Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Oι Σέρβοι στέλνουν παραστρατιωτικές ομάδες στο Κόσοβο


Οι Σέρβοι είναι σφόδρα ενοχλημένοι από τα προχθεσινά γεγονότα (με την σύλληψη αξιωματούχου από τις ειδικές αλβανικές δυνάμεις ROSU ), τα οποία αποτελούν πρόκληση για τους ίδιους και ετοιμάζονται να «πάρουν» την κατάσταση στα χέρια τους με την αποστολή παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, την ίδρυση παράλληλων δομών διακυβέρνησης με επόμενο βήμα την απόσχιση.

Αυτό ακριβώς ετοιμάζονται να πράξουν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μην αναμένοντας τίποτα από την Πρίστινα, και ιδρύοντας παράλληλη μορφή διοίκησης με την ονομασία ZSO.

Κύριο «όχημα» σε αυτήν την διαδικασία είναι οι δέκα σερβικοί δήμοι στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια οι οποίοι συνενώνονται σε μια κρατική οντότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Σερβικών και Αλβανικών σχεδίων της Κοινότητας Σερβικών δήμων;

Σύμφωνα με τους Αλβανούς, σερβικές οργανώσεις τύπου JCC, δηλαδή, είναι ένα είδος μη-κυβερνητικές οργανώσεις, που θα μπορούσαν απλά να συσπειρωθούν προκειμένου να διατηρήσουν και να προστατεύσουν την πολιτιστική ταυτότητα.

Σύμφωνα όμως με το σκεπτικών των Αλβανών της Πρίστινα, δεν προβλέπεται πολιτική ή οικονομική οργάνωση, καθώς και ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων, για την σερβική οργάνωση ZSO.

Η Πρίστινα θεωρεί την εν λόγω σερβική οργάνωση μόνο ως όργανο εναρμονισμένο με τον νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση του Κοσσυφοπεδίου. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες ούτε άλλες επιχειρησιακές εξουσίες.

Το Βελιγράδι όμως βλέπει τελείως διαφορετικά την όλη κατάσταση. Σύμφωνα Σέρβους αξιωματούχους, η ZSO θα έχει πρωτίστως εκτελεστική εξουσία, η οποία θα έχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το Βελιγράδι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]