Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΔΝΤ-Wall Street Journal: Απαραίτητο, το κούρεμα ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ


Μελέτη στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF staff paper) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα των ενδεχόμενων αγορών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά είναι περιορισμένη, διότι η τράπεζα δεν αποδέχθηκε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων τα οποία διακρατεί.

Η μελέτη, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην έκδοση της εφημερίδας The Wall Street Journal στο Διαδίκτυο, προσφέρει ένα επιχείρημα στην ΕΚΤ για να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος που κατέχει, αλλά δεν αναφέρει ρητά ότι πρέπει να το κάνει. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος ερωτήθηκε από την εφημερίδα, δήλωσε ότι η μελέτη «είναι μία τεχνική ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ και δεν αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Υπό κανονικές συνθήκες, αν η ΕΚΤ αγόραζε ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, αυτό θεωρείται ότι θα συνέβαλε στη μείωση του κόστους δανεισμού των δύο κρατών της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ δεν συμμετείχε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφήνοντας τους επενδυτές να ανησυχούν ότι μπορεί να πράξει το ίδιο σε μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ισπανικού ή ιταλικού χρέους. Όσο περισσότερο κρατικό χρέος αγοράζει η ΕΚΤ, τόσο μεγαλύτερη υπολογίζεται ότι θα είναι η ζημιά για τους επενδυτές. Αυτό καθιστά την αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων πιο επισφαλή, αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου και εκτοπίζει πολλούς δυνητικούς επενδυτές, με συνέπεια να περιορίζεται η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, σύμφωνα με την μελέτη.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]