Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν πέσει μία χώρα, τότε πέφτουν όλες...


Η συζήτηση για το ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου από το ευρώ παίρνει νέες διαστάσεις. Παρά τις απόψεις που υποστηρίζουν αυτά τα σενάρια, διατυπώνεται και σοβαρός αντίλογος.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εκτιμά ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα έλυνε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση. Επισημαίνει μάλιστα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και τονίζει ότι η «πτώση» ενός μέλους θα συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα. Η εφημερίδα σημειώνει:

«Αν εξωθούνταν τώρα η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, το πολιτικό μήνυμα θα ήταν σαφές: η νομισματική ένωση δεν πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Ποιος θα μπορούσε τότε να εγγυηθεί αξιόπιστα ότι δεν θα ακολουθούσαν η Πορτογαλία ή ακόμη και η Ισπανία και η Ιταλία; Τα προβλήματα της Ελλάδας προκαλούν ένα μέρος μόνο της ανησυχίας στην Ευρώπη του ευρώ. Μία έξοδος δεν θα έλυνε τα προβλήματα, αλλά θα ενίσχυε τη δυσπιστία. Και τα υπόλοιπα κράτη που πλήττονται από την κρίση θα ένιωθαν άμεσα αυτή τη δυσπιστία», καταλήγει το σχόλιο της SZ.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times κάνει λόγο για «μοιραίες μέρες για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας στον υπότιτλό της ότι «η ανακούφιση μετά τις εκλογές στην Αθήνα κράτησε μόνο λίγο. Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι και πάλι εντελώς ανοιχτή. Ωστόσο μόνο η ΕΚΤ μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα σε έξοδο παρά τη θέλησή της». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θεωρείται από όλους τους υπευθύνους τόσο ακίνδυνη, όσο τη θεωρεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Η Μπούντεσμπανκ στηρίζει την Ελλάδα

Οι FTD δημοσιεύουν, μάλιστα, τα αποτελέσματα μίας μελέτης της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας σημειώνοντας: «Ακόμη και μία μελέτη της -ιδιαίτερα επικριτικής σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα- Μπούντεσμπανκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να παραμείνουν στην ευρωζώνη όλες οι χώρες-μέλη της. Για το ζήτημα αν για κάποιες χώρες θα έπρεπε να προτιμηθεί ένα άλλο νομισματικό σύστημα αναφέρεται ότι: ‘αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ισχύει για καμία από τις χώρες που ανήκουν σήμερα στη ζώνη του ευρώ’. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η μελέτη, για τη διαρκή συμμετοχή κάθε χώρας-μέλους σε μία νομισματική ένωση είναι απαραίτητες μία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ‘οι οποίες να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις προϋποθέσεις του κοινού νομίσματος και της ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη’».

Deutsche Welle

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]