Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Η ωμή παραβίαση του συντάγματος ανάγκασε την αντιπολίτευση να επιστρέψει στη Βουλή

Αρχίζει η κόντρα στη Βουλή


Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, γνωστοποίησε το Σάββατο ότι η αντιπολίτευση αποδέχτηκε την πρωτοβουλία και τις προτάσεις του για να επιστρέψει αυτή στη Βουλή, από την οποία απέχει το τελευταίο διάστημα.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) και του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA), Ράντμιλα Σεκερίνσκα και Μέντουχ Θάτσι αντίστοιχα, οι οποίοι του γνωστοποίησαν ότι αποδέχονται τις προτάσεις του και θα επιστρέψουν στη Βουλή.
Κατόπιν τούτου, ο κ. Τσερβένκοφσκι απένειμε χάρη στον αντιπρόεδρο του SDSM και δήμαρχο της πόλης Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος εδώ και μερικές ημέρες, μαζί με πέντε συνεργάτες του, κρατείται προσωρινά στις φυλακές των Σκοπίων, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας σχετικά με την άδεια και λειτουργία ενός εμπορικού κέντρου στη Στρούμιτσα.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή, δεν πρόκειται να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για την εφαρμογή μίας σειράς νόμων που ψηφίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή, με απόντες τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι για την απόφαση του αυτή, θα ενημερώσει γραπτώς τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, την Δευτέρα 4 Αυγούστου.
Ωστόσο, αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του κ. Τσερβένκοφσκι να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα, η Βουλή της ΠΓΔΜ στην οποία συμμετέχουν μόνον τα κόμματα της συμπολίτευσης, επαναψήφισε, με διαδικασίες εξπρές, τους νόμους , τους οποίους ο κ. Τσερβένκοφσκι αρνείται να υπογράψει.
Σύμφωνα με τον κ. Βελιάνοφσκι, από τη στιγμή που η Βουλή επαναψήφισε τους νόμους, ο κ.Τσερβένκοφσκι, οφείλει να υπογράψει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της χώρας.
«Σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής και την επαναψήφιση των νόμων, ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι θεωρεί ότι πρόκειται για ωμή παραβίαση των συνταγματικών και νομικών διατάξεων. Συγκεκριμένα δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ότι η επαναψήφιση νόμων είναι δυνατή, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος του κράτους ενημερώσει γραπτώς την Βουλή για την απόφαση του, να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν τηρήθηκε», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι.
«Κατόπιν τούτου, οι χθεσινές αποφάσεις της Βουλής θεωρούνται άκυρες», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, στην οποία προστίθεται ότι «η συμπολίτευση, με τη χθεσινή της συμπεριφορά στη Βουλή, το μόνο που κατόρθωσε ήταν να επιβεβαιώσει ότι στόχος της είναι, να απομακρύνει την αντιπολίτευση από τα θεσμικά όργανα».
Τέλος ο κ. Τσερβένκοφσκι, «απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, η κυβέρνηση του οποίου έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, να εξετάσει όλα τα αρνητικά επακόλουθα από την εφαρμογή των πολιτικών του επιλογών».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]