Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Bilderberg θεωρεί "νεκρή" την Ελλάδα


Aπόσπασμα από το Bilderberg Report 2011 του Daniel Estulin

H Ελλάδα είναι νεκρή. Το μήνυμα που μας έρχεται από την Σύνοδο Bilderberg είναι αδιαμφισβήτητο. Η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει απλώς γίνει αιτία να αποκαλυφθούν οι δομικές ατέλειες της ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, αλλά έχει επίσης εκθέσει τα δομικά προβλήματα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφόρων χωρών έχουν επιλέξει να απαντήσουν στην πρόκληση του χρέους με συσσώρευση ακόμη περισσότερου χρέους. Δυστυχώς, η συσσώρευση νέου χρέους πάνω σε παλιό δεν αποτελεί επίλυση στο πρόβλημα. Η αντιμετώπιση αυτή δεν είναι παρά αυτό που κάποιοι ονομάζουν "κόλπο του Ponzi", ένα κόλπο τζογαδόρων στα καζίνα του Λας Βέγκας. Για να αποφευχθεί η απότομη οικονομική κατάρρευση λόγω αυτού του κόλπου πυραμίδας, διανέμονται συνεχώς ποσά σε δόσεις, έτσι ώστε να συνεχιστεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση επιδείνωσε απλά την ίδια τη δυναμική που δημιούργησε το χρέος: η εύκολη πιστωση συνεπάγεται χρέος. Αν δούμε την ιστορική διάσταση του θέματος, οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις συνήθως οδηγούν σε κρίση δημόσιου χρέους. Και η κρίση δημόσιου χρέους συνήθως οδηγεί σε νομισματική κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι θα επακολουθήσει μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για την οικονομία της εκάστοτε χώρας.

Η κρίση του δημοσίου χρέους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Πέρυσι, σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να επιλύσει την κρίση των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίμησε το ευρώ, προκειμένου να σταματήσει την ανεξέλεγκτη κατιούσα λόγω χρέους. Το πρόβλημα έχει τρία σκέλη. Πρώτον, οι χώρες-μέλη δεν μπορούν να υποτιμήσουν το κοινό νόμισμα και να κάνουν έτσι τις εξαγωγές τους πιο ανταγωνιστικές. Δεύτερον, δεν μπορούν να υιοθετήσουν μια αναπτυξιακή νομισματική πολιτική. Τέλος, δεν μπορούν να εισηγηθούν μια αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική λόγω των περιορισμών που τους βάζει το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας της ΕΕ. Επομένως, αφού οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν ελέγχουν τη νομισματική πολιτική τους, η υποτίμηση του χρέους είναι η μοναδική επιλογή τους. Η ΕΕ βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο.

Όπως παραδέχονται τα μέλη της Λέσχης Bilderberg πίσω από κλειστές πόρτες, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει όσα οφείλει στις αγορές. Το τονίζουμε αυτό: ποτέ. Και δεν είναι η μόνη χώρα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Willem Vermeend έγραψε στην εφημερίδα De Telegraaf ότι: "Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, αφού δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της". Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει και κατανοεί καλά η ελίτ της Λέσχης Bilderberg. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι γύρω στο 19%. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ που συμμετείχε στην Σύνοδο Bilderberg, ο προβλεπόμενος δείκτης ανεργίας στην ίδια χώρα για το 2012 θα αγγίξει το 25%. Τα μέλη της λέσχης απλά απεύχονται να δημοσιευθούν τέτοιου είδους πληροφορίες σε πρωτοσέλιδα των έντυπων μέσων που η ίδια ελέγχει. Η σύνοδος του 2011 ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στην αναζήτηση τρόπων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όχι φυσικά προς όφελος της Ελλάδας, αλλά προς όφελος της οικονομικής ελίτ, που κινδυνεύει να χάσει τα πάντα σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει. Από την άλλη πλευρά, μια χρεοκοπία θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές και θα οδηγήσει τελικά σε μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των άλλων αδύναμων χωρών της ευρωζώνης όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επανειλημμένα επισημάνει τον κίνδυνο αστάθειας στις αγορές προκειμένου να δικαιολογήσουν την αντίθεσή τους σε μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Μια αξιοπρεπής εναλλακτική λύση που εξετάζεται είναι η ανταλλαγή χρέους. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, όσοι διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα έχουν τη δυνατότητα να τα ανταλλάξουν με πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, πράγμα που θα δώσει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα ώστε να αποπληρώσει το χρέος των 340 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για να πετύχει αυτή η ιδέα, θα πρέπει να πεισθούν οι ιδιώτες επενδυτές να μοιραστούν το βάρος μιας "διάσωσης" της Ελλάδας. Αν και αυτή η επιλογή δεν πετύχει, τότε εξετάζεται να γίνει η Γαλλία η χώρα που θα στηρίξει την ανταλλαγή χρέους, σύμφωνα με πηγές της Συνόδου Bilderberg.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ένα δεύτερο μνημόνιο για την Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι παραδέχονται ότι το πρώτο, των 110 δισ. ευρώ, που συνυπέγραψαν τον Μάιο του 2010 απέτυχε παταγωδώς, καθώς η χώρα υστέρησε κατά πολύ των στόχων που είχαν αρχικά τεθεί.

Αλλά υπάρχει και άλλο πρόβλημα με την εθελούσια ανταλλαγή χρέους. Πώς θα πειστούν οι επενδυτές που κάηκαν ήδη μια φορά να ξανασυμμετάσχουν; Σε τελική ανάλυση, αν τα μέλη της λέσχης Bilderberg εφαρμόσουν αυτά που σχεδιάζουν, οι φορολογούμενοι θα επωμισθούν ένα μεγάλο μέρος της αποπληρωμής απεχθούς κερδοσκοπίας και χρέους των κυβερνήσεων. Ένα δεύτερο μνημόνιο θα συνεπάγεται μια δίχως προηγούμενο δρακόντεια εξωτερική επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των δαπανών και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό ανησυχεί τους σύνεδρους της Bilderberg, ιδιαίτερα μετά από τα μαζικά συλλαλλητήρια σε όλη τη χώρα από το 2010 μέχρι σήμερα.

Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει τεθεί πλέον επίσημα στο τραπέζι, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους αυτή θα επιτευχθεί. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ισλανδίας, τα μέτρα λιτότητας θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέσω δημοψηφίσματος, ενώ οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ήδη ότι το 85% των Ελλήνων είναι εναντίον του πακέτου διάσωσης των τραπεζών και των μέτρων λιτότητας. Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα ήταν πάντα ισχυρό και η κρίση χρέους ενισχύει ακόμη περισσότερο τις τάσεις ριζοσπαστισμού που το χαρακτηρίζουν. Το ζήτημα, επομένως, για την ελίτ της Bilderberg είναι πώς θα εκβαραθρώσει την Ελλάδα ενώ συγχρόνως θα προσποιείται ότι την βοηθάει να βγει από την ύφεση.

Απειλώντας να αποσύρει τη στήριξή της σε τράπεζες χωρών όπως η Ελλάδα σε περίπτωση που αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, η ΕΚΤ ουσιαστικά υποκινεί μαζικές αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και εξαναγκάζει την εκάστοτε χώρα-μέλος να βγει από τη νομισματική ένωση. Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα των 85% των πολιτών τάσσονται κατά των προτεινόμενων νέων μέτρων.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]