Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαμαρτύρονται οι γονείς του Ρουβίκωνα!


Ξεσηκώθηκαν χτες οι πρυτανικές Αρχές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κατά της κυβέρνησης, του Ρουβίκωνα και του υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου για τις καταλήψεις στα ΑΕΙ και τη βία από φοιτητικές ομάδες! Αργά ξύπνησαν όλοι. Αυτοί εξέθρεψαν το τέρας του μπάχαλου στα πανεπιστήμια.

Χτες, μια ομάδα από καμιά τριανταριά φοιτητές μπούκαραν στη συνεδρίαση της πρυτανείας και απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, απαίτησαν να μην αποφασίσει η Σύγκλητος να εγκαταλείψει ο Ρουβίκωνας το γραφείο στη Φιλοσοφική που έχει καταλάβει.

Ο αναγνώστης να προσέξει ότι οι φοιτητές μπούκαραν. Έτσι όπως τους έχουν μάθει οι ίδιοι οι καθηγητές να μπουκάρουν οπουδήποτε. Ως δικαίωμά τους. Εδώ και χρόνια. Επίσης, να προσέξει ότι απαίτησαν. Δεν συζητούσαν. Σε χάβρα και με αντεγκλήσεις. Χωρίς καμιά διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου. Ο οποίος απαιτεί να γίνει προσυνεννοημένη με τους αρμόδιους καθηγητές μια συνάντηση για τα δύο θέματα. Και μια συζήτηση με επιχειρήματα.

Έτσι τους έχουν μάθει εδώ και χρόνια οι καθηγητές, όταν ανέχονται τον τραμπουκισμό και τη χάβρα και τις απαιτήσεις μιας σδράκας φοιτητών και μη μέσα στα πανεπιστήμια. Οι καθηγητές, με υποτιθέμενα μυαλά ενηλίκων, δεν ξέρουν τάχα (ή ακόμα χειρότερα, δεν ξέρουν) ότι η ανοχή δίνει απέναντι το μήνυμα του δικαιώματος.

Έτσι, μ αυτή την ανοχή, και με το δικαίωμα που έχουν δώσει οι ίδιοι, είναι άδικο και παράλογο ταυτόχρονα να κατηγορήσει κανείς τους φοιτητές για την τραμπούκικη στάση τους. Οι καθηγητές τους έχουν δώσει το δικαίωμα να τη θεωρούν δημοκρατικό τους δικαίωμα. Αυτό τους διδάσκουν για Δημοκρατία.


Σαν συνέχεια αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος η ομάδα των φοιτητών κλείδωσε τους καθηγητές της συγκλήτου στην αίθουσα και δεν τους άφηνε να φύγουν για τρία τέταρτα αν δεν συμφωνούσαν με την άποψή τους! Δεδομένου ότι τα κλειδώματα καθηγητών επαναλαμβάνονται σε όλα τα πανεπιστήμια, χωρίς επιπτώσεις, είναι φυσικό οι φοιτητές να τα θεωρούν κι αυτά δικαίωμά τους και δημοκρατικό εργαλείο διαλόγου και πειθούς.

Ούτε για το κλείδωμα δικαιούνται να διαμαρτύρονται οι καθηγητές. Το έχουν ανεχθεί εδώ και χρόνια είτε από φόβο είτε από βλακώδη αντίληψη παιδαγωγικής. Και έτσι, έχουν δώσει το δικαίωμα στους φοιτητές να το κάνουν. Ως δικαίωμά τους.

Προφανώς, οι καθηγητές έχουν την εντύπωση ότι είναι στα πανεπιστήμια (και στα σχολεία) για να διδάσκουν τα μαθήματά τους. Δεν έχουν συναίσθηση ότι το κυριότερο έργο τους είναι να διδάσκουν κοινωνική συμπεριφορά, δημοκρατικές διαδικασίες, ατομική και κοινωνική ηθική, ωρίμανση προσωπικότητας. Λογική έναντι παρόρμησης. Αισθητική και Πολιτισμό. Κατ αρχήν με τη στάση τους κάθε μέρα. Δεύτερον με την παρατήρηση και το επιχείρημα. Και με την επιβολή του Πολιτισμού επί της βαρβαρότητας. Ως δικαίωμα του Πολιτισμού.

Μέχρι στιγμής, αυτά που βλέπουμε στα πανεπιστήμιο από τη μεταπολίτευση και μετά είναι αντιδημοκρατικές, φασιστικές και τραμπούκηκες συμπεριφορές, που περνάνε ανεμπόδιστες επειδή ακριβώς οι καθηγητές τις ανέχονται όταν δεν τις χειροκροτούν κι όλας. Επειδή είναι πολλοί όσοι έχουν μπερδέψει την επαναστατικότητα με τον τραμπουκισμό, την ελευθερία με την ασυδοσία, τη γενναιότητα με το θράσος, την εξεγερμένη βία με τη βία της αλητείας.

Το χτεσινό επεισόδιο πήρε τέλος με δύο χαρακτηριστικά, ενδεικτικά της αρρώστιας που επικρατεί στο καθηγητικό προσωπικό. Οι μπουκαδόροι άφησαν τους καθηγητές ελεύθερους και έφυγαν αφού πήραν τη διαβεβαίωση ότι την Παρασκευή θα γίνει συνεδρίαση με τα αιτήματά τους, τα οποία απαίτησαν πάλι να περάσουν! Χωρίς κανείς να τους έχει πει ή να τους πει ότι αυτό είναι τρομοκρατία. Την οποία θεωρούν έτσι δημοκρατικό τους δικαίωμα. Οι καθηγητές τους το εμφύσησαν. Δεν φταίνε οι φοιτητές.

Το δεύτερο και πιο άρρωστο είναι η δήλωση και θέση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου και αξιωματούχου της Συγκλήτου κ Φουντοπούλου, η οποία ήταν παρούσα στον χτεσινό τραμπουκισμό, τον οποίο και αρνήθηκε να χαρακτηρίσει! Αντ’ αυτού, θεώρησε φυσιολογικό το μπουκάρισμα των φοιτητών στη σύγκλητο, θεώρησε δικιολογημένες από την εφηβεία τις αντικοινωνικές και φασιστικές συμπεριφορές φοιτητικών ομάδων σαν και τη χτεσινή, και δήλωσε ότι δεν θέλει να πάρει θέση αν η συμπεριφορά τους ήταν βίαια!

Αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη εδώ και χρόνια στα πανεπιστήμια- αλλά και στα σχολεία- και έτσι γαλουχείται η νεολαία, έτσι αναπαράγει τον εαυτό της στην ενήλικη ζωή, αναπαράγοντας τη βία σαν δικαίωμα και το μουγκανητό σαν διάλογο. Το ζούμε κάθε μέρα και στα πεζοδρόμια και στα λεγόμενα (αντί)κοινωνικά δίκτυα. Όπου η απαιδεψιά και αμορφωσιά της βίας πρωταγωνιστούν. Με τέτοιους δασκάλους, τέτοια κοινωνία.

Το σχιζοφρενικό, όμως, είναι ότι μετά το χτεσινό περιστατικό και την κατάληψη γραφείου του Πανεπιστημίου από τον Ρουβίκωνα, η Πρυτανεία του Καποδιστριακού έβγαλε μια πολύ αυστηρή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από εξωπανεπιστημιακές οργανώσεις και απαιτεί (!!) από τον Ρουβίκωνα να αποχωρήσει από το γραφείο,. Που έχει καταλάβει στη Φιλοσοφική!

Αυτό είναι για γέλια και για κλάματα. Η πρυτανεία διαμαρτύρεται για κάτι που η ίδια ανέχεται και υποθάλπει εδώ και χρόνια! Τα πανεπιστήμια έχουν αίθουσες που έχουν καταληφθεί από κάθε είδους πολιτικές οργανώσεις ως στέκια. Και λειτουργούν ανεμπόδιστα! Ενώ, οι οργανώσεις των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων δρουν επίσης ανεμπόδιστα. Τώρα, με τον Ρουβίκωνα την έπιασε η ευαισθησία την πρυτανεία; Και πώς θα εξορίσει τον Ρουβίκωνα, ενώ λειτουργούν όλες οι άλλες ομάδες;

Εδώ σε θέλω κάβουρα. Γιατί ούτε οι οργανώσεις φταίνε, ούτε ο Ρουβίκωνας που δρουν στα πανεπιστήμια. Δρουν με βάση την καθορισμένη από τους ίδιους τους καθηγητές θέση για το πανεπιστημιακό άσυλο (ιδεών), για το οποίο οι ίδιοι οι καθηγητές έχουν παλέψει να νομοθετηθεί έτσι από τις κυβερνήσεις. Και, σύμφωνα με τη δική τους άποψη και με τον νόμο που ισχύει κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να βγάλει τον Ρουβίκωνα και κανέναν Ρουβίκωνα από τα πανεπιστήμια.

Το παραπάνω, το ομολόγησε και η ίδια η κ Φουντοπούλου ανοιχτά, παρόλο που υπογράφει την γι αυτό χτεσινή υποκριτικότατη ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του Καποδιστριακού.

Το πιο τραγελαφικό είναι ότι και το όργανο των πανεπιστημιακών δασκάλων, η περίφημη ΠΟΣΔΕΠ, που έχει βάλει πλάτη σε κάθε παράνομη δραστηριότητα μέσα στα πανεπιστήμια και που είναι η κατ εξοχήν υπεύθυνη για τη μπαχαλοποίησή τους –ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, εκβιασμοί, τραμπουκισμοί, καταστροφές, ξυλοδαρμοί, βρώμα και δυσωδία- έβγαλε χτες ανακοίνωση με την οποία «καλεί, την … Πολιτεία να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, ώστε να πάψει η κατάληψη χώρων στα πανεπιστήμια και να προστατευτεί ο πανεπιστημιακός χώρος από εισβολείς και έκνομες ενέργειες»!!!

Και συνεχίζει χωρίς συναίσθηση της ευθύνης της για την κατάσταση στα πανεπιστήμια ( ή απλώς υποκριτικά):
«το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος για τέτοιου είδους δράσεις, ούτε ξέφραγο αμπέλι όπου κάθε «συλλογικότητα» θα αποκτά αυθαίρετα και ανενόχλητα στέγη καταλαμβάνοντας παράνομα χώρους. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος όπου οι κανόνες και οι νόμοι της κοινωνίας θα πρέπει είναι το ίδιο σεβαστοί και να εφαρμόζονται απ' όλους για όλους.»!!!

Εκείνο που δεν μας λέει η ΠΟΣΔΕΠ είναι πότε ακριβώς υπερασπίστηκε με πάθος και αποφασιστικότητα όλα αυτά τα ωραία που γράφει. Όταν καίγονταν το Πολυτεχνείο και το Καποδιστριακό; Όταν το Πολυτεχνείο έχει γίνει η «ένοπλη» βάση για τις επιδρομές των μπάχαλων και την καταστροφή δημόσιων περιουσιών, που πληρώνουν οι φτωχοί; Γιατί ο Βαρδής δεν παίρνει το τρόλεϋ, ούτε μένει στην περιοχή. Όταν η Πανεπιστημιούπολη και η ΑΣΟΕΕ έχουν γίνει άντρα διακίνησης ναρκωτικών; Όταν η κάθε φασιστική συμμορία ξυλοφορτώνει καθέναν με τον οποίο διαφωνεί; Όταν τρομοκρατούνται καθηγητές και φοιτητές από ανεγκέφαλους απολιτικούς κάφρους;

Κυρίως, όταν η έκθεση Γαβρόγλου –Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια, που προτείνει μασάζ και χαλάρωση και γιόγκα ως αντίμετρα, έχει από κάτω τις υπογραφές πανεπιστημιακών, μελών της ΠΟΣΔΕΠ; Ενώ η ΠΟΣΔΕΠ σ αυτή την παρωδία έκθεσης και πρόβλεψης έκανε την πάπια; Υιοθετώντας στην ουσία την απραξία και χειροκροτώντας την παρανομία και την υπόθαλψή της;

Ο Ρουβίκωνας, όμως, που είναι διαβασμένος και ξέρει τα δικαιώματα που του έχει δώσει ο νόμος, απαντάει με ένα μέλος του και καλεί τους φοιτητές να του «δώσουν» ονόματα καθηγητών που εκβιάζουν φοιτητές για να τους περάσουν, είτε με οικονομικά είτε με άλλα ανταλλάγματα.

Γιατί, ο Ρουβίκωνας, όπως έχω ξαναγράψει δεν είναι τίποτε άλλο από το κενό που έχει αφήσει το κλεφτοκράτος αδίκου. Και δρα αναλόγως. Σάμπως δεν είναι κοινό μυστικό ότι καθηγητές εκβιάζουν φοιτητές; Από πάντα. Και σάμπως δεν είναι κοινό μυστικό ότι λειτουργεί η ομερτά, η ατιμωρησία, ο φόβος και το ακαταδίωκτο; Από πάντα. Και τι κάνει η «νομιμότητα» γι αυτό; Τίποτε! Ενώ ο Ρουβίκωνας- Ζορό θα τρίξει κανένα δόντι. Είναι δημοκρατία αυτή; Να αυτοδικεί μια οργάνωση, χωρίς δίκη; Δεν είναι. Αλλά, είναι δημοκρατία και αυτή που έχουν στήσει οι καθηγητές στα πανεπιστήμια- ξέφραγα αμπέλια; Δεν είναι.

Η διαφορά είναι ότι ο Ρουβίκωνας δεν παράγει δίκαιο και δεν είναι υπεύθυνος απέναντι σε φοιτητές, γονείς και κοινωνία. Δεν είναι λειτουργός της Παιδείας. Δεν έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Τα πανεπιστήμια είναι και έχουν υποχρέωση. Η κοινωνία δεν έχει απαίτηση από τον Ρουβίκωνα. Από τους καθηγητές έχει απαιτήσεις. Οι οποίοι παρανομούν έναντι μιας κοινωνίας ολόκληρης και καθενός πολίτη χωριστά. Υποθάλποντας τη βία και τον μπαχαλακισμό. Το ωραίο είναι ότι έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται κι όλας. Για τα δικά τους έργα!

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]