές. Θα τους βγάλουμε με την επιμονή και την μαχητικότητά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος ηταν πατριωτης;Ο Βενιζελος; Καραμανλης;
    Και εγω ειμαι ο Σωκρατης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τρείς δεκαετίες πρίν, παραλίγο να τα είχε καταφέρει όλα αυτά, αλλά τα 2 μοιραία λάθη του κόστισαν τα μέγιστα. Το να προκαλέσει εκλογές στα καλά καθούμενα μεσούσης της Μικρασιατικής Καταστροφής και που δεν έκλεισε το δρόμο με κάθε τρόπο στους διχαστές του Λαού και τους Επίορκους."

    Πρωτον, να υπενθυμισω οτι οι εκλογες προηλθαν απο εκβιασμους των βασιλοφρονων,που οι ιδιοι εχουν παραδεχθει,συμφωνα με τις μαρτυριες τους, προς τους βενιζελικους
    και δευτερον, ο Βενιζελος δεν ηταν δυνατον να ασχολειται (και) με το τι γινοταν στην Ελλαδα,διοτι η παρουσια του ηταν σημαντικη στο εξωτερικο για να μπορει να διαπραγματευεται την οποιαδηποτε στιγμη με τις Μεγ.Δυναμεις στις οποιεσδηποτε αλλαγες-μεταβολες συγκυριων.
    Οι συνεργατες του Βενιζελου στην Ελλαδα ειχαν τρομακτικες ευθυνες για την επιτυχη διεισδυση της αντιβενιζελικης προπαγανδας στο εσωτερικο της χωρας!!
    Οσο υπηρχε στην εξουσια ο Ελευθεριος Βενιζελος,η Ελλαδα ειχε μονο νικες!!
    Η Μικρασιατικη καταστροφη ηρθε με τους βασιλοφρονες!
    Ποτε δεν υπηρξε στρατιωτικη ηττα για την Ελλαδα οσο ο Βενιζελος βρισκοταν στην εξουσια!!
    Οσον αφορα τον Καραμανλη εχει τρομακτικες ευθυνες στο Κυπριακο,ηδη μετα την υπογραφη των Συμφωνιων Ζυριχης-Λονδινου.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΓΜ
    Συμφωνω σε γενικες γραμμες,αλλα το οτι επι Βενιζελου ειχαμε μονο νικες,ειναι σχετικο.
    Για να γινω πιο συγκεκριμενος,ειχαμε μεν νικες,οχι ομως οσες χρειαζομασταν,ουτε οσες μπορουσαμε να πετυχουμε.
    Ο Βενιζελος κωλυσιεργησε απροκαλυπτα στην διεξαγωγη της εκστρατειας,και σου επισημαινω οτι ο αρχηγος της Στρατιας Μικρας Ασιας,Λεωνιδας Παρασκευοπουλος,ειχε υποβαλλει στον Βενιζελο δυο φορες την παραιτηση του,παροτι ενθερμος βενιζελικος ο ιδιος.
    Ιστορικως επιβεβαιωμενο ειναι οτι η Μικρασιατικη Εκστρατεια εισηλθε στην εντονωτερη φαση της ΜΕΤΑ την απεμπλοκη Βενιζελου.
    Δυστυχως,δεν χρειαζοταν να ειναι καποιος Βενιζελος για να μαντεψει που θα κατεληγαν οι ηνωμενοι βασιλοφρονες Γουναραιοι.Πρωτα στην καταστροφη,και μετα...
    Εκει που τους αξιζε:στο Γουδι.
    Μονο που θα επρεπε να τους κανει παρεα ΚΑΙ ο Βενιζελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς ΑΧΕΡΩΝ

    (χωριζω το σχολιο σε επιμερους σχολια λογω ευρους)

    Η πρωτη παραιτηση του Παρασκευοπουλου θεωρηθηκε ως παρεξηγηση απο τον ιδιο τον Παρασκευοπουλο επειδη ο Αγγλος στρατηγος Ουιλσον ειχε ζητησει μια ελληνικη μεραρχια ως βοηθεια προς τον Αγγλο αρχιστρατηγο Ανατολης Μιλν,οταν ο τελευταιος δεν ειχε ζητησει καμια βοηθεια!!
    Το Γενικο Στρατηγειο Σμυρνης εξετελεσε την διαταγη,αλλα ο Βενιζελος αγνοουσε την ενεργεια του Γενικου Στρατηγειου θεωρωντας την ως πειθαρχικη παραβαση,τη συνυπολογισε στην παραβαση των επιχειρησεων Ουσακ-Γκεντιζ-Σιμαβ και αποφασισε να παει ο ιδιος στην Σμυρνη!
    Ο Παγκαλος τελικα εδωσε ολες τις αναγκαιες εξηγησεις,αλλα ο Βενιζελος ισχυριστηκε οτι καμια σκοπιμοτητα δεν θα μπορουσε πλεον να δικαιολογει παραβαση!!
    Την ευθυνη εδω την εχουν οι Αγγλοι!!
    Οι εξηγησεις ειναι πολλες,αλλα δεν θα ηθελα να αναφερθω σε λεπτομερειες.Αν θελεις ομως μπορω να σου τις αναφερω!

    Οσον αφορα την δευτερη και τελικη παραιτηση,δεν εχει ουδεμια σχεση με τις σχεσεις του με τον Βενιζελο!!
    Ηδη απο τις 4 Νοεμβριου 1920 μετα το περας των εκλογων,υπηρχε τρομακτικη αναρχια στον στρατο ,σε τετοιο βαθμο που στρατιωτες απο την Παλαια Ελλαδα συγκροτουσαν διαδηλωσεις στους δρομους της Σμυρνης υπερ του Βασιλια και μαζι μ’αυτους συμμετειχαν και οι Τουρκοι!!
    Η αναρχια ειχε φτασει στο απροχωρητο!!
    Ολοι οι αντικωνσταντινικοι παραιτηθηκαν!!Ακομα και ο Στεργιαδης υπεβαλλε τηλεγραφικως την παραιτηση του!!Ασχετως αν δεν εγινε δεκτη!!
    Οσον αφορα τον χρονο δρασης , η Ελλαδα εκανε συμμαχικη πολιτικη.Η συμμαχια ολοκληρη ,με την τουρκικη επανασταση,συναντουσε δυσχερειες που επρεπε να καταβληθουν στρατιωτικως.Ο στρατος που επρεπε να χρησιμοποιηθει ηταν ο Ελληνικος οχι μονο διοτι γι'αυτην προοριζονταν οι νεες κτησεις,αλλα και διοτι η Ελλαδα αργουσε πολυ να εξελθει εκ της ουδετεροτητας και οταν εξηλθε συνεισφερε αρχικως μικρες δυναμεις.Ο Κεμαλ δεν πολεμουσε μονο για την κατακτηση της Μ.Ασιας,αλλα ηθελε και την Θρακη (Ανατολικη και Δυτικη) αφου προηγουμενως ειχε κερδισει τους Αγγλους στο Ισμιτ.
    Δεν ηταν λοιπον στην πραγματικοτητα μονο η Μ.Ασια που διακινδυνευοταν,αλλα και η Θρακη!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (συνεχεια σχολιου)

    Εφοσον διατηρουταν αδιασπαστη η συμμαχια μας υπηρχαν μονο νικες του Ελλ.Στρατου και δεν υπηρχε αναγκη στρατιωτικης συμμαχικης συνδρομης περα απο χρηματα,στρατιωτικο υλικο και πλοια.
    Αν με την προοδο των επιχειρησεων ο Ελλ.Στρατος συναντουσε δυσχερειες υπηρχαν ελπιδες οτι οι συμμαχοι θα μας εδιναν και νεες βοηθειες.Οι ελπιδες χαθηκαν αφου διασπαστηκε η Συμμαχια με την αναφορα του Κωνσταντινου και η οποια πραγματοποιηθηκε στο πεισμα των Μεγ.Δυναμεων.
    Εκτοτε οι Μεγ.Δυναμεις λησμονησαν τις υποχρεωσεις τους!!
    Επιπλεον ο Βενιζελος υπολογισε τις ανταγωνιστικες αντιθεσεις των Αγγλων με τους αλλους συμμαχους τους,στον πετρελαιοφορο χωρο της Μ.Ανατολης,κινηθηκε παρασκηνιακα με το οτι η Ελλαδα θα ηταν διατεθειμενη να βοηθησει στρατιωτικως υπο την προϋποθεση παραχωρησης των μικρασιατικων παραλιων.
    Οι Αγγλοι προτιμουσαν την προσφορα της ελληνικης συμβολης για να αντιμετωπισουν τις ιταλικες απαιτησεις στην Μ.Ασια.
    Η αποφαση για την αποστολη παρθηκε λογω δυο σημαντικων παραγοντων:
    Πρωτον,οι ιμπεριαλιστικες αντιθεσεις για τα πετρελαια της Μ.Ανατολης και οι ενδοσυμμαχικες ανταγωνιστικες επιδιωξεις των αποικιοκρατων της Ανταντ και
    δευτερον ,η αξιοποιηση των αντιθεσεων αυτων απο τον Βενιζελο!!
    Και κατι αλλο!!
    Ο Λόυντ Τζωρτζ συμμορφωνοταν με τις στρατιωτικες αναγκες των συμμαχων και μαλιστα τις επειγουσες αναγκες στο βαλκανικο μετωπο οπου μαζι με τους Γερμανους αντιμετωπιζαν και το τουρκοβουλγαρικο βαρος!!
    Γι'αυτο επιπλεον δοθηκε η δυνατοτητα στην Ελλαδα να συμβαλλει στην μικρασιατικη εκστρατεια!!
    Ολα αυτα ομως ειναι θεμα συγκυριων!!Ο Βενιζελος επρεπε να εχει την υποστηριξη των Συμμαχων για να πραγματοποιησει την εκστρατεια!!

    Ο Βενιζελος εστειλε αμεσως τα απαιτουμενα τηλεγραφηματα τοσο στον Κανελλοπουλο,οσο και στον Παρασκευοπουλο ύστερα απο την πληροφορηση που ειχε απο τον Ζαχαρωφ!Ομως αγαπητε υπηρχαν και αλλα μετωπα!!
    Στο τηλεγραφημα της 6ης Μαΐου προς Παρασκευοπουλο αναφερεται:
    1)"Εντολη για ετοιμοτητα της 1ης Μεραρχιας προκειμενου να επιβιβαστει την επομενη με προορισμο την Σμυρνη.Επισημαινεται η πιθανη αναγκη για αποστολη και αλλης μεραρχιας και παραθετονται πληροφοριες για τα συμμαχικα πλοια που βρισκονται κιολας στο λιμανι της Σμυρνης"
    2)ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ,ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΤΗΝ 1Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ(τα κεφαλαια τα γραφω για να τονισω το 2ο μερος)

    Ελπιζω να καταλαβαινεις την ικανοτητα προνοητικοτητας που απαιτουσαν οι περιστασεις!
    Σχετικα με την μεταβενιζελικη εποχη,τα σφαλματα των βασιλοφρονων,τοσο σε στρατιωτικο οσο και σε διπλωματικο διαδεχονταν το ενα το αλλο!!Ησαν τοσα πολλα που στο τελος και οι ιδιοι οι βασιλοφρονες εφθασαν στο σημειο να αναρωτιουνται αν με αυτα που εκαναν στο τελος θα κατεληγαν στην...Περσια!!
    Απο ανυπαρκτο γραφειο κατασκοπειας μεχρι...λαθος κατευθυνση υποχωρησης!!
    Μπορω να σου αναφερω παραδειγματα αν θες.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε Γ.Μ
    Δεν θελω να πελαγοδρομησουμε,διοτι η Μικρασιατικη Εκστρατεια ειναι αχανες οντως θεμα.
    Με τα χαλια των Γουναραιων δεν θα ασχοληθω,αλλωστε ειχαν προλαβει να δειξουν την αξια τους κατα την εποχη του Διχασμου.
    Θα επιμεινω στην κωλυσιεργια του Βενιζελου ομως,που επι ενα πληρες ετος,στην πραξη εμποδισε την εκδηλωση αυτου που ονομαζουμε εκστρατεια,με μοιραια συνεπεια αυτη οταν εισηλθε στην καυτη της φαση,απο τον Μαρτιο του 1921 ουσιαστικα,να διεξαχθει υπο δυσμενεστερες κατα πολυ συνθηκες,ενω θα μπορουσε να ειχε ξεμπερδεψει με πολυ λιγωτερες απωλειες και αμεσωτερα κερδη πριν τον Νοεμβριο του 1920.
    Τα περι παρεξηγησεως του αγγλικου αιτηματος ειναι νομιζω θολα,ομως θα εστιασω στο επιχειρησιακο μερος:ανεξαρτητως αφορμης,οι επιχειρησεις προς Φιλαδελφεια,Προυσσα και Πανορμο,αν δεν κανω λαθος,υπηρξαν επιτυχεστατες,ο οξυδερκεστατος-κατα τα αλλα-Βενιζελος,γιατι κολλησε;
    Μηπως ξεβολευτηκε;
    Την Κριμαια την ''αρπαξε στον αερα'',για τετοια προθυμια μιλαμε.
    Γιατι ηταν τοσο νωθρος στην Μ.Ασια;
    Και βεβαιως,ο διορισμος του Α.Στεργειαδη ως υπατου αρμοστη,δεν χρειαζεται σχολιασμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς Αχερωνα,

    Οσον αφορα το ερωτημα σου γιατι «κολλησε» ο Βενιζελος και περι «θολων» παρεξηγησεων στο αγγλικο αιτημα τιθεται και το θεμα ενος κακοβουλου και κακοτροπου ανθελληνικου τεχνασματος.
    Δημιουργουνται τα ερωτηματα:
    -Γιατι ο Ουιλσον ζητησε την ενισχυση της μιας ελληνικης μεραρχιας χωρις να του αναφερει την αναγκη αυτη ο αρμοδιος Αγγλος στρατιωτικος ηγετης στην Ανατολη Μιλν?
    -Γιατι,αφου τη ζητησε με πρωτοβουλια του Ουιλσον και ανεξαρτητα απο τις γνωμες του Μιλν,δεν ενημερωσε τον τελευταιο?
    -Γιατι ο Μιλν δεν ενημερωσε τον Ουιλσον για την δηλωση του ελληνικου στρατηγειου?
    -Αν ο Μιλν τον ενημερωσε,γιατι εκανε τηλεγραφημα διαμαρτυριας στον Βενιζελο ο Ουιλσον?

    3 απαντησεις μπορουν να δοθουν:
    1.Αναμεσα στο αγγλικο Γενικο Στρατηγειο και το αγγλικο Στρατηγειο Ανατολης δεν υπηρχε διοικητικη συνοχη και απο την ελλειψη αυτη δημιουργηθηκε η παρεξηγηση
    2.Οτι εκλαβαμε ιδιαίτερα αυτη την συνοχη,απο τυχαια περιστατικα
    3.Οτι η ολη ιστορια υπηρξε κακοβουλο ανθελληνικο τεχνασμα του Ουιλσον για να δημιουργησει προβληματα στον Βενιζελο.

    Οσον αφορα την Κριμαια,
    Οι Γαλλοι ειχαν αναγκη απο στρατιωτες στην Ουκρανια.Υπηρχε επιπλεον και το Μακεδονικο μετωπο.Οι Γαλλοι σκεφτονταν να παρουν ενα μερος των δυναμεων του γαλλικου στρατου απο το Μακεδονικο μετωπο.Εν τουτοις θεωρουσαν τον βουλγαρικο στρατο τον ισχυροτερο των Βαλκανιων και το ερωτημα ηταν πως θα συνεργαζονταν μεταξυ τους,δηλ.να στειλουν οι Βουλγαροι στρατο στην Ουκρανια και να ικανοποιηθουν οι βουλγαρικες ορεξεις που δεν ηθελαν να ικανοποιησουν οι Δυναμεις του Αξονα. Αυτες ηταν:
    1.Εγκατασταση της Βουλγαριας στην Κων/πολη
    2.Παραχωρηση εγγυησεων γα την περιοχη Δοβρουτζας
    3. Παραχωρηση χρηματος
    Δηλαδη οι Αγγλο/Γαλλοι ηθελαν μια μεγαλη Βουλγαρια εχθρικη προς τη Γερμανια που θα αντικαταστουσε σε ορισμενο μετρο την Ρωσια.
    Οποτε ολη η πιεση ασκειτο στην Ελλαδα.Γι’αυτο ο Βενιζελος εστειλε στρατευματα.Δεν ηταν ομως η πρωτη φορα που υπηρξε αυτος ο εκβιασμος εις βαρος της Ελλαδας!!
    Η προσπαθεια/πιεση αυτη εις βαρος της Ελλαδας υπηρξε και το 1914-15,αλλα τα μετωπα ησαν διαφορετικα:
    οι Αγγλοι και οι Γαλλοι πιεζαν τον Βενιζελο να κανει παραχωρησεις στη Βουλγαρια προκειμενου να μεινει ουδετερη ή να συμπραξει με τις δυναμεις τη Τριπλης Συνεννοησης.Σε αντισταθμισμα εκαναν δελεαστικες προτασεις για παραχωρησεις πανω σε εδαφη που δεν ηταν δικα τους στην περιοχη της Δ.Μικρας Ασιας.Οι «Μεγαλες Δυναμεις» επεδιωκαν μια πανβαλκανικη συνεννοηση με στοχο τη συμπραξη των χωρων της χερσονησου με την Τριπλη Συνεννοηση.Για να επιτευχθει αυτο θα επρεπε να ξεπεραστει η εμμονη της Βουλγαριας ν’αποκτησει απο την Ρουμανια την περιοχη της Δοβρουτζας,απο την Ελλαδα και την Σερβια τις περιοχες που προεβλεπε η Συνθηκη του Αγιου Στεφανου το 1878.Οι Αγγογαλλοι πιστευαν οτι οι Ρουμανοι θα δέχονταν,αν τους υποσχόνταν την περιοχη της Τρανσυλβανιας,την οποια κατειχε η Αυστροουγγαρια.Οι Ρουμανοι ομως δεν ηθελαν να εμπλακουν στον πολεμο λογω δεσμων συγγενειας του Ρουμανου Βασιλια Καρολου με τον γερμανικο αυτοκρατορικο οικο. Οι Σερβοι ειχαν την υποστηριξη των Ρωσων,οποτε δεν ετιθετο θεμα σερβικων παραχωρησεων στου Βουλγαρους.
    Πρεπει να συνειδητοποιησουμε οτι η Ελλαδα επρεπε να αποφυγει τις παγιδες των ισχυρων.Απο το 1917 οι Αγγλογαλλοι με την Συνθηκη της Μωριεννης παραχωρουσαν το βιλαετι του Αϊδινιου στους Ιταλους,στο οποιο περιλαμβανοταν και η Σμυρνη,παρολο που υπηρχε συμφωνια με την Ελλαδα πρωτυτερα.Αλλα και αυτοι οι Αγγλογαλλοι ησαν υπερ του Βενιζελου οταν εξοριζε το βασιλια Κων/νο για να αναλαβει πρωθυπουργος!Οι Ιταλοι ειχαν αντιθετα συμφεροντα απο τους Αγγλογαλλους,αλλα οι Γαλλοι δεν ηθελαν στην πραγματικοτητα την αποβαση μας στην Κων/πολη.
    Οι πιεσεις ησαν ασφυκτικες!
    Μεχρι και την 29η Μαΐου του 1920 πολεμουσαμε στην Δυτικη Θρακη για να την απελευθερωσουμε!!
    Τα μετωπα ησαν πολλα,αλλα οι παγιδες ακομα περισσοτερες!!
    Απο το 1919 ο Βενιζελος προσπαθουσε να βρει τις «χρυσες τομες».
    Οσον αφορα τον Στεργιαδη συμφωνω απολυτως.
    Υπαρχουν ιστορικες λεπτομερειες που δεν πρεπει να αμελουμε ομως για τον Βενιζελο.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]