Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Άσαντ περιορίζει την απεριόριστη εξουσία των Ιμάμηδων


Ένας νέος νόμος που χορήγησε γενικές εξουσίες στο υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων της Συρίας ψηφίστηκε την Παρασκευή, αφού ο Bassar Al Assad υπέγραψε νόμο σε νομοσχέδιο που περιορίζει τις εξουσίες και την ανεξαρτησία των Μουσουλμάνων κληρικών.

Μεταξύ των νέων όρων είναι ένα όριο στον ανώτερο μουσουλμανικό κλήρο της Συρίας Ο νόμος. υπογράφηκε από τον Assad την Παρασκευή, αφού το «Κοινοβούλιο» τροποποίησε το νομοσχέδιο αυτόν τον μήνα.

Ο υπουργός θρησκευτικών προικοδοτήσεων της Συρίας, ή «waqf» – ο οποίος μπορεί να διοριστεί από τον πρόεδρο – έχει πλέον σχεδόν τον υπέρτατο έλεγχο των ισλαμικών υποθέσεων στη Συρία.

Θα έχει επίσης ένα ρόλο, που του δίνει δικαίωμα να ορίζει τον επόμενο μεγάλο μουφτή. Ο νέος μουσουλμάνος ηγέτης θα έχει το δικαίωμα να ανανεώνει την παραμονή του στη θέση αυτή, κάθε τρία χρόνια.

Ο σημερινός μουφτή Ahmed Badreddin Hassoun, διορίστηκε από τον Assad το 2004.

Ο υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων θα επιβλέπει επίσης τις θρησκευτικές σχολές, θα κατευθύνει το Συμβούλιο στην Ισλαμική Νομοθεσία και θα ρυθμίζει τον θρησκευτικό προγραμματισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Οι μη μουσουλμανικοί κληρικοί σύμφωνα με το κείμενο του νόμου αυτοί, φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται και θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως ίσχυες ως σήμερα.

Οι μουσουλμάνοι ιμάμηδες απαγορεύονται πλέον να ταξιδεύουν έξω από τη Συρία ή να παρευρίσκονται σε οποιαδήποτε διάσκεψη – εντός ή εκτός της χώρας – χωρίς την άδεια του υπουργού waqf.

Οι κληρικοί και οι δάσκαλοι της θρησκείας θα απαγορευτούν επίσης από το να «προωθούν θρησκευτικές διαμάχες» ή «να επωφελούνται από θρησκευτικές πλατφόρμες για πολιτικούς σκοπούς».

Ο προπολεμικός πληθυσμός της Συρίας ήταν συντριπτικά σουνιτικός κι αποτέλεσε τη συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης που ξεσηκώθηκε ενάντια στη δυναστεία των Assad, που είναι Αλεβίτες.

Η νομοθεσία πυροδότησε αντιπαράθεση αυτό το μήνα, με πολλούς να δηλώνουν πως πρόκειται για κρατική ανάμειξη σε θρησκευτικές υποθέσεις.

Άλλοι δήλωσαν ότι ήταν ένας τρόπος ρύθμισης του θρησκευτικού λόγου για να «καταπολεμήσει τον «εξτρεμισμό».

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, ο σημερινός υπουργός Mohammad Abdulsattar al-Sayyed το περιέγραψε ως «τεράστιο επίτευγμα».

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας νόμος που θέτει τους ελέγχους και τα πρότυπα για τη θρησκευτική δουλειά και τις προϋποθέσεις για το διορισμό ιμάμηδων και ιερέων», δήλωσε.

Ένας Σύρος δικηγόρος δήλωσε ότι ανησυχεί για την επέκταση του κρατικού ελέγχου στη θρησκευτική ζωή.

Ο υπουργός waqf θα μπορούσε τώρα να παρεμβαίνει «σε δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τη διοίκηση του υπουργείου, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής λογοτεχνίας», δήλωσε ο δικηγόρος στο AFP, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Ο πόλεμος της Συρίας έχει κοστίσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ζωές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος και των συμμάχων του, Ρωσίας και Ιράν.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]