Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μέρκελ βγάζει τα "μεγάλα όπλα"


Ακόμη και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να καταλάβουν τη στάση της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το γιατί ενώ γίνονται περικοπές και θυσίες, παραμένει στο τραπέζι το «χαρτί» της εξόδου από το ευρώ.

«Οι πιέσεις από το Βερολίνο» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της ZEIT. Η εφημερίδα σημειώνει: «Αυτή την περίοδο η Ελλάδα κάνει τις σκληρότερες περικοπές, όπως δεν τις έχει κάνει ποτέ ως τώρα – και το Βερολίνο την ίδια στιγμή πυροδοτεί μια συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Γιατί;»

Η απάντηση που δίνεται – αφού προηγουμένως αναγνωρίζονται οι μεγάλες περικοπές αλλά και η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων – είναι η εξής: «Το Βερολίνο τώρα βγάζει τα μεγάλα όπλα: τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, γνωρίζοντας καλά ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει ένα τέτοιο σενάριο.

“Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν πως οι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ” ισχυρίζεται ο οικονομολόγος Γκρος και θεωρεί τη σχετική συζήτηση σαν ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης. Η Αθήνα θα πρέπει να εξαναγκαστεί να κάνει τα τελευταία βήματα ούτως ώστε να μπορέσει να εξυγιάνει τον δημόσιο προϋπολογισμό και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η απειλή χρεοκοπίας είναι για τους ευρωδιασώστες το τελευταίο χαρτί για να μπορέσουν να πατάξουν τη διαφθορά και τον πολιτικό πατερναλισμό».

Τα περισσότερα δημοσιεύματα ασχολούνται και με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Η Ελλάδα στο δρόμο προς τη δραχμή» είναι ο τίτλος της Frankfurter Rundschau, η οποία σημειώνει: «Το ευρώ πέφτει, οι μετοχές ακολουθούν. Αυτά που λένε οι πολιτικοί στο Βερολίνο είναι όμως περισσότερο πολυλογίες, παρά μια ξεκάθαρη στάση. Από τις Βρυξέλλες ωστόσο έρχεται μια ξεκάθαρη στήριξη για την Αθήνα».

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι «η τρόικα έχει στις αποσκευές της κόκκινη κάρτα για την Αθήνα» και σημειώνει: «Οι αντιπαθητικοί ελεγκτές βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς ρίχνει τα πυρά του στο Βερολίνο. Τα ταμεία όμως είναι άδεια και το περιθώριο διαπραγματεύσεων περιορισμένο».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει στις οικονομικές της σελίδες: «Η δυσφορία των Γερμανών για την Ελλάδα αυξάνει. Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Γερμανών πολιτικών παίρνει αποστάσεις από την Ελλάδα, διότι γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η χώρα δεν πρόκειται να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να πάρει τα μέτρα ώστε να πάρει και τη βοήθεια» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Τέλος η Tagesspiegel του Βερολίνου γράφει ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας και μία έξοδός της από την ευρωζώνη τρομάζουν τις αγορές. Ωστόσο το σενάριο είναι πολύ ακριβό ώστε να υλοποιηθεί».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]