Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βόμβα από το Russia Today: Να αφαιρεθεί το χρέος των τραπεζών έξω από το εθνικό χρέος της χώρας!


Με τη ρωσική οικονομική ανάπτυξη να απειλείται από το χρέος της Eυρoζώνης, το «Επιχείρειν Russia Today» μίλησε με τον καθηγητή Πάτρικ McNutt από το Manchester Business School για τις πιθανές εκβάσεις της σημερινής κατάστασης.

Μετάφραση από τον Υπήκοο

RT: Η οικονομική κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα βλάψει τις αγορές όπως έγινε μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers;

PN: «Πράγματι θα μπορούσε, και πρέπει να βλέπουμε πολύ σοβαρά το γεγονός ότι αυτή η ευρωκρίση είναι προσεκτικά δομημένη. Εντούτοις, εάν εξετάσετε τις εκτιμήσεις του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος, αυτό είναι γύρω στα 40 στο ρούβλι, $1.42 στις ΗΠΑ στο δολάριο και περίπου 87 πένες. Έτσι, προς το παρόν η οικονομική κρίση χρέους δεν καθρεφτίστηκε στην αγορά συναλλάγματος. Έχοντας αναφέρει αυτά, εντούτοις, πιστεύω ότι θα δούμε κάποιο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης σύντομα.»

RT: Η Ευρώπη πάσχει από τα οικονομικά της αφερεγγυότητας – τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικα. Τι πρέπει να γίνει;

PN: «Μια προσέγγιση είναι να βγουν εντελώς εξω (delist) οι αφερέγγυες τράπεζες, και να αφαιρεθεί το χρέος των τραπεζών έξω από το εθνικό χρέος της χώρας. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μου της Ιρλανδίας, και στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, μέρος του ζητήματος είναι ότι το χρέος των τραπεζών, η αφερεγγυότητα των τραπεζών δηλαδή, πακετάρεται ωραία μέσα σε αυτό που είναι εν τελει χρέος του δημόσιου τομέα. Εάν μπορέσουμε να το ξεχωρίσουμε αυτό, μιία καθαρή λύση θα ήταν να κάνουμε εντελώς delist τις τράπεζες και να σταματήσουμε την διαπραγμάτευση των μετοχών τους στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Είναι πολύ δραματικό, αλλά μπορούμε να το κάνουμε. Κάνουμε το ίδιο με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όλη την ώρα. Υπάρχουν υποχρεώσεις χρέους που τακτοποιούμε συνεχώς. Δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα για το εθνικό χρέος. Αλλά η Ευρώπη φοβάται αυτό που μπορει να επιφέρει μια χρεωκοπία. Αλλά η λύση του να περιμένουμε ως το 2013 είναι πάρα πολύ μακρινη, κατά την άποψή μου.»

RT: Η Ελλάδα πληρώνει κατά προσέγγιση 10 τοις εκατό του ΑΕΠ της μόνο για τόκους και, επίσης, θα έχει πιθανά το τρίτο συνεχόμενο έτος μείωσης του ΑΕΠ της. Μπορεί η Αθήνα να αποφύγει την χρεοκοπία χωρίς επιπλέον κεφάλαια bailout funds;

PN: «Πιθανώς όχι, και αυτό είναι η μεγάλη ανησυχία των Ελλήνων. Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως για την Ευρώπη είναι εάν πρέπει να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Αυτό θα αποσταθεροποιούσε το ευρώ… Γι αυτό η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί και να κάνει μια πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση. Υπάρχει κάποια πολιτική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά όσο πιό σύντομα το κάνουν τόσο καλύτερα.

Όταν το σκέφτεστε ακόμα κι αν η Ελλάδα αναδιοργανώνε το χρέος της κατά 50% του ΑΕΠ, θα έπαιρνε πολύ καιρό για να ανακάμψει η οικονομία σε ανοδική ανάπτυξη (growth).»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
  • Σύμφωνα με τον καθηγητή McNutt Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ANAΠΟΦΕΥΚΤΗ.
  • Να κοιτάξουμε τι συμφέρει τη χώρα μας και όχι τι συμφέρει τα διάφορα ξένα κέντρα (ΕΕ και όποιον άλλον πάρει η μπάλα).
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΟΣΟ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟ ΛΑΟ, ΘΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ "ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ", ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ.

    ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΠΟΥ ΞΥΠΝΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΔΩΣΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΩΙ ??? ΠΡΟΚΟΠΉ ???

    ΑΝ ΦΤΑΙΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ 101%, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΙΞΑΜΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΥ ΛΕΕΙ "ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ", ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ" ΜΕ ΤΗ "ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ".
    ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ....

    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]