Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η καταιγίδα που έρχεται…

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Tην ώρα που η Ελλάδα στους ρυθμούς της πειρατικής ΕΡΤ αναστενάζει, την ώρα που η ΕΣΗΕΑ έχει επιβάλλει σιγή ως ένδειξη συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στους απολυμένους της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας και κάθε λογής παπαγάλοι έχουν σιωπήσει, συμβαίνουν πολλά και σημαντικά στους διαδρόμους των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον.

Πολλά και σοβαρά που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας, ως χώρας ανεξάρτητης, αλλά και το μέλλον των επερχόμενων γενεών, μια και οι ήδη υπάρχουσες, έχουν χαθεί.
Αλήθεια, μέσα σ΄αυτό το διάστημα πόσοι από μας πληροφορήθηκαν ότι η χώρα μας υποβιβάστηκε για μια ακόμη φορά;; Από την Τρίτη το βράδυ η χώρα μας δεν ανήκει στις αναπτυγμένες αγορές, όπου είχε εισέλθει το 2001 με την είσοδο της στο ευρώ αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς,” τόνισε χαρακτηριστικά στο Reuters o Remy Briand, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας του δείκτη MSCI. Με άλλα λόγια βρισκόμαστε και επίσημα έξω από το χάρτη των χωρών του δυτικού κόσμου. Δεν ξέρω αν μας έχουν κατατάξει κάπου στην Αφρική ή στην Ασία ή ακόμη χειρότερα στις χώρες του Αραβικού τόξου.Αυτό που ξέρω είναι ότι πρώτη φορά από το 1987 συμβαίνει τέτοιος υποβιβασμός.

Παράλληλα, στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, επικρατεί αναταραχή. Ο λόγος δεν είναι η κοινωνική έκρηξη που οσμίζονται λόγω ΕΡΤ και η κυβερνητική κρίση που παίζει ως πρώτο βιολί στις πολιτικές οπερέτες- ίσως αυτά να επιτείνουν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.

Οι ασκοί του Αιόλου είχαν ανοίξει καιρό. Οι θύελλες, όμως βγήκαν με την έκθεση του ΔΝΤ και την παραδοχή λαθών. Όλα αυτά τα λάθη, Βρυξέλλες και Βερολίνο με την ανοχή της Ουάσινγκτον ετοιμάζονται να τα ρίξουν στις πλάτες των ελληνικών ή ελληνόφωνων – αν θέλεις- κυβερνήσεων. Λάθη που μοιραία επωμίζεται στο τέλος ο Έλληνας πολίτης είτε είναι εργαζόμενος είτε άνεργος. Διακρίσεις όπως έχουμε καταλάβει δε γίνονται, αρκεί που είσαι Έλληνας και να αναπνέεις.

Αλήθεια, πόσα να επωμιστεί πλέον ο Έλληνας;; Η ζωή του δεν είναι βιώσιμη ούτε και το χρέος όπως φωνάζει το ΔΝΤ. ΔΝΤ που ζητάει 15,6 δις ευρώ. 15,6 δις ευρώ, τα οποία πρέπει να βρεθούν μέχρι το τέλος του 2016.Και πιο συγκεκριμένα τον τρόπο που θα βρεθούν, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τον υποδείξουν μέχρι το φθινόπωρο. Από αυτά τα 4,6 πρέπει να έχουν βρεθεί μέσα στον Ιούνιο. Το πώς είναι κάτι που δεν απασχολεί ούτε το ΔΝΤ ούτε φυσικά τους ευρωπαίους δυνάστες δανειστές μας, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει πάει περίπατο από καιρό, για την ακρίβεια, δεν υπήρξε ποτέ!

Χθες, Πέμπτη 13 Ιουνίου συνεδρίασε το Euroworking Group για να δει πώς θα βρεθούν αυτά τα 4,6 δις.Φαντάζομαι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βρήκε χρόνο να ενημερωθεί για το τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες του group εργασίας των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και δεν θα είχε το νου του μόνο στις απειλές που εκτόξευε ο Γ.Στουρνάρας για την ΕΡΤ που εκπέμπει πειρατικά. [ Απορία: από πότε ο Υπουργός Οικονομικών είναι αρμόδιος για θέματα ραδιοτηλεόρασης;;;;;Εκτός κι αν μας προετοιμάζει για τις νέες του βλέψεις ή αρμοδιότητες.]

Την ίδια ώρα το φάντασμα της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Οι σκληρές αντιπαραθέσεις ΔΝΤ- Βερολίνου δεν έχουν ως μόνο σκοπό να ρίξουν κάπου την ευθύνη, αλλά να βγουν και οι ίδιοι κερδισμένοι κάτι που όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται ότι δεν μπορεί πλέον να συμβεί. Αν τελικά, το ΔΝΤ αποχωρήσει, η ΕΕ θα επωμιστεί ένα βάρος που δεν θα μπορέσει να σηκώσει γι΄αυτό και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει και η πρόταση της εθελούσιας εξόδου της χώρας μας από το ευρωζώνη.

Η αλήθεια είναι ότι όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα και κυρίως αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές- 22 Σεπτεμβρίου η ημερομηνία που θα δείξει αν και πόσο λαβώθηκε η καγκελάριος από τη σκληρή πολιτική λιτότητας. Την ίδια ώρα και μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται πολλές επισκέψεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων στη χώρα μας. Ο ρόλος τους να διατηρήσουν το ήρεμο κλίμα και κυρίως να βρουν λύσεις καθώς μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να ανακοινωθεί το πρόγραμμα των νέων μέτρων για τη διετία 2014- 2015 και η Ελλάδα να δεσμευτεί ότι θα τα τηρήσει.

Ταυτόχρονα στο τραπέζι πέφτουν και οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών αλλά και το κούρεμα των καταθέσεων. Ενώ εκείνοι που πιστεύουν ότι το ΔΝΤ μετά την παραδοχή των λαθών του, θα χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας, λησμονούν ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Το ΔΝΤ ζητάει αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα. Τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό, εισιτήρια ΜΜΜ από 13% σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να ανέβουν στο 19% κι ίσως και στο 21%. Φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες το ίδιο.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και τα τύμπανα του ”πολέμου” εξακολουθούν να χτυπούν στους ρυθμούς της ΕΡΤ , κάπου στο βάθος ο ήχος της καταιγίδας που έρχεται αδυνατεί να ακουστεί…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]