Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσίπρας: Σεισάχθεια για τους φτωχούς, διευκολύνσεις για τους υπόλοιπους


Σύγχρονη «σεισάχθεια», δηλαδή πλήρη διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος για τους υπόλοιπους δανειολήπτες πρότεινε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρόταση νόμου που παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε εξαγγείλει προεκλογικά, προτείνεται η ολική διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν και θα θεσπίζεται ως κριτήριο το όριο της φτώχειας. Δηλαδή για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, θα διαγράφονται τα χρέη τους από δάνεια από τις τράπεζες.

Παράλληλα, η πρόταση νόμου προβλέπει διευκολύνσεις για τους υπόλοιπους δανειολήπτες. Ειδικότερα, η μηνιαία δόση των δανείων που θα καλείται να καταβάλλει ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να ξεπερνά 30% των ατομικών ή οικογενειακών εισοδημάτων του. Τέλος, η πρόταση νόμου προβλέπει και «κούρεμα» των χρεών σε ποσοστό ίσο με τη μείωση του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος του δανειολήπτη από το έτος έγκρισης του δανείου μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει:
  1. Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (€7178 κατ’ άτομο και €15073 για τετραμελή οικογένεια).
  2. Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού εισοδήματός τους. Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1/1/2010 μέχρι σήμερα.
  3. Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30%, της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά. Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση και να αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.
  4. Την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως.
  5. Το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως.
  6. Τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Άει καλά! Κι ο Γιάννης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια!
    Τι ζόρι τραβάει να λέει ότι γουστάρει, αφού ποτέ δε θα κληθεί να τα εφαρμόσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ πάει το απόφθεγμα "τί προτιμάς φίδι να σε τσιμπίσει ή γάιδαρος να σε....;"
    Με άλλα λόγια μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, ορατότης μηδέν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΟΥ ΕΡΜΗ ! Γεωργιος Μεταξάς: Η υπόθεση Τσίπρα… βρωμάει απο παντού! –
    http://justiceforgreece.wordpress.com/2012/07/25/%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%b7%cf%83-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα και θαύματα να γίνουν & να ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ όλα τα ΔΑΝΕΙΑ
    (κανένας να μην χρωστά σε κανέναν τίποτα)
    Ακόμα και να είναι ΔΩΡΕΑΝ τα ΕΝΟΙΚΙΑ.
    ..με την υπάρχουσα κατάσταση στην πραγματικη αγορά & στην κοινωνία
    ..ούτε τα λειτουργικά έξοδα δεν καλύπτονται.
    Ούτε σε συνθήκες γνωστων παραδοσιακων πολέμων δεν έχει τέτοια ύφεση..
    (ο τζιρος ολοκληρης της χρονιας ειναι αυτος του ΕΝΟΣ μηνος των προηγουμενων ετών..όπως μου εκμυστηρεύθηκε γνωστός..πού σαφως δεν αρκούν ούτε για φώς-νερό-τηλ..& ο νοων νοητο)

    ειναι λιγες μετρημενες & γνωστες οι κερδοφορες επιχειρησεις..οπως αυτες που εχουν δυναμικη αναπτυξης..και οι υπολοιπες οι μη ζημιογονες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]