Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΠΓΔΜ: Ο Επίτροπος Στ. Φούλε, καλεί τα Σκόπια να αποφεύγουν προκλητικές ενέργειες προς την Ελλάδα


Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε κάλεσε την ΠΓΔΜ να απέχει από προκλητικές προς την Ελλάδα ενέργειες, με αφορμή την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.

«Όταν έχετε γείτονα με τον οποίο έχετε εκκρεμότητα, οποιασδήποτε φύσεως, και επιθυμείτε ειλικρινά την επίλυση της, τότε πρέπει να αποφεύγετε ενέργειες τις οποίες ο γείτονας σας εκλαμβάνει ως πρόκληση», ανέφερε ο κ. Φούλε σε συνέντευξη του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Α1.

«Είναι απλή λογική. Αναμένω από την κυβέρνηση στα Σκόπια να αποφεύγει ενέργειες τις οποίες η άλλη πλευρά θεωρεί ως πρόκληση », πρόσθεσε ο κ. Φούλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενέργεια της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να τοποθετήσει το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων.

«Ελπίζω ότι η ενέργεια αυτή δεν θα μειώσει την αποφασιστικότητα των πολιτικών στα Σκόπια να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας. Ελπίζω ότι και οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν θα βιώσουν το θέμα αυτό με συναισθηματισμό και θα επικεντρωθούν στις δυνατότητες υπέρβασης της εκκρεμότητας αυτής», σημείωσε ακόμη ο κ. Φούλε.

Οι εργασίες για τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, το οποίο επισήμως οι αρχές της ΠΓΔΜ αποκαλούν άγαλμα του «Έφιππου Πολεμιστή», ξεκίνησαν προχθές και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ο κ. Φούλε, στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε ακόμη ότι δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, πρόσθεσε όμως ότι από τη στιγμή που θα σχηματιστεί η νέα Κυβέρνηση στη χώρα και οι Βρυξέλλες διαπιστώσουν ότι επιταχύνεται ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να είναι σε θέση να επαναλάβει τη σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ.

«Εάν όμως αντιληφθούμε ότι αντί να υπάρξει πρόοδος υπάρχει οπισθοδρόμηση, αντί η χώρα να πάει μπροστά, πηγαίνει πίσω, τότε πιθανόν θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο κ. Φούλε.

Σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ που θα προκύψει από τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου, ο κ. Φούλε σημείωσε ότι η ΕΕ αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Kiro Gligorov,President of FYROM from 1991 to 1999
    “We have no relation with the ancient Macedonians. We are Slavs who came to the region in the 6th Century A.D.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]