Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς θα ονομάζονται τελικά οι Σκοπιανοί;

Πώς θα αυτοχαρακτηρίζονται οι κάτοικοι των Σκοπίων;

Ένα παράλληλο πρόβλημα για την ονομασία των Σκοπίων...
.
Το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων έχει και μια άλλη διάσταση. Όχι μόνο πώς θα λέγεται η χώρα. Αλλά και οι κάτοικοι...
Π.χ. και το "Νέα Μακεδονία" να επιλεγεί, πώς θα λέγονται οι κάτοικοι; "Νεομακεδόνες"; Μάλλον όχι. Ή αν επιλεγεί το "Ανω Μακεδονία", θα λέγονται ..."Ανωμακεδόνες";
Επίσης όχι...
Προσωπικά, προτείνω το ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ή το ΚΛΕΦΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
Oι βόρειοι γείτονές μας έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι μια ελληνική απαίτηση, την οποία οι περισσότεροι κρίνουν από υπερβολική ως ακατανόητη, είναι και βάσιμη και δικαιολογημένη. Με άλλα λόγια, υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις να κερδίσουμε το παιχνίδι, αρκεί να μην παρασυρθούμε και εμείς σε ανάλογες γελοιότητες.
Και το παιχνίδι μπορεί να κερδηθεί για δύο λόγους:
Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση οικοδόμησε μια γραμμή αμύνης, η οποία είναι και συμβιβαστική (εφόσον αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία), αλλά και σταθερή.
Δεύτερον, επειδή σε αυτή τη γραμμή συνέπεσαν τα τέσσερα από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και (νομίζω) η συντριπτική πλειονότητα του λαού. Ακόμη κι αν ήθελε (που δεν ξέρω αν θέλει...), θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να υποχωρήσει.
Γι΄ αυτούς τους δύο λόγους η Ελλάδα έδωσε από την αρχή την εντύπωση ότι επέλεγε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο πλέον στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ να πιέσουν για κάτι περισσότερο. Από τη στιγμή που η Ελλάδα είχε κάνει το βήμα που της αναλογούσε, ήταν σειρά της άλλης πλευράς να κάνει το δικό της. Τώρα οι Αμερικανοί τρέχουν να προλάβουν. Οχι τόσο για να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αλλά για να κρατήσουν ανοιχτή τη διαπραγμάτευση. Καλά να πάθουν. Αυτοί εξέθρεψαν την αδιαλλαξία των Σκοπίων. Αυτοί καλλιεργούσαν την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα καταπιεί το μουρουνέλαιο. Αυτοί άργησαν να αντιδράσουν όταν ήταν όλο και πιο προφανές ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να κουνήσει ρούπι.
Απομένει «το ποντίκι που βρυχάται» . Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται σε αυτούς. Δεν ξέρω τι είχαν νομίσει στα Σκόπια, αλλά το μεγάλο μαγαζί στην περιοχή είναι η Ελλάδα.
Δεν ξέρω πώς τους έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να παραδοθεί άνευ όρων.
Και δεν ξέρω από πού νόμισαν ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να ταπεινωθεί, προκειμένου να διευρυνθεί το ΝΑΤΟ.
Οι συμπαθείς γείτονες θα πρέπει να είχαν αντιληφθεί ότι, όπως οι ίδιοι οδήγησαν τα πράγματα, το ζήτημα δεν είναι πια ποιος έχει δίκιο αλλά ποιος θα ταπεινωθεί. Μπορώ ανέτως να τους διαβεβαιώσω ότι πάντως αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]