Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαφωνίες Σκοπιανών και Βουλγάρων για την "Αιγαιακή Μακεδονία"


Γνωστή η διαμάχη των Βουλγάρων με τους Σκοπιανούς, ως προς τον μακεδονισμό. Και οι δύο διεκδικούν τη Μακεδονία, με δύο διαφορές

Θα είναι αφελής όποιος πιστεύσει ότι έπαυσε διεκδικούμενη από τους Βουλγάρους η Βόρεια Ελλάδα. Είναι προφανές ασφαλώς, ότι οι καιροί ου μενετοί προς αλυτρωτικές διεκδικήσεις εκ μέρους των, αλλά με το πλήρωμα του χρόνου και την ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών, η επιθυμία θα εκδηλωθεί.

Τώρα αρκούνται, όπως γνωρίζουν κάλλιστα οι υπηρεσίες μας στη Θράκη, στην καταγραφή βουλγαρικών ακινήτων, τοποθεσιών και μαρτυριών από την εποχή της κατοχής της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον βουλγαρικό στρατό, σύμμαχο του Χίτλερ. Άλλωστε, διεκδικώντας την κληρονομιά των αρχαίων Θρακών, δεν έκρυψα τις βλέψεις τους ούτε στην ανατολική Θράκη, κατεχόμενη από τους Τούρκους, αναφερόμενοι συχνά στην Αδριανούπολη.

Η διαμάχη των Βουλγάρων με τους Σκοπιανούς, ως προς τον μακεδονισμό, είναι γνωστή. Και οι δύο διεκδικούν τη Μακεδονία, με δύο διαφορές. Πρώτον, οι Σκοπιανοί περιορίζουν (!) τις διεκδικήσεις τους στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ οι Βούλγαροι μένουν πιστοί στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του 1878, όπου για ένα εξάμηνο (μέχρι την αναθεώρησή της από το Συνέδριο του Βερολίνου) τους είχε παραχωρηθεί όλη η βόρεια Ελλάδα άνωθεν του Στρυμόνος, με την Θράκη φυσικά.

Έχω σημειώσει εδώ, ότι έξω από το κτίριο που τώρα φιλοξενεί στη Σόφια τους εκπροσώπους της Ε.Ε., λόγω της βουλγαρικής προεδρίας, είχε αναρτηθεί μνημείο φέρον τον χάρτη της Μεγάλης Βουλγαρίας, της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου.

Η δεύτερη διαφοροποίηση είναι ότι το Ίδρυμα του Σόρος ("Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας" - "Open Society Foundation") δια των πολιτικών και πολιτειακών αρχόντων των Σκοπίων, ασκεί δημόσια αλυτρωτική πολιτική, ενώ στη Βουλγαρία το θέμα αφέθηκε στο ακροδεξιό κόμμα "Ataka" του Βόλεν Σίντεροφ -το οποίο βρίσκεται συγκυβερνόν σήμερα στην Σόφια- και σε δημόσιους φορείς, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας, η οποία διακήρυξε πως «η Βουλγαρία συνορεύει με τον εαυτό της», εννοώντας πως βουλγαρικά εδάφη κατέχονται από τις γειτονικές της χώρες.

Το θέμα θα προκαλούσε φαιδρότητα, αν υπήρχε ελληνικό ΥΠΕΞ. Η έλλειψή του (η κατά μικρά διαστήματα δραστηριοποίησή του, δεν αναιρεί τη διαπίστωση) μας δημιουργεί τα γνωστά προβλήματα.

Η Βουλγαρία, ανεγνώρισε μεν τα Σκόπια ως "Μακεδονία", αλλά δεν αναγνωρίζει στη χώρα αυτή ύπαρξη ούτε "μακεδονικής εθνότητας", ούτε "μακεδονικής γλώσσας", σε αντίθεση με την Ελλάδα που μόνον τώρα έχει θέσει το ζήτημα προς συζήτηση, με αποτέλεσμα όταν κάποια στιγμή λυθεί η διαφορά, οι Σκοπιανοί ίσως διατηρήσουν στα διαβατήριά τους την αναγραφή ότι είναι "Μακεδόνες".

Η Βουλγαρία, μπορεί μεν να υπέγραψε Σύμφωνο Φιλίας με τα Σκόπια, που επικυρώθηκε προ ολίγου χρόνου, αρνήθηκε όμως την ίδρυση "μακεδονικού κόμματος" στη χώρα της. Βούλγαροι δε ακαδημαϊκοί με συγγράμματά τους επιχειρηματολογούν στην εθνικότητα των Σκοπιανών ως Βουλγάρων.

Ο Βούλγαρος καθηγητής ιστορίας Γκεόργκι Ντασκάλοφ (προφανώς δεν αναζήτησε την ετυμολογία του ονόματός του) επέκρινε τις βουλγαρικές Αρχές επειδή έχουν ξεχάσει τους συμπατριώτες τους που ζουν στη "Μακεδονία του Αιγαίου", ενώ επικρατεί ακόμη μεγάλη προπαγάνδα, η οποία άρχισε από το 1943. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα Σκόπια έχουν πυροδοτήσει το μακεδονισμό στη "Μακεδονία του Αιγαίου", όπου υπάρχει ένα κόμμα στην Ελλάδα που ιδρύθηκε από την προπαγάνδα των Σκοπίων και λέγεται "Ουράνιο Τόξο" ή στην σλαβική διάλεκτο "ΒίνοΖίτο", όπως γράφει.

Δίνει μάλιστα την πληροφορία, ότι ο επικεφαλής αυτού του κόμματος εκπαιδεύθηκε στο Βελιγράδι του Τίτο, όπου προφανώς προετοιμαζόταν για τη μελλοντική πολιτική καριέρα του ως "Μακεδονιστής" στη "Μακεδονία του Αιγαίου". Πρόκειται για πληροφορία, που προφανώς δεν μπορώ να ελέγξω την εγκυρότητά της.

Είχε αναφερθεί και σε άλλο γεγονός, που συνέβη στην Έδεσσα, όταν ένας άλλος Έλληνας πολίτης, δήλωσε ότι είναι Βούλγαρος, με το όνομα Νίκολα Στογιάνοφ, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια Βουλγαρική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά το βουλγαρικό κράτος τον άφησε μόνο του, να κάνει μοναχικό αγώνα. «Ο γραπτός Τύπος μας, σημείωσε, τον αντιμετώπισε, όπως ακριβώς τον χαρακτήρισαν και τα ελληνικά ΜΜΕ, ότι είναι, δηλαδή, τρελός, εγκληματίας. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό στυλ τους για να θάψουν το πρόβλημα», είπε ο καθηγητής Ντασκάλοφ.

Ενδιαφέροντα τα ανωτέρω, προσθέτω δε ότι ο Ζίβκοφ δημόσια ομολόγησε ότι είναι Σλάβος, είχε προειδοποιήσει μάλιστα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ότι μετά τον θάνατό του (του Ζίβκοφ) η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι παίζουν και το χαρτί των απογόνων των αρχαίων Θρακών.

Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]