Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξεθωριάζουν οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης


Σε τακτική υποχώρηση υποχρεώνεται η κυβέρνηση, περιορίζοντας δραστικά τις «κόκκινες» γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το περιεχόμενο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ ανησυχία προκαλεί η πληροφορία για ένταξη και φορολογικών μέτρων στο πακέτο των περικοπών, υπό το μανδύα της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Οι κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές έχουν υποχωρήσει στην «προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων» και στον «πυρήνα του κοινωνικού κράτους», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, για οριζόντιες επώδυνες παρεμβάσεις.

Μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε η εκκρεμότητα με τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ που λείπουν από το πακέτο των περικοπών, συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ, και στελέχη του ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι το πακέτο θα ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και το βράδυ ενδέχεται να παραδοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αύριο θα παραδοθεί στην ηγεσία της τρόικας, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Πιέσεις για μειώσεις

Παρά τις διαβεβαιώσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο των περικοπών έχει κολλήσει στα 8 δισ. ευρώ, και απομένει η εξεύρεση επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των οποίων θα απαιτηθεί η ακύρωση «κόκκινων» γραμμών, αλλά ενδεχομένως και «φορολογικές εκπλήξεις».

Σε ό,τι αφορά την υποχώρηση της κυβέρνησης από αρχικές θέσεις, οι επίμονες ερωτήσεις του κλιμακίου της τρόικας, κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την εξέλιξη του ύψους της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα προκάλεσαν ανησυχία για την άσκηση πιέσεων προκειμένου να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και για νέες μειώσεις.

Με το β' μνημόνιο, η υποχρέωση της Ελλάδας ήταν να συνεχιστεί η πορεία μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αλλά και επιπλέον την έξοδο σε εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων, εντός του 2012. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα «παγώσει» το θέμα της εφεδρείας για φέτος, αλλά τα μηνύματα που λαμβάνει δείχνουν ότι οι ελεγκτές θα επιμείνουν. Παράλληλα φοβούνται ότι αν η τρόικα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, θα ζητήσει την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για το 2012.

Παράθυρο οριζόντιων μειώσεων σε μισθούς

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν για την αντίδραση της τρόικας όταν διαπιστώσει ότι από το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ, για τη διετία 2013-2014 απουσιάζουν μέτρα μείωσης της μισθολογικής δαπάνης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι οριζόντιες μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όπως σχεδόν αποφασίστηκε για τις συντάξεις άνω των 2.200 ευρώ. Ηδη για τους δημοσίους υπαλλήλους το β΄ μνημόνιο προβλέπει επανεξέταση των μισθολογικών ωριμάνσεων, που επίσης δεν έγινε, αλλά και μειώσεις των αποδοχών στις ΔΕΚΟ, με την επέκταση σε αυτές και του ενιαίου μισθολογίου.

Σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση του πακέτου των περικοπών με φορολογικά μέτρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει απέναντι στην τρόικα ότι δεν μπορεί να περικόψει τις δαπάνες κατά 11,5 δισ. ευρώ χωρίς να προκληθούν τεράστιες αντιδράσεις, αλλά και χωρίς να βαθύνει η ύφεση, οπότε το τμήμα που απομένει, π.χ. από τα 8 δισ. ευρώ, που έχουν βρεθεί, μέχρι τα 11,5 δισ. ευρώ, να καλυφθεί με φορολογικά μέτρα.

Θα υποστηρίξουν ότι θα πρόκειται για μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και απλοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας. Μεταξύ των μέτρων είναι και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που ήδη δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών με την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τι νοημα εχουν αυτα ;
    Η Πατριδα κομματιαζεται και εμεις τους κοιταμε και διαβαζουμε τις ΠΑΠΑΡΙΕΣ τους .
    Τελειωσαμε και αν ο καθε ενας δεν κανει το κουμαντο του , θα σερνεται ετοιμοθανατος στους δρομους .
    Δεν τους λυπαμε .
    Τα αθωα παιδακια σκεπτομαι και την Πατριδα ΜΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιές κόκκινες γραμμές ???
    Γραμμές ούρων των προσκυνημένων και μισελλήγνων αυτών υποκειμένων είναι.
    Προεκλογικές φραστικές εξάρσεις των εθνοπροδοτών για να μην εξεγερθεί άμεσα το πόπολο ήταν.....
    Αληθεια τι πέριμένετε από την ...συγκυβέρνηση αυτή ?
    Οι ίδιες δωσόλογες μούρες πριν, οι ίδιες μούρες και τώρα, με διπλό σκοπό : την Εθνοκτονία μας και το ξεπούλημα των πάντων στα τοκογλυφικά αφεντικά τους....
    Σκέφθηκαν ποτέ την Ελλάδα και τους Έλληνες ?
    Ποτέ..... μόνο για το ξεζούμισμά μας και κυρίως για τις θεσούλες που τους τοποθέτησαν τα αφεντικά τους....
    Αφού ακόμα τους ανεχόμαστε, την στιγμή που έχουν πλήρως αναιρέσει τα όσα προεκλογικά έλεγαν, καλά μας κάνουν.....
    Πάντα προδομένοι και ξεφτυλισμένοι,..... είμαστε Έλληνες ρε ???
    Ξυπνήστε επιτέλους και αντισταθείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]