Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τινάζουν στον αέρα τις Ένοπλες Δυνάμεις


Σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης έχει οδηγήσει τους τελευταίους 20 μήνες η κυβέρνηση τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Και αυτό γιατί, όπως λέει ένας άγραφος κανόνας, «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση». Αν μεταφέρουμε τον κανόνα σε όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στις Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες στην Πολεμική Αεροπορία, εύλογα ανακύπτουν ερωτήματα και έντονος προβληματισμός. Τις τελευταίες είκοσι ημέρες τρία υπερσύγχρονα μαχητικά και, φυσικά, οι χειριστές τους σε δύο περιπτώσεις κινδύνευσαν να συντριβούν, ενώ σε μια, αυτή της περασμένης Πέμπτης, ένα Mirage 2000 κατέπεσε στη Σάμο, μάλλον από «κράτημα» κινητήρα.

Ολα αυτά τη στιγμή που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει εγκλωβισμένος στις επιλογές του και ανήμπορος να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που απειλούν, χωρίς υπερβολή, να τινάξουν στον αέρα τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς «υποφέρουν» από έλλειψη ανταλλακτικών (ως συνέπεια των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων), με στελέχη χωρίς ηθικό και με οπλικά συστήματα, τα οποία, ενώ χρειάζονται αντικατάσταση, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ελλείψει κονδυλίων.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές αγωνίας για τα προβλήματα που συσσωρεύονται. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις προμήθειες ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός αεροσκαφών, αλλά και πλοίων, να παραμένει ακινητοποιημένος. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια, στο πλαίσιο των περικοπών, να εξοικονομηθούν καύσιμα. Αυτό, όπως επισημαίνουν έμπειροι στρατιωτικοί, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις εκπαιδεύσεις, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί. «Δεν έχουμε πτώση στο επίπεδο ετοιμότητας, αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι όσο περισσότερες εκπαιδεύσεις γίνονται τόσο καλύτερα είναι» αναφέρει αξιωματικός. Συνάδελφός του, αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά και τις ελλείψεις, σε συνδυασμό με τον παλαιό στόλο, σε όλα τα Οπλα, αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις «σκυλεύουμε τα οχήματα, τα πλοία, τα ιπτάμενα μέσα που πλησιάζουν να περιέλθουν σε αχρηστία, προκειμένου να διατηρήσουμε σε καλύτερη κατάσταση τα υπόλοιπα».

Προσθέτει ότι αυτό ανέκαθεν συνέβαινε, αλλά, πλέον, δείχνει να επιδεινώνεται διαρκώς λόγω και της αδιαφορίας που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία αρέσκεται μόνο στην υψηλή πολιτική. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί και πιθανόν θα χειροτερέψει, λόγω της αποχώρησης σημαντικού αριθμού στελεχών από τις μεσαίες κλίμακες του στρατεύματος, εν όψει των αλλαγών στο ασφαλιστικό. «Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι στελέχη με σημαντική εμπειρία και γνώσεις που αποχωρούν και τα κενά καλούνται να καλύψουν νεότεροι, σε μια όχι απόλυτα ομαλή διαδοχή» επισημαίνεται.

Υψηλού ρίσκου οι ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η παραδοχή ότι οι εκπαιδεύσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ιδιαιτέρου βαθμού δυσκολίας. «Για να έχεις υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, πρέπει να κάνεις δύσκολες ασκήσεις. Αυτό συνεπάγεται και αυξημένο ποσοστό ρίσκου» λένε στη «δημοκρατία» αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, προσθέτοντας ότι οι δείκτες ατυχημάτων στη χώρα μας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό ασκήσεων υψηλής επικινδυνότητας, είναι χαμηλοί. Οι ασκήσεις σαν αυτή με την κατάληξη, χθες, γίνονται με προσομοίωση εμπόλεμης κατάστασης, με υπερηχητικές ταχύτητες, σε συνθήκες που η παραμικρή αστοχία μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι αξιωματικοί της επισημαίνουν ότι ειδικά γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι πρωταρχικής σημασίας να έχουν καθαρό μυαλό. «Να μην τους απασχολούν τα θέματα των επιδομάτων, να μην τους ανησυχούν όσα ακούνε για ανταλλακτικά. Οι πιλότοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να είναι διαρκώς ετοιμοπόλεμοι, όταν μπαίνουν στα μαχητικά, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε αρνητική φόρτιση».

Την ίδια στιγμή συνολικά ο αεροπορικός στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας εκτιμάται ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ως προς τις ανάγκες ανανέωσης, κάτι που έχει επισημανθεί πολλές φορές. Ωστόσο, οι αποφάσεις για προμήθεια νέων μαχητικών, που είχαν προαναγγελθεί από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης, ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα καθυστερήσουν κι άλλο -ίσως να μην πραγματοποιηθούν-, έχουν ήδη μεταφερθεί για το επόμενο έτος, με την προτεραιότητα να δίνεται στη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων αεροσκαφών και τη διατήρησή τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τους αφήσαμε ενάμιση χρόνο να μας ρημάξουν τη χώρα και προχωρούν όσο μπορέσουν ακόμα! Αν μας αφήσουν χωρίς εθνικές ένοπλες δυνάμεις είμαστε τελειωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oπως τα γραφει η ''Δημοκρατια'',εκτος απο κατι που παρελειψε:η διαλυση αρχισε την προηγουμενη των ολυμπιακων αγωνων της Αθηνας,συνεχιστηκε καθ´ολη την πενταετια της κουρασμενης διακυβερνησεως 2004-2009,και σημερα πλεον,βιωνουμε το μεγαλο φιναλε,την κορυφωση της τραγωδιας.
    Μονο που ο Χορος γρινιαζει σημερα απο δεξια.
    Δεξια,αριστερα,χαλια σταθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]