Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Β. Ήπειρος: Δεν προσκλήθηκαν οι συγγενείς στον ενταφιασμό των ηρώων


Έθαψαν τους ήρωες σαν να ήταν κλέφτες!!!
Πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό, που μόνον από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, θα μπορούσε να την περιμένει κάποιος

Μέγα θέμα ηθικής και πολιτικής τάξεως, το γεγονός ότι για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες γίνεται ενταφιασμός των οστών των στρατιωτών μας που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1940, χωρίς να παρίστανται οι συγγενείς τους.

Πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό, που μόνον από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, θα μπορούσε να την περιμένει κάποιος. Η πατροπαράδοτη ιερότητα των νεκρών, με τον οφειλούμενο σεβασμό κατά την ταφή τους, δεν αγγίζει τις καρδιές των εθνομηδενιστών. Και οι συγγενείς, που επί δεκαετίες ανέμεναν αυτήν την στιγμή, πληροφορούνται το γεγονός από τον Τύπο.

Ο Γεώργιος Ι. Σούρλας, πρώην υπουργός και Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων, κατά το Έπος 1940-41, έχει αναλώσει την ζωή του και στην ίδρυση στρατιωτικών νεκροταφείων στην Βόρειο Ήπειρο, την οποία εδέχοντο μεν επί δεκαετίες οι Αλβανοί, αλλά εις ουδεμία ενέργεια προέβαιναν, εμπαίζοντας και σ’ αυτήν την περίπτωση τους Έλληνες.

Όταν η Ελλάδα δεν έφερε αντίρρηση στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, και στον Τύπο δεν υπήρξε καμιά αναφορά για θέση όρων ως προς την απάλειψη των αλβανικών επιβουλών εις βάρος μας, προκειμένου να δώσει η Ελλάδα την έγκρισή της, είχα ρωτήσει τον Γ. Σούρλα, αν τουλάχιστον δεσμεύθηκαν οι Αλβανοί στην ίδρυση νεκροταφείων. Μου απάντησε ότι το έπραξαν… προφορικά. Σημειώνω, πως αμέσως μετά τον πόλεμο, οι Ιταλοί απέκτησαν στρατιωτικά νεκροταφεία. Η Ελλάδα τότε, δεν κινητοποιήθηκε. Ούτε το απαίτησε δυναμικά κατά τα επόμενα χρόνια.


Τώρα, με την επικείμενη συμφωνία με τους Αλβανούς, όπως πίστευε ο κ. Ν. Κοτζιάς και προέβη σε παραχωρήσεις, οι Αλβανοί απεφάσισαν να τηρήσουν τις άπειρες υποσχέσεις τους και ενέκριναν την δημιουργία δύο νεκροταφείων. Όμως, τον ενταφιασμό τον σκίασε αφενός η αχαρακτήριστη απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, αφετέρου η συνήθης στον ΣΥΡΙΖΑ αντιστροφή των κατηγοριών.

Η Ένωση Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων, κατά το Έπος 1940 - 41, δια του πρόεδρου της, διαμαρτυρήθηκε και απάντησε τους ισχυρισμούς του υπουργείου. Συγχρόνως, απαντούν και στα ανοίκεια σχόλια φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων, που στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τον κ. Κοτζιά, δεν δίστασαν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι χάρη στον υπουργό επιτεύχθηκε η κατασκευή των δύο νεκροταφείων, λησμονώντας φυσικά να αναφέρουν τους επί δεκαετίες αγώνες άλλων, αλλά και τα σοβαρά ανταλλάγματα που έδωσε ο υπουργός στους Αλβανούς, μεταξύ των οποίων και την εγκατάλειψη των Βορειοηπειρωτών, απαγορευομένης ακόμη και αναφοράς στον όρο.

Παραθέτω μέρος της επιστολής, στα όσα αναφέρουν οι πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών για τον αποκλεισμό των Συγγενών από τις τελετές ενταφιασμού των Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και συγκεκριμένα ότι «ο κ. Σούρλας προσπαθεί να δημιουργήσει θέματα εκ του μη όντος και […] ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τις τελετές», όπου επισημαίνεται ότι:

- Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν θεωρεί σημαντικό θέμα την συμμετοχή ή έστω την ενημέρωση των συγγενών σε τελετές ενταφιασμού, όπως στην προκειμένη περίπτωση τότε πρόκειται περί διαφορετικών αντιλήψεων περί αρχών και θεσμών ανθρωπιστικής σημασίας.

- Ποτέ και κανένας, τόσο πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα δεν ενημέρωσε την Ένωση Συγγενών Πεσόντων ή εμένα [σ.σ. τον κ. Γ. Σούρλα] προσωπικά για την πραγματοποίηση των τελετών ενταφιασμού. Αν παρόλα αυτά επιμένουν, ας αναφέρουν πότε και από ποιον έγινε αυτό.

- Είναι αυθαίρετο και προσβλητικό να αναφέρεται ότι απαίτησα επίσημη πρόσκληση για να παρευρεθώ. Το μόνο που συνέβη είναι η υποβολή γραπτού αιτήματος (11.7.2018) στον Υπουργό Εξωτερικών από την Ένωση Συγγενών Πεσόντων, προκειμένου να επιτραπεί η παρουσία έστω και ενός μέλους του ΔΣ εκ μέρους των Συγγενών Πεσόντων στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βουλιαράτες την 13η Ιουλίου τ.ε για την οποία δεν λάβαμε ούτε προφορική, ούτε γραπτή απάντηση.

Δεν εξήγησε όμως ποτέ, γιατί δεν προσκλήθηκαν στην ταφή των συγγενών τους οι ενδιαφερόμενοι. Δεν επέτρεψαν οι Αλβανοί, ή μήπως φοβήθηκε η κυβέρνηση έξαρση του εθνικού φρονήματος, κατάσταση που της προξενεί αλλεργία;

Himara.gr
Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]