Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνοδεία ασφάλειας: Το επάγγελμα του σωματοφύλακα στη χώρα μας


Αναδημοσίευση του άρθρου, μετά την σύλληψη Λαυρεντιάδη και την εμπλοκή ένστολων αστυνομικών και βατραχανθρώπων στην ομάδα ασφαλείας του. Ο αρθρογράφος φαίνεται πως γνώριζε πολύ καλά την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την "απασχόληση" ενστόλων σε ρόλο σωματοφυλάκων όσο και των μη κρατικά πιστοποιημένων ιδιωτών σε καθήκοντα ασφαλείας , λόγω των "Υψηλών γνωριμιών" του εκάστοτε εργοδότη, όπως ξεκάθαρα ορίζει η εφαρμογή του νόμου 3707/2008 (Αρθρο 1. παρ. 2.)
"Προσωπικό ασφαλείας για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου νοείται το προσωπικό στο οποίο ανατίθεται η άσκηση οποιασδήποτε από τις ως άνω δραστηριότητες ή παρέχει οποιαδήποτε άλλη εργασία υποστήριξης των δραστηριοτήτων αυτών."
Τα καθήκοντα, η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και οι μέθοδοι δράσης των συνοδών ασφαλείας. Τα μεγάλα και σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του ανύπαρκτου στη χώρα μας Νομοθετικού Πλαισίου. Επίσης υπάρχει και ένα «υπόγειο ρεύμα» αστυνομικών που εργάζονται παράνομα στον χώρο, χρησιμοποιώντας τα υπηρεσιακά/ιδιωτικά όπλα που τους χορηγεί η υπηρεσία τους και επωφελούμενοι από το δικαίωμά τους να οπλοφορούν (αν και μόνο για το δημόσιο συμφέρον και την αυτοπροστασία τους). 

Του Ευάγγελου Ντούσικου
Security Manager L III BTech,
Master Anti-Terrorism Specialist,
Master Firearms Instructor

Σκουρόχρωμο κοστούμι, μαύρα γυαλιά ηλίου, εντυπωσιακή σωματική διάπλαση και ένα ακουστικό ασυρμάτου στο αυτί: Αυτή είναι συνήθως η εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας στο άκουσμα της λέξης «σωματοφύλακας», καλλιεργημένη από αναρίθμητες κινηματογραφικές ταινίες και βιβλία. Στις ταινίες, ο σωματοφύλακας με το αυστηρό ύφος που δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφιβάλλει ότι έχει τον πραγματικό έλεγχο του χώρου στον οποίο κινείται ο πλούσιος εργοδότης του, μοιάζει με τον υπέρτατο Φύλακα που είναι ικανός να ανταπεξέλθει απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Αλλά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η εικόνα;

Τα καθήκοντα του Σωματοφύλακα

Ξεκινώντας από την ίδια την λέξη, πέφτουμε αμέσως σε ένα λάθος, το οποίο στο εξωτερικό έχουν φροντίσει να το διορθώσουν. Αρκετά χρόνια πριν, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου στην Αγγλία, ένας εκπαιδευτής σωματοφυλάκων διευκρίνισε ότι ο όρος που χρησιμοποιούν πλέον για το έργο του φρουρού συγκεκριμένου τύπου είναι «εγγύς προστασία» (Close Protection) ή «προσωπική συνοδεία» (Personal Escort), αντί του «σωματοφύλακα» (του πασίγνωστου Bodyguard). Οι όροι αυτοί περιγράφουν πολύ καλύτερα το έργο που έχει να επιτελέσει ένας επαγγελματίας σωματοφύλακας. Αν το ζητούμενο ήταν μόνο να προστατευθεί η ζωή ενός προσώπου, αυτό θα μπορούσε εύκολα να γίνει με τον εγκλεισμό του σε ένα απόρθητο κάστρο, όπου θα περνούσε ανενόχλητος τον καιρό του μέχρι την παρέλευση του κινδύνου. Αλλά δεν είναι αυτό το βασικό ζητούμενο. Το κύριο έργο δεν είναι να προστατευθεί απλώς το σώμα του επίσημου, αλλά ολόκληρος ο τρόπος ζωής (lifestyle) που έχει επιλέξει αυτός και η καθημερινότητα του στο σύνολό της. Μόνο αν κατανοηθεί συνολικά η ζωή και η κοινωνική υπόσταση του ατόμου που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ενός σωματοφύλακα, ο τελευταίος θα μπορέσει να προσαρμοστεί στον ρόλο του. Πρέπει να μπει στην νοοτροπία του εργοδότη του και να προσπαθήσει να σκεφτεί όπως αυτός.

Τεχνικές Ικανότητες

Ας δούμε αναλυτικότερα ποια πρέπει να είναι τα προσόντα και οι τεχνικές ικανότητες που θα πρέπει να αποκτήσει ένας συνοδός ασφαλείας μέσα από σωστή εκπαίδευση, καθώς και από την προσαρμογή αυτών των τεχνικών σε πραγματικές συνθήκες φύλαξης.


  • Ο συνοδός μόνιμα και πάντα πρέπει να σκέφτεται και να λειτουργεί προληπτικά. Στον εργοδότη αυτό αρχικά θα φανεί κουραστικό και ενοχλητικό, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να παραμένουν τα τυχόν προβλήματα υπό έλεγχο.
  • Ο συνοδός θα πρέπει να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση, διακριτικός και διπλωματικός σε αυτά που ακούει και βλέπει. Πρέπει να αντισταθεί σε «συμβουλές» οικιακών βοηθών, γραμματέων, ακόμη και στενών συνεργατών του προσώπου που προστατεύει. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εξαρχής σε αυτά τα άτομα ότι δεν δέχεται εντολές και οδηγίες από κανέναν άλλον πέραν του εργοδότη του.
  • Το επίπεδο προστασίας που παρέχει, πρέπει πάντα να είναι ανάλογο του περιβάλλοντος και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, ώστε να είναι αποτελεσματικό, χωρίς να γίνεται ενοχλητικό. Όταν το προστατευόμενο άτομο κινείται σε γνωστά εκ των προτέρων μέρη (π.χ. καθημερινή διαδρομή από το σπίτι στο γραφείο) ή άλλες ελεγχόμενες με άλλους τρόπους τοποθεσίες, η ποιοτικότερη και ιδανικότερη μορφή φύλαξης είναι αυτή που δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας στο καθημερινό περιβάλλον του προστατευόμενου με τη μικρότερη δυνατή ενόχληση κι αλλαγή των συνηθειών του. Η ποιοτική προστασία εξαρτάται από το επίπεδο συνεργασίας με τον προστατευόμενο, τη σωστή και ακριβή μελέτη των κινδύνων που διατρέχει, καθώς και τη μεθοδικότητα στο σχεδιασμό των κινήσεων.

Ο όρος «σκιά» που αποδίδεται στους σωματοφύλακες δεν είναι 100% σωστός. Η σκιά ακολουθεί σιωπηλή και «αμέτοχη» τις κινήσεις μας. Αλλά η συνοδεία απαιτεί εγρήγορση και αλλαγή σχεδίων κατά περίπτωση. Ο συνοδός χρειάζεται να παίρνει πρωτοβουλίες, να αιτιολογεί τυχόν διαφωνίες του με κινήσεις ή επιλογές του επίσημου και να προτείνει εναλλακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.
Στην πράξη της καθημερινότητας ο σωματοφύλακας καλείται να οδηγεί το αυτοκίνητο σε όλες τις μετακινήσεις, να ελέγχει τις διαδρομές που ακολουθεί με αυτό και να τις αλλάζει συχνά, να ελέγχει το περιβάλλον που βρίσκεται και αυτό που πρόκειται να βρεθεί, να προσπαθήσει να λαμβάνει, αλλά και να διαχειρίζεται πληροφορίες που αφορούν τον εργοδότη του, να χτίζει καθημερινά τη σχέση του με το προστατευόμενο άτομο και με την υπόλοιπη ομάδα φύλαξης, αλλά να παραμένει έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή μικρής ή μεγάλης επικινδυνότητας.
Ο χρόνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ασφάλειας: Μη προγραμματισμένα ραντεβού και μετακινήσεις εκτός προγράμματος, ακυρώσεις συναντήσεων και μετακινήσεων, απρόβλεπτες καθυστερήσεις σε κάποια συνάντηση, ανάγκη για ταχύτερη μετακίνηση στην επόμενη, πολλές ώρες αναμονής μέσα στο αυτοκίνητο ή στη μοτοσικλέτα. Το τελευταίο μειώνει το ρυθμό επαγρύπνησης και ανεβάζει το επίπεδο χαλάρωσης και κούρασης.

Το επίπεδο απειλής ποικίλλει ανά περίπτωση προστατευόμενου ατόμου και δεν διαβαθμίζεται ομαλά και σταδιακά, αλλά συνήθως εκτοξεύεται απότομα και απρόβλεπτα προς τα πάνω. Ίσως η πρόσληψη της φρουράς γίνει λόγω κάποιου άμεσου κινδύνου ή μιας νέας επαγγελματικής συμφωνίας ενός προσώπου που ήδη φρουρείται, ακόμη και κάποιο ιδιαίτερο γεγονός από την προσωπική ζωή του (ένα διαζύγιο, για παράδειγμα). Όλα αυτά μπορούν να ανεβάσουν απότομα το επίπεδο κινδύνου. Σύνηθες φαινόμενο στα παραπάνω παραδείγματα είναι οι εκβιασμοί και οι απειλές κατά της ζωής και των περιουσιακών στοιχείων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση στις απαγωγές οικονομικών παραγόντων για λύτρα. Σε δημόσια πρόσωπα που απολαμβάνουν μια γενικότερη καταξίωση και αποδοχή από την κοινωνία, ξαφνικά, απρόβλεπτα συμβάντα μπορούν να επιφέρουν σημαντικότατη ζημιά στη δημόσια εικόνα τους, εκτός από την απειλή κατά της προσωπικής ασφάλειας τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γιαούρτι που πέταξαν κάποιοι στον εκλιπόντα Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Το συμβάν φανερώνει την έλλειψη εγρήγορσης και την χαλάρωση της προσωπικής φρουράς του, η οποία δεν αντέδρασε καθόλου. «Πάγωσε» εντελώς, λόγω του ότι ο Αρχιεπίσκοπος αντάλλασε καθημερινά χειραψίες με τον απλό κόσμο. Η βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε, δεδομένης της αγάπης του κόσμου για τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και η ρουτίνα στάθηκαν καθοριστικοί παράγοντες για να «ξεγυμνωθεί» η φρουρά του. Αυτή η εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν τρομερά ζημιογόνα για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γνωστή απόπειρα κατά της Ντόρας Μπακογιάννη στο κέντρο της Αθήνας. Εφρουρείτο από δεκάδες ένστολους αστυνομικούς αλλά και από την προσωπική ασφάλεια της. Κανένας δεν μπόρεσε να παρατηρήσει, να προειδοποιήσει και να αντιδράσει. Υπήρχαν τόσοι άνθρωποι (που, θεωρητικά αποτελούσαν αδιαπέραστο δίχτυ ασφαλείας) και κανείς δεν πρόσεξε έναν 60χρονο που κουβαλούσε κυνηγετικό τυφέκιο μήκους τουλάχιστον ενός μέτρου!!! Δεν ήταν κάποιο πιστόλι κρυμμένο στα ρούχα του. Δεν είχαμε καμία απολύτως αντίδραση από τους άνδρες της προσωπικής ασφάλειάς της, παρά μόνο όταν άδειασε το όπλο. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπήρξε καμία τιμωρία στους παρόντες αστυνομικούς ή στους προϊσταμένους τους. Σε άλλη χώρα αυτό το λάθος θα οδηγούσε σε παραίτηση ή απόταξη και επαναπροσδιορισμό της εκπαίδευσης. Κάλλιστα τα σκάγια θα μπορούσαν να αποφέρουν τον τραυματισμό ή το θάνατο αθώων πολιτών σε απόσταση μεγαλύτερη από το σημείο εμπλοκής!!!

Συνεργασία
Πως ένας συνοδός ασφαλείας θα πετύχει την αποτελεσματική φύλαξη χωρίς να αλλάξει τις συνήθειες του προσώπου που προστατεύει; Η απάντηση σε αυτή τη κρίσιμη ερώτηση έχει να κάνει με τη σχέση συνεργασίας και την εμπιστοσύνη που πρέπει να χτιστεί μεταξύ των δύο. Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι όλοι οι προστατευόμενοι, εφόσον βρεθούν στην ανάγκη να προσλάβουν φρουρά, θα είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με αυτή. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Υπάρχουν άτομα που, παρά τις αυξημένες ανάγκες τους για προστασία, θεωρούν ότι η καθημερινότητα τους δεν πρέπει να αλλάξει στο παραμικρό. Ο συνοδός ασφαλείας πρέπει λοιπόν να κτίσει μεθοδικά μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μαζί τους. Μια συζήτηση σε προσωπικό επίπεδο με το υποψήφιο για φύλαξη άτομο είναι απαραίτητη, ώστε να του εξηγήσει τις βασικές τεχνικές φύλαξης που πρέπει να ακολουθηθούν, κάνοντας μερικές βασικές ερωτήσεις:


  • Αν υπάρχουν κάποιες απειλές σε γνώση του, τις οποίες αγνοούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
  • Τις προσωπικές συνήθειες, αρέσκειες και δυσαρέσκειές του.
  • Την ανάγκη να πληροφορείται η φρουρά τα ραντεβού και τις ώρες τους όσο το δυνατόν νωρίτερα, με ποιον θα συναντηθεί, σε ποιο μέρος κτλ.
  • Την ανάγκη να μιλήσει για το πλήρες ιατρικό ιστορικό του και τη φαρμακευτική αγωγή που τυχόν του χορηγείται. Έτσι ο συνοδός θα έχει πρόχειρα κάποια φάρμακα που ίσως χρειαστούν.
  • Την ήδη υπάρχουσα ασφάλεια στο σπίτι και στο γραφείο. Αν προϋπάρχουν κάποιοι άλλοι στα πόστα ασφαλείας, πρέπει να ελεγχθούν για την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητά τους και να βρεθούν τρόποι συνεργασίας μαζί τους.

Ο συνοδός πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του το εξής:

Το επίπεδο προστασίας εξαρτάται από το επίπεδο και την φύση της απειλής. Γι αυτό τον λόγο μια σωστή και ακριβής αξιολόγηση της απειλής είναι ζωτικής σημασίας όσο εξίσου και η κατάλληλη αντίδραση στο ίδιο επίπεδο. Στην καθημερινότητα το μέρος που βρίσκεται ο επίσημος και το τι κάνει διαβαθμίζουν την απειλή και τα αντίμετρα που θα ληφθούν.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Υπάρχουν τρεις φιλοσοφίες για την φύλαξη υψηλών προσώπων. Καθεμία εκπροσωπεί τη φιλοσοφία των χωρών που τις ανέπτυξαν: Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Ισραήλ. Η πρώτη κρατά τα σκήπτρα στη φύλαξη Υψηλών Προσώπων λόγω αριστοκρατικού συστήματος και παράδοσης.


  • Οι Βρετανοί έχουν ως βάση την πρόληψη και την διαχείριση πληροφοριών. (Μην ξεχνάμε ότι η MI5/MI6 είναι οι καλύτερα δομημένες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο και ότι το Λονδίνο είναι η … παγκόσμια πρωταθλήτρια ανάμεσα στις πόλεις που διαθέτουν κάμερες CCTV). Για τους ιδιώτες που θα βρεθούν να δουλέψουν εκεί, σημειώνουμε την εντυπωσιακή συνεργασία των Αρχών με τις ομάδες φύλαξης: Οι Αρχές τους παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία και διευκόλυνση μέσα από τράπεζες δεδομένων (Data Base). Ίσως, λοιπόν, είναι η ιδανικότερη πόλη για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Σε αυτή τη χώρα, αφού απαγορεύεται η οπλοφορία, οι τεχνικές φύλαξης είναι ορθότερες, διότι δεν βασίζονται στην «απατηλή» σιγουριά ενός όπλου, αλλά σε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας γύρω από τον προστατευόμενο, στη σωστή επικοινωνία των μελών της ομάδας ασφαλείας, καθώς και στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους. Οι στατιστικές επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα αυτής της φιλοσοφίας φύλαξης: Οι επιθέσεις σε δημόσια πρόσωπα είναι ελάχιστες. Συνεχίζουν να θεωρούνται οι καλύτεροι ως προς το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα στα θέματα ασφαλείας, καθώς και στο διαθέσιμο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
  • Οι ΗΠΑ, λόγω παράδοσης και νοοτροπίας, στηρίζονται στο μέγεθος, στην πληθώρα του προσωπικού φύλαξης καθώς και στον οπλισμό που φέρουν. Σε αυτή τη χώρα, στις περισσότερες Πολιτείες της οποίας ο πολίτης έχει δικαίωμα οπλοκατοχής αλλά και στην υπό όρους οπλοφορία, έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση πάνω στο φορητό οπλισμό για την αντιμετώπιση ένοπλης απειλής. Άλλωστε οι Αμερικανοί πολιτικοί και κατεξοχήν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελούν το απόλυτο «τρόπαιο» για κάθε εχθρό, εγχώριο ή ξένο. Η πασίγνωστη φρουρά του Αμερικανού Προέδρου (U.S. Secret Service), καθώς κι ο εξοπλισμός που φέρουν τα μέλη της φαντάζουν εντυπωσιακά και ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή. Η λιμουζίνα που μεταφέρει τον Πρόεδρο είναι μοναδική στο είδος της: Είναι κατασκευασμένη ειδικά για τις ανάγκες φύλαξης του Προέδρου και διαθέτει αρκετό εξοπλισμό ώστε να μετατρέπεται σε αμυντικό όχημα. Φέρει ακόμα και θύρες για χρήση οπλοπολυβόλου (!) και Ιατρικό εξοπλισμό που θα ζήλευε ακόμα και ένα υπερσύγχρονο χειρουργείο, για τυχόν εν κινήσει χειρουργική επέμβαση μέχρι την μεταφορά του Προέδρου σε ασφαλές μέρος. Ο εντυπωσιακός εξοπλισμός υλικοτεχνικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού απορρέει από την αξιολόγηση και την επεξεργασία των λαθών και των παραλείψεων του παρελθόντος. Πράγματι, οι Αμερικάνοι έχουν βιώσει αρκετές δολοφονίες και δολοφονικές απόπειρες εναντίον Προέδρων (Λίνκολν, Κέννεντυ, Ρήγκαν) και έχουν αρκετή πείρα στην φύλαξη υψηλών προσώπων.
  • Το Ισραήλ, με τις γνωστές πρακτικές και αντιλήψεις του από τη αρχή ύπαρξής του ως κράτους, επικεντρωνόταν σε μια διαφορετική τακτική για την επιβίωσή του και την καθημερινότητα που βιώνει λόγω της αντιπαλότητάς του με τον αραβικό κόσμο και τη θέσης του. Μια χώρα σε συνεχή ημι-εμπόλεμη κατάσταση αναγκαστικά αναπτύσσει τη δική της φιλοσοφία στις υπηρεσίες φύλαξης. Στο Ισραήλ, που αντιμετωπίζει τη συνεχή ανάγκη απάντησης σε κάθε μορφής επίθεση, οι νόμοι επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν με σχεδόν οποιοδήποτε όπλο χειρός, ενώ η αστυνομία, ο στρατός και γενικά οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όταν αυτά εκδηλωθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες τεχνικές τους έχουν καθαρά κατασταλτικό χαρακτήρα και όχι προληπτικό και συνήθως αποτελούν μέρος ενός σχεδίου συντονισμού και δράσης που εμπλέκει πολλαπλές κρατικές υπηρεσίες κατά την διάρκεια μίας σύντομης επίθεσης και μετά από αυτήν. Για παράδειγμα, μια συνήθης επίθεση από καμικάζι (με εκρηκτικά ή όπλα) απλώς δεν θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει στροφή στην παραπάνω φιλοσοφία τους ώστε να βάζουν και αυτοί σε προτεραιότητα τον παράγοντα πρόληψη. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε τις επισκέψεις των εκπαιδευόμενων σχολών ασφαλείας σε φρουρούμενους στόχους υψηλού κινδύνου (π.χ. το ισραηλινό κοινοβούλιο), ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μελετήσουν στην πράξη την ποιότητα και τα ορατά και τα αόρατα μέτρα ασφάλειας.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο συνοδός ασφαλείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο εύρος επικίνδυνων καταστάσεων. Θα πρέπει λοιπόν να εκπαιδευτεί πρώτα στις βασικές αρχές ασφαλείας και από εκεί και πέρα πρέπει να παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια, αν θέλει να συνεχίσει σε ένα ανώτερο επίπεδο την επαγγελματική κατάρτισή του ώστε να μπορεί να αναλάβει τη φύλαξη προσώπων σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας. Οι αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να εκπαιδευτεί ένας συνοδός ασφαλείας είναι οι εξής:


  • Σχεδιασμός/Οργάνωση και Διαχείριση Ασφάλειας
  • Εκτίμηση Ρίσκου
  • Νομοθετικό Πλαίσιο
  • Το πρωτόκολλο για τον τρόπο που φέρεται, κινείται και θα αντιδρά
  • Τεχνικές προστασίας επισήμου σε βάδην
  • Τεχνικές Παροχής Πρώτων Βοηθειών
  • Επιθετικές και αμυντικές τεχνικές οδήγησης αυτοκινήτου για την αποφυγή ενέδρας, καθώς και για τη διαφυγή από αυτή σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις: Λιμουζίνες, Θωρακισμένα αυτοκίνητα, παρουσία συνοδευτικού οχήματος, σε σχηματισμό κονβόι κ.ά.
  • Τεχνικές έρευνας αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στατικών χώρων και αυτοκινήτων
  • Τεχνικές παρακολούθησης-αντιπαρακολούθησης, αντίμετρα που λαμβάνονται για την βιομηχανική αντικατασκοπία, την παρακολούθηση και την καταγραφή συνομιλιών του προστατευόμενου προσώπου, τον εκβιασμό ή τη δημοσιοποίηση περιστατικών από την ιδιωτική του ζωή στα μέσα, διαθέσιμος υλικοτεχνικός εξοπλισμός για ασφαλή επικοινωνία των μελών της ομάδας ασφαλείας και το συντονισμό της επιχείρησης.
  • Τεχνικές αυτοάμυνας και αφοπλισμού ενός πιθανού δράστη
  • Τεχνικές με όπλα χειρός, ειδικές για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφαλείας

Η ελληνική πραγματικότητα

Στην Ελλάδα η ιστορία της σωματοφυλακής ξεκινά για ανάγκες παραπλήσιες με αυτές που έχουμε προαναφέρει, αλλά στην ανάπτυξή τους ακολουθεί μια διαφορετική διαδρομή. Εξαιρώντας τις οικογένειες των Ελλήνων κροίσων των δεκαετιών 1960-1980, η σωματοφυλακή ως κύρια επαγγελματική απασχόληση ξεκίνησε στην χώρα μας το 1980. Την περίοδο εκείνη, ένας αφιχθείς εξ Αμερικής επιχειρηματίας κέντρων νυχτερινής διασκέδασης εξηγούσε στους ευκατάστατους θαμώνες των καταστημάτων ότι όλες οι προσωπικότητες οφείλουν να έχουν συνοδεία, διότι αυτό κάνει καλό στη δημόσια εικόνα τους.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά έτσι ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα δειλά βήματά του στην Ελλάδα. Προτιμήθηκαν πρώην υπηρετήσαντες σε επίλεκτες μονάδες του στρατού ή των σωμάτων ασφαλείας ή άτομα με εντυπωσιακή σωματική διάπλαση. Βασικό κριτήριο πρόσληψης, δηλαδή, αποτελούσε εκείνη την περίοδο η εμφάνιση κι όχι οι ικανότητες του συνοδού ασφαλείας. Αυτή η λανθασμένη προσέγγιση εξηγείται από ότι εκείνη την εποχή οι έχοντες τεχνογνωσία ήταν ελάχιστοι. 
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ελλείψει σοβαρών προβλημάτων ασφαλείας και με μοναδικό «άφαντο» εχθρό την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, το επάγγελμα του συνοδού ασφαλείας συνέχισε να εξελίσσεται, αλλά με βραδείς ρυθμούς. Οι έχοντες ανάγκη φύλαξης συνέχισαν να μην αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, ωστόσο, με τον καιρό οι σωματοφύλακες κατάφεραν να αποκτήσουν φήμη ανάλογη με αυτή που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό. Σήμερα, το επάγγελμα αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά.

Οι πιο συνήθεις μορφές συνοδείας στην Ελλάδα είναι τρεις:


  • Συνοδεία μοτοσικλέτας: Η χρήση δικύκλων στην ασφάλεια παγκοσμίως γίνεται μόνο σε επισκέψεις αρχηγών κρατών, όπου η αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας (π.χ. Ομάδα Ζ) ουσιαστικά χρησιμοποιείται για την διευκόλυνση της διέλευσης της μεγάλης αυτοκινητοπομπής των επισήμων και δευτερευόντως ως άγημα τιμών. Η Ελλάδα έχει την παγκόσμια ιδιομορφία η συνοδεία μηχανής να είναι το δημοφιλέστερο και επικρατέστερο στυλ σωματοφυλακής: Αποτελεί το 70% των συνοδειών φύλαξης ατόμων και περιλαμβάνεται στο 100% όλων των ομάδων ασφαλείας. Μερικοί λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτό το φαινόμενο είναι οι εξής: Διευκόλυνση και ευελιξία στις συνθήκες κυκλοφορίας της Αθήνας, μικρότερο κόστος αγοράς, χρήσης και συντήρησης από ένα συνοδευτικό αυτοκίνητο, προσφέρει σχετική ελευθερία στο προστατευόμενο άτομο ώστε να συνεχίζει να μιλά στο τηλέφωνο ανενόχλητος ή ακόμα και να οδηγά ο ίδιος το όχημά του. Πρακτικά είναι το μίνιμουμ ασφαλείας που θα μπορέσει να αποκτήσει κάποιος και δυστυχώς το λιγότερο αποτελεσματικό. Σε μια ενδεχόμενη επίθεση το δίκυκλο είναι πολύ εύκολο να τεθεί εκτός μάχης. Ο αναβάτης του δεν μπορεί να αμυνθεί ούτε ο ίδιος, πόσο μάλλον να παίξει ενεργό ρόλο στην φύλαξη και επιπλέον την στιγμή του κινδύνου στο τιμόνι του αυτοκινήτου αποφυγής/διαφυγής θα βρίσκεται ο ανεκπαίδευτος σε θέματα ασφαλείας και σωστής αντίδρασης σε συνθήκες οργανωμένης ενέδρας προστατευόμενος.
  • Προσωπικός οδηγός-σωματοφύλακας: Το δεύτερο σε ποσοστό, αλλά παλαιότερο επαγγελματικά κομμάτι και το δυσκολότερο όλων. Ουσιαστικά εδώ ο σωματοφύλακας καλείται να αναλάβει έναν πολύπλευρο ρόλο. Στην πράξη, αν είναι σωστά εκπαιδευμένος μπορεί να παρέχει κάποιο ποσοστό ασφάλειας μόνο κατά την διάρκεια της μετακίνησης του προσώπου που προστατεύει. Αλλά στις περισσότερες μετακινήσεις, πέραν συγκεκριμένων χώρων ασφαλείας που έχει δημιουργήσει (γραφείο-οικία) το παρεχόμενο ποσοστό ασφαλείας μειώνεται δραματικά. Θα υπάρχουν συνεχώς κενά ασφαλείας, για παράδειγμα, η αναγκαστική αποβίβαση του προστατευόμενου ατόμου από το όχημα και η έκθεσή του σε κίνδυνο μέχρις ότου ο προσωπικός οδηγός βρει μια θέση στάθμευσης, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη, καθώς και το καθημερινό άλυτο πρόβλημα αν χρειαστεί να ακολουθήσει τον προστατευόμενο: Αφήνει το αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον κίνδυνο κλοπής, τοποθέτησης ηλεκτρονικών συσκευών παρακολούθησης μέσω GPS ή ακόμα και εκρηκτικών μηχανισμών. Σίγουρα, εφόσον είναι μόνος του, δεν θα έχει τη δυνατότητα ούτε το χρόνο να ψάξει το όχημα. Για παράδειγμα, στις δυο υποθέσεις απαγωγών Μυλωνά και Παναγόπουλου, δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση για την αντιμετώπιση της καλοσχεδιασμένης ενέδρας. Φυσικά, ο καταλογισμός ευθυνών δεν περιορίζεται μόνο στους οδηγούς σωματοφύλακες, οι οποίοι βρέθηκαν προ τετελεσμένου γεγονότος, αλλά αφορά και στους ίδιους τους απαχθέντες επιχειρηματίες που άφησαν ανοιχτό πεδίο να επιλεχτούν ως στόχοι και να επιτρέψουν την παρακολούθηση των κινήσεών τους και την εφαρμογή του –εύκολου στην εκτέλεση, όπως αποδείχθηκε- σχεδίου των απαγωγέων.
  • Πλήρης ομάδα ασφαλείας: Ο σπανιότερος τύπος σωματοφυλακής στη χώρα μας, λόγω υψηλού επιπέδου κινδύνου και κόστους, αλλά η λειτουργικότερη και πληρέστερη μορφή ασφάλειας. Είναι αυτή που χρησιμοποιείται κατά κόρον από αξιωματούχους του κράτους και κορυφαίους επιχειρηματίες. Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μιας απευθείας επίθεσης, κατανέμει τους ρόλους της φρουράς στα μέλη και διαχειρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα τα τυχόν προβλήματα και τις αδυναμίες της «ομπρέλας» προστασίας. Αποτελείται κατ’ ελάχιστο από 3-4 άτομα και έχει στη διάθεσή της λιμουζίνα, πιθανώς θωρακισμένη (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια), συνοδευτικό αυτοκίνητο και μία ή περισσότερες μοτοσικλέτες σε διάφορους σχηματισμούς που κατά περίπτωση θα χρειαστούν. Η μοτοσικλέτα εδώ έχει πολλαπλό ρόλο: Προπομπός, αντιπαρακολούθηση και διευκόλυνση στην πορεία των οχημάτων. Το θωρακισμένο αυτοκίνητο αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην ασφάλεια. Τα καλύτερα επίπεδα θωράκισης είναι τα Β7/Β6/Β5 που εξασφαλίζουν προστασία από τα σύγχρονο πολεμικά τουφέκια, τις χειροβομβίδες και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η πλήρης συνοδεία έχει το μεγαλύτερο αποτρεπτικό δείκτη και με τη σωστή εκπαίδευση και συνεργασία των μελών της είναι αδιαμφισβήτητα η πλέον αποτελεσματική μορφή φύλαξης. Μία απευθείας επίθεση θεωρείται και από τους ίδιους τους κακοποιούς πολύ δύσκολη έως ανέφικτη και η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμά της αποτρέπει συνήθως την υλοποίησή της. Φυσικά, υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες για τη λήψη απόφασης για την εκδήλωση μιας επίθεσης. Η τελική απόφαση εξαρτάται από πού προέρχεται η απειλή, ποιοι την έχουν σχεδιάσει, τι όπλα έχουν στην διάθεσή τους και πόσο θα τους κοστίσει η όλη «επιχείρηση», αν έχουν προβλέψει τρόπους διαφυγής τους και πόσο αποφασισμένοι είναι να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Στο παρελθόν στην Ελλάδα είχαμε δύο τέτοιες επιθέσεις (από μέλη της οργάνωσης 17Ν) που έγιναν με ρουκέτα, ώστε να διατρηθεί η θωράκιση του αυτοκινήτου, να καμφθεί η αντίσταση της φρουράς και να διευκολυνθεί η διαφυγή των τρομοκρατών. Στην καθημερινή πρακτική, μια απλή ακινητοποίηση λόγω βλάβης του οχήματος στο οποίο επιβαίνει το προστατευόμενο άτομο, δεν αλλάζει καθόλου το χρονοδιάγραμμά του ούτε το προσχεδιασμένο επίπεδο ασφαλείας, αφού επιβιβάζεται στο συνοδευτικό όχημα.

Εξοπλισμός

Ο συνήθης εξοπλισμός ενός συνοδού ασφαλείας είναι ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο επιπέδου ΙΙΙ Α που τον προστατεύει από τα περισσότερα όπλα χειρός, ενώ με την προσθήκη βαλλιστικών πλακιδίων (ατσάλινων ή κεραμικού υλικού) εμπρός και πίσω, προστατεύεται και από τα τουφέκια μάχης. Να προσθέσουμε ότι το απαιτούμενο επίπεδο αντοχής του αλεξίσφαιρου γιλέκου είναι συνυφασμένο με το είδος της απειλής και των μέσων που διαθέτουν οι κακοποιοί που καλείται να αντιμετωπίσει. Έξτρα ασφάλεια σημαίνει μεγαλύτερο βάρος γιλέκου. Για παράδειγμα, ένα γιλέκο με βαλλιστικά πλακίδια ζυγίζει 4 κιλά, ένα αρκετά μεγάλο βάρος που πολλοί συνοδοί ασφαλείας προτιμούν να μη φέρουν πάνω τους, ξεχνώντας, ότι στη χώρα μας «κυκλοφορεί» κατά κόρον το διατρητικό ΑΚ-47 Καλάσνικοφ και ότι με αυτό πραγματοποιούνται οι περισσότερες εγκληματικές ενέργειες, ακόμα και οι επιθέσεις σε περίπτερα. 

Σπουδαιότατος παράγοντας για μία αποτελεσματική φύλαξη είναι η επικοινωνία των μελών της ομάδας, ακόμα και στα χαρακτηρισμένα ως ασφαλή σημεία παρουσίας του προστατευόμενου ατόμου (σπίτι-γραφείο). Αυτό σημαίνει ότι οι ασύρματοι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να λειτουργούν άψογα για την αδιάκοπη και ασφαλή, χωρίς παρεμβολές, σύνδεση μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αισθητή η παρουσία του σύγχρονου ραδιοσυστήματος TETRA, το οποίο παρουσιάζει σαφή πλεονεκτήματα έναντι των κοινών συστημάτων επικοινωνίας. Πράγματι, αποτελεί την καλύτερη λύση, γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται κι από τα Σώματα Ασφαλείας.

Τελευταίο «ανάχωμα», αλλά σύνηθες του εξοπλισμού του συνοδού ασφαλείας είναι η οπλοφορία. Πιστόλια και Περίστροφα δηλώνουν το «παρών» εδώ. Για την αποτελεσματικότητά τους οι γνώμες διίστανται, ενώ είναι αυτονόητο ότι η σωστή χρήση τους προϋποθέτει τη συνεχή εκπαίδευση της ομάδας.

Το (ανύπαρκτο) νομοθετικό σύστημα

 Όπως για πολλά άλλα πράγματα στην χώρα μας που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την φύλαξη, θα ήταν…αξιοθαύμαστο (για να μην πούμε αξιοπερίεργο) αν υπήρχαν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις για το επάγγελμα του συνοδού ασφαλείας, τόσο απαραίτητες για τον προσδιορισμό της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των ανθρώπων που απασχολούνται στο δύσκολο κομμάτι της φύλαξης ατόμων. Και όμως, με έναν εποικοδομητικό διάλογο εντός προκαθορισμένου πλαισίου θα μπορούσαν να είχαν θεσπιστεί συγκεκριμένοι κανόνες «παιχνιδιού» και μια στοιχειώδης νομοθεσία. Η μοναδική αναφορά του νομοθέτη βρίσκεται στον 2168/93 περί όπλων και εκρηκτικών και αφορά τις εταιρικές άδειες οπλοφορίας, τον τρόπο έκδοσης καθώς και τις κατηγορίες όπλων που είναι διαθέσιμα για αγορά.  

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία απολύτως νομοθετική ρύθμιση για τη νόμιμη άμυνα του συνοδού σε περιπτώσεις επιθέσεων κατά της ζωής του ίδιου ή του ατόμου που προστατεύει και για τα επιτρεπόμενα μέσα που θα κληθεί να χρησιμοποιήσει σε μια επίθεση. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του ανθρώπου που προσλαμβάνει έναν συνοδό ασφαλείας να βοηθήσει με τον τρόπο του το έργο του συνοδού, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό ούτε ένας σωματοφύλακας μπορεί να υπολογίζει εξαρχής ότι θα έχει μία τέτοια στήριξη και βοήθεια. 
Τα τελευταία χρόνια, το επάγγελμα του συνοδού ασφαλείας γνώρισε ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των κοινωνικοπολιτικών ανακατατάξεων και της οικονομικής κρίσης που συνετέλεσε στην αύξηση της εγκληματικότητας. Αντίστοιχη αύξηση είχαμε και στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Παρά ταύτα, η απορρόφηση των νεοεισερχομένων στον κλάδο είναι δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση και εξαρτάται από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με τις ικανότητες του σωματοφύλακα. Συνήθως, ένας συνοδός ασφαλείας προτείνεται και προωθείται στην δουλειά όχι τόσο λόγω γνώσεων όσο «Υψηλών» γνωριμιών. Στην αναζήτηση θέσεων εργασίας, οι συνήθεις ανταγωνιστές ενός καλά εκπαιδευμένου ειδικού για το ρόλο φύλαξης ατόμων συνοδού ασφαλείας είναι άνθρωποι που προέρχονται από το χώρο του «security στατικής φύλαξης», ενώ δεν λείπουν και οι «αλεξιπτωτιστές» που επωφελούνται από τις γνωριμίες τους για να τοποθετηθούν σε μία θέση χωρίς να έχουν ουδεμία γνώση με το αντικείμενο. Επίσης υπάρχει και ένα «υπόγειο ρεύμα» αστυνομικών που εργάζονται παράνομα στον χώρο, χρησιμοποιώντας τα υπηρεσιακά/ιδιωτικά όπλα που τους χορηγεί η υπηρεσία τους και επωφελούμενοι από το δικαίωμά τους να οπλοφορούν (αν και μόνο για το δημόσιο συμφέρον και την αυτοπροστασία τους).

Μεγάλο και σημαντικότατο ρόλο παίζει η ιεραρχία που θα κρίνει και θα εγκρίνει, τελικά, τον υποψήφιο. Πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί που εργάζονται ως προϊστάμενοι ασφαλείας δεν έχουν γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, αλλά η ανώτερη θέση τους στην ιεραρχία τους επιτρέπει να εκφέρουν γνώμη για την καταλληλότητα του υποψήφιου συνοδού ασφαλείας και να απορρίπτουν σωστά καταρτισμένους υποψήφιους από το φόβο μήπως απαιτήσουν αλλαγές στους ακατάλληλους τρόπους φύλαξης που οι ίδιοι έχουν αναπτύξει. Τα προβλήματα είναι, λοιπόν, πολλά και αναπόφευκτα οδηγούν στην απλή ερώτηση: Τελικά, αξίζει αυτή η δουλειά και η φθορά που θα προκαλέσει σε αυτόν που θα ξεκινήσει και να παραμείνει σωστός επαγγελματίας; Η απάντηση είναι καθαρά υποκειμενική και περιμένει απάντηση από όσους επιλέξουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το απαιτητικό επάγγελμα…




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

58 σχόλια :

  1. Αγαπητέ Κωνσταντίνε,

    Σε ευχαριστώ θερμά που για δεύτερη φορά φιλοξενείς άρθρο μου στον πολύτιμο χώρο του αξιόλογου ιστολογίου σου.
    Ελπίζω το άρθρο να είναι ευανάγνωστο, χρήσιμο και πρακτικό για τους αναγνώστες.

    Με εκτίμηση
    Ευάγγελος Ντούσικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου στο να δημοσευθούν τα άρθρα σου στο ιστολόγιό μου

      Διαγραφή
    2. Ξερολα ξερολα εσυ τα ξερεις ολα!Στην πραξη ομως πουθενας και κατα ατομο και κατα ομαδα. Α Ν Υ Π Α Ρ Κ Τ Ο Σ ! ! !

      Διαγραφή
    3. ΚΥΡΙΕ ΤΕΡΖΗ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ "ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΚΑΙ ΟΠΛΟΦΟΡΩ" ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ.Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ,ΦΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΟΥ?ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΥΠΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ.ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ.

      Διαγραφή
    4. θελεις μηπως να σου πω εγω για ενστολους οι οποιοι μολις εβλεπαν συναδελφο τους, λιμενικο η αστυνομικο τρεχαν να κρυφτουνε και καλουσαν την αντιπαρακολουθηση μεσω ασυρματου η οποια ηταν ιδιωτες, να πανε να καλυψουν και να συνοδευσουν τον επισημο? θελεις να πουμε και αλλα?

      Διαγραφή
  2. Πολύ κακό κείμενο. Καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό του θέματος. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε ακόμη στο επίπεδο του "έχω ένα άτομο για φιγούρα και να μου κάνει τα ψώνια", εκτός φυσικά από τους λίγους σοβαρούς επιχειρηματίες ή εκείνους που νιώθουν κάποιον κίνδυνο στον σβέρκο τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κακό"; Μήπως έγινε λάθος στην πληκτρολόγηση;

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κύριε Σουκαρά,

      Τα θερμά μου συγχαρητήρια που εκφέρετε τη άποψή σας επώνυμα & δημοσίως.
      Προσπαθώ να μαθαίνω πρωτίστως μέσα από τα λάθη μου και μετέπειτα από των άλλων. Παρακαλώ διευκρινίστε μου γιατί και που ακριβώς είναι ΚΑΚΟ το κείμενο μου ώστε να βελτιωθώ.
      Αν θεωρείται πως κάτι είναι σε γενικές γραμμές "ακάλυπτο", διότι αν ήμουν αναλυτικός θα έγραφα εγκυκλοπαίδεια, σας ενθαρρύνω να το καλύψετε εσείς δημοσίως με συμπληρωματικό σχόλιό σας.
      Το σχόλιο σας είναι ευρύτατα επεξηγημένα στο άρθρο μου στην ενότηατ "Ελληνική Πραγματικότητα" και στο "οδηγός-σωματοφύλακας- Σουπερμαν για όλες τις δουλειές".

      Με εκτίμηση
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
    3. συγγνώμη για το λάθος. 'Ήθελα να γράψω "Καλό"!

      Διαγραφή
    4. Είδες τελικά πόσο απέχει το κακό από το καλό; Και στο πληκτρολόγιο αλλά και στη ζωή!!!

      Διαγραφή
  3. Η φιλοσοφική άποψη του θέματος: Η καλύτερη προστασία είναι να μην έχεις ανάγκη προστασίας. Όταν άνθρωποι δρουν εναντίον ανθρώπων και εγείρουν το έμφυτο αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, χρειάζονται προστασία. Αυτό, όμως, δεν είναι κοινωνικά φυσιολογικό, γιατί ο καθένας έχει υποχρέωση να στηρίζει την κοινωνία στην οποία ζει. Συνεπώς, όποιος αποκτά εχθρούς στην κοινωνία και δεν μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των συμπολιτών του δεν αξίζει να προστατεύεται.
    Οι πραιτωριανοί, σωματοφύλακες των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, πολλάκις εκτέλεσαν τα αφεντικά τους γιατί ήταν οι ίδιοι Ρωμαίοι πατριώτες. Οι σημερινοί σωματοφύλακες αποκλείεται να το κάνουν, γιατί είναι μισθοφόροι και δε βλέπω το λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι που είναι πληρωμένοι φύλακες εχθρών της κοινωνίας. Στρεβλώσεις του συστήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αναγνώστη,
      Σας ευχαριστώ για την δημόσια τοποθέτησή σας.
      Επιτρέψτε μου να εμπλουτίσω την σκέψη σας από την δική μου σκοπιά.

      Η περίοδος χάριτος ορισμένων ευκατάστατων προσώπων έχει παρέλθει προ πολλού παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Το ότι κάποιος ΔΕΝ "πάτησε επί πτωμάτων για να θησαυρίσει" πραγματικά δεν παίζει κανέναν ρόλο. Σας παραπέμπω στο άρθρο μου και στην υπόθεση απαγωγής Παναγόπουλου, που ήδη χτες βράδυ είχαμε εμπρηστική επίθεση με πιθανόν αυτοσχέδια βόμβα, στο σπίτι της Προέδρου του δικαστηρίου. Ο κύριος Παναγόπουλος είναι γνωστός για την καλοσύνη του κάτι που απέδειξε και με την στάση του να είναι ιδιαίτερα κόσμιος με τους ίδιους του τους απαγωγείς (χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε και τους κατ'ιδίαν διαλόγους κατά την απαγωγή). Θεωρούσε λοιπόν πως παρότι ευκατάστατος ΔΕΝ είχε ενοχλήσει ποτέ η επιχειρηματικότητα του ή η προσωπική του ζωή κι έτσι υπεραπλούστευσε την καθημερινότητα του. Το ότι υπήρχε ένας οδηγός (ένοπλος και σωστότατα) που εκετελούσε άλλους ρόλους πλην της πραγματικής ασφάλειας (όπως αναλυτικά περιγράφονται οι δυνατότητες στο άρθρο) ήτανε ο λόγος επιλογής του ως θύμα. Προσωπική μου άποψη πως είναι 100% υπεύθυνος της απαγωγής του διότι εν εξελίξη εξαγορά του με δημοσιεύματα σε εφημερίδες για ποσά 700 εκ. ευρώ εγκυμονούν κινδύνους. Την άποψή του πως δεν είχε λόγους πλήρους φρουράς την πλήρωσε οικονομικά 30 εκατομύρια ευρώ και πολλαπλά συναισθηματικά.

      Για το δεύτερο θέμα περι μισθοφόρων - πραιτωριανών κτλ. Οι περισσότερς δολοφονίες Υψηλότατων προσώπων και Αρχηγών κρατών επιτεύχθηκαν με την ανάμειξη ανθρώπου(ων) εκ των έσω. Αναζητείστε στο διαδίκτυο στα Βαλκάνια, Λατινική Αμερική και Ασία.
      Δεν κατανοώ πλήρως το πατριωτικό σας θέμα, εννοείτε πως θα έπρεπε η φρουρά του Πρωθυπουργού να τον σκοτώσει; Παρακαλώ εξηγήστε μου περαιτέρω.
      Απαντώντας σας ξανά με προσωπική μου άποψη. Αν υποθετικά δούλευα εγώ σε κάποιο αφεντικό κι είχε αναπτυχθεί μια αμοιβαία σχέση τότε θα έπρεπε να κάνω ότι είναι δυνατόν για να εγγυούμαι την καθολική ασφάλειά του, κατα κόσμον "Δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταίζει". Αν όμως η κατάσταση ήτανε να βλέπεις να ξοδέυονται αλόγιστα λεφτά και να μην πληρώνεσαι τότε θα παρότρυνα την παραίτηση σαν μοναδική διέξοδο περιφρόνησης του ατόμου κι όχι την δολοφονία του!!!
      Αν μιλάμε για πολύ εξειδικευμένη κατάσταση με διάφορα κίνητρα πολιτικά ή προσωπικά τότε αφενός δεν έιμαι σε θέση να απαντήσω με γενικότητες αφετέρου θα ήταν τουλάχιστον ανόητο ένα άρθρο να εστιάσει εκεί.

      Με εκτίμηση,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε κυριε Ντουσικε,ενδιαφερον το αρθρο σας οσο αφορα την εγκυκλοπαιδικη καταρτηση στο τι σημαινει σωματοφυλακας και ποιες ειναι οι αρμοδιοτητες και τα καθηκοντα του,ολα αυτα βεβαια βαση οδηγιων των αμερικανων και των ισραηλινων.Διαφορετικες χωρες και διαφορετικα τα ειδη των εχθρων με την Ελλαδα και οπως λεει και το Γαλλικο πολεμολογικο ινστιντουτο υπαρχουν 16 διαφορετικα ειδη τρομοκρατων δολοφονων, διαφορετικα σε υποσταση δομη και τροπο λειτουργιας μεχρινα φθασουν στον κοινο σκοπο τους που ειναι η εκτελεση του στοχου τους.Γιαυτο θα ηθελα να μας κανετε μια αναλυση στις οργανωσεις τις Ελληνικες καθως και στα χτυπηματα τουςκαι στο σκεπτικο με το οποιο πραγματοποιουσαν αυτα δειχνωντας ετσι την επιχειρισιακη τους δομη και γνωση στην ενεδρα αναλυωντας μας και στον τροπο σκεψης τους στο να πλησιασουν το στοχο τουςκαθως απο ολα αυτα βγαινει το συμπερασμα το χρησιμο για εμας πανω στις γνωσεις τους και στο σκεπτικο τους ασχετα με αυτο που παρουσιαζαν στα γραπατα τους.Επισης θα ηθελα να ρωτησω αν εχετε δουλεψει σαν σωματοφυλακας στην χωρα μας και ποσα χρονια καθως και τις εμπειρις σας απο την δουλεια,γιατι αγαπητε κυριε ντουσικε ποτε ενας pet λυκος δεν μπορει να φαει εναν βουνισιο λυκο.Καλες λοιπον οι θεωρειες των αλλων ως προς το επαγγελμα αλλα ποιο χρησιμο ειναι στο να βασιζεται καποιος εμπειρος και με τις σπουδες σας και να γραφει παρουσιαζωντας ενα μειγμα και απο την δικη του εμπειρια οχι σαν να διαβαζουμε τον κοινοτυπο ορισμο του επαγγελματος ..


      ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Αναγνώστη,

      Σας ευχαριστώ που θέτετε δημοσίως τους προβληματισμούς σας. Μου φαίνονται όμως σαν ένα συνοθύλευμα πραγμάτων κι η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου αλλού. Επεξηγώ λοιπόν τα γραπτά σας σε τίτλους.
      1."Βάση οδηγιών αμερικάνων και ισραηλινών"....στο άρθρο αναφέρω τους Βρεταννούς σαν αρχιιερείς στο επάγγελμα. Δεν βλέπω πως καταλήξατε σε οδηγίες...
      Εσείς αν δουλεύετε στον τομέα δηλαδή ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ εκπαιδευτήκατε ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
      2."Γαλλικό Πολεμολογικό Ινστιστούτο"...δεν έχω ξανακούσει την έκφραση "πολεμολογικό"...
      3."16 διαφορετικά είδη τρομοκρατών δολοφόνων"...Οι δολοφονίες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, τρανή απόδειξη η αναφορά του άρθρου στην απόπειρα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αν η Αστυνομία έφευρε πολιτκά κίνητρα για να δικαιολογήσει την αστοχίας της, πρόβλημά της.Ο κύριος Παναγόπουλος έπεσε θύμα εκληματικής σπείρας και δεν ήταν ούτα αυτό ικανός να αντιμετωπίσει, φανατσείτε να έμπαινα στο σκεπτικό σας πέρι τρομοκρατίας.
      Η Ελλάδα αποτελεί ένα λυπηρό Παγκόσμιο πρότυπο όπου η αγορά τυλίχθηκε γύρω από μια Τρομοκρατική οργάνωση 17Ν ώστε οι "αφελείς" προστατευόμενοι να πιστέψουν πως ΕΝΑΣ σωματοφύλακας είναι αρκετός εναντίον μιας καλοστημένης ενέδρας. Η αναφορά του άρθρου είναι ξεκάθαρη για το πως "πουλήθηκαν" θέσεις εργασίας. Σε όλες τις Χώρες η αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων γίνεται σε πλαίσιο συνεργασίας με Σώματα Ασφαλείας (π.χ κοινό σχέδιο προστασίας του στόχου κτλ).

      Βλέπω μια ξεκάθαρη προτροπή σας σε "ελληνικές οργανώσεις" και στους μύθους των "θεωριών συνομοσίας". Χωρίς να αρνούμαι πως αυτά συμβαίνουν καθημερινά μάλλον αν σκέφτεστε έτσι υπάρχει πιθανότητα να αγνοήσετε μια απλούστερη εχθρική προσέγγιση. Η μεταβολή του κοινού εγκλήματος σε θανατηφόρο ΔΕΝ είναι αμελητέα ώστε εγώ προσωπικά να αναλώνομαι σε "πολεμολογικά ινστιτούτα"...

      Περαιτέρω ανάπτυξη επί του θέματος απλά διδάσκετε και πληρώνεται, εγώ απλά ξεκαθάρισα σε τίτλους το κείμενο σας. Αν ξαναδιαβάσετε το άρθρο (παραπάνω από μια φορά) θα βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε.

      Τα πέρι pet και βουνού που προφανώς αποτελούν δική σας σημειολογία (argo) απλά δεν τα κατανοώ και πιθανόν να μην με αφορούν. Ένα κατοικίδιο τσοπανόσκυλο θα προστατέψει τον χώρο και τον περίφυρό του όσο και το βουνίσιο εναντίον των λύκων. Παρόλα αυτά δεν ξέρω γιατί αναφέρεστε στο θαυμαστό κόσμο των ζώων που ουδεμία σχέση έχει με τους "ειδήμονες" των ανθρωπόμορφων διπόδων.


      Φιλική συμβουλή, εαν ξαναεπανέρθετε γραπτώς αφήστε κενά και τονίστε το κείμενο σας ώστε να είναι ευανάγνωστο κι όχι κουραστικό, δεν χριεάχεται να γράφετε τόσο γρήγορα...

      Με εκτίμηση,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
    4. Δεν μου απαντησατε αν εχετε προυπηρεσια στον χωρο και ποσο και μαλλον φανταζομαι καθολου ,οι εκτελεσεις αφου ετσι το θελετε ειναι ταυτοσημες της τρομοκρατιας δηλ ενοειται η εσχατη λυση της δικαιοσυνης, η κυρια Μπακογιαννη επεσε θυμα μεμωνομενου φορεα οπως με την βασιλισσα ΣΙΣΥ στην κερκυρα με την μονη διαφορα δηλωνε Αναρχικος.Οσο για το πολεμολογικο ινστιτουτο της Γαλλιας δεν φταιω εγω για την ελλειπη σας γνωση περι αυτου του θεματος,οσο για τις ενεδρες οργανωσεων οπως η 17 νοεμβρη δεν γινονται με το σκεπτικο σας ειναι ενας την παφτουμε ,εχουν την λογικη των ανταρτων δηλ ειναι ενας τον χτυπαμε με οπλο ειναι πολλοι βαζουμε μπομπα την επιθεση την σχεδιαζεις αναλογα με την ποσοτητα ατομων που εχεις μαζι σου δεν ειναι χαζοι να ε4μπλακουν σε οδομαχιες.Οσο για τον χωρο οργανωσεων και τους χαρακτηρισμους σας καταλαβαινω οτι δεν εχετε ιδεα ουτε για την ιστορια της χωρας μας σε αυτον τον τομεα πχ δολοφονια τραπεζιτη στην Πατρα περιπου το 1890 αν θυμαμαι καλα απο την πρωτη σχεδον αναρχικη οργανωση στον κοσμο,αρα εχουμε πρωτοπορια στο θεμα και αλλα πολλα παραδειγματα τα οποια δεν ειναι του παροντος και ειδκα σε σαιτ.Οσο για το ζωικο βασιλειο που ορθα αναφερα οι ποιο πολλες τακτικες μαχης ειδηκα για ομαδες τετοιες ειναι παρομοιες.Τα κατα αλλα συμπαθη τσοπανοσκυλα απλως φυλανε εχουν 0μως τα ελατωματα των ανθρωπων συνηθως ειναι τσακομενα μεταξυ τους κτλπ πραγματα που εκματαλευεται ο λυκος και μακελευει το κοπαδι.Οσο για το θεμα της εκπαιδευσης μου εχω περασει 4 τον αριθμο σχολεια στο Ισραηλ και ενα στην Γερμανια στην δουλεια αυτη εχω προυπηρεσια 25 χρονια ,και πιστεψτε με τα σχολεια δεν σου κανουν τιποτα αν δεν εχεις αποψη και τοχεις μεσα σου και πενηντα σχολεια να κανεις αν εισαιβλακας θα εισαι βλακας με πενηντα σχολεια..Και επιμενω στην προυπηρεσια που εχετε και αν εχετε δουλεψει ποτε σαν σωματοφυλακας..

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Αναγνώστη,

      Διακρίνω μια "εμπάθεια" τόσο προσωπική όσο και για το να γεμίσετε με άρωμα τρομοκρατίας το επάγγελμα του σωματοφύλακα.
      Χάρηκα λοιπόν που διαβάζοντας το σχόλιό σας, κατανοώ πως δουλεύετε την δουλειά ή έτσι λέτε Δημοσίως.
      Ας τα πάρουμε με την σειρά
      1. Η κυρία Μπακογιάννη έπεσε θύμα επίθεσης ενός ηλικιωμένου κι αγανακτησμένου. Δεν ήτανε φορέας. Τελεία και Παύλα.
      2. Μιλάτε για το 1890 και εφόσον είστε στην Ελλάδα επιμελώς ξεχνάτε το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, όπως αυτό φάνηκε μέσα από έγγραφα της ελληνικής ΕΥΠ όσω και της ρωσικής Υπηρεσίας πληροφοριών, θα γινότανε από πράκτορες χώρας δυτικών συμφερόντων. Αν για να παραπλανήσουν τις έρευνες έστελναν μια επιστολή-προκύρηξη τύπου "Ψησταριά - Σέχτα τα 3 Αδέλφια" δεν φαίνεται να το γνωρίζετε!!! Απλά επειδή παρακολουθείτε χρονικά συμβάντα....είναι περίεργο που σας ξέφυγε αυτή η Συνομωσία...
      3. Πέρι οργανώσεων: αφορούν συγκεκριμένη Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, αναζητήστε εκεί την ιδιομορφία τους και την ιστορική τους διαδρομή. Αν είχα "πιθανό στόχο" τρομοκρατικού χτυπήματος σίγουρα θα τους ενημέρωνα σε κάποια θέματα.
      4. ο Λύκος επιτίθεται, το Τσοπανόσκυλο φυλάει! Αναρωτιέμαι ποιο ΙΕΚ-ΚΕΚ χρησιμοποίησε τα σκυλιά...

      Θα ήτανε προς όφελός σας να γράφεται επωνύμως διότι τα γραπτά μένουν!!!
      Εφόσον είστε Έλληνας πολίτης με γνωστή διεύθυνση κατοικίας και εργάζεστε στον χώρο 25 χρόνια...
      ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ:
      Σε ποια Σχολή-Κ.Ε.Κ-Ι.Ε.Κ έχετε πιστοποιηθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, που το αντικείμενο ήτανε οι "οργανώσεις" και βασίζεστε μόνο εκεί, ώστε να παρέχετε συνολική ασφάλεια στον εργοδότη σας; Διότι αν επωνύμως ερωτηθεί το ΚΕΜΕΑ για τα σχόλια κι οι γνώσεις σας είναι κατάλληλες μάλλον θα απογοητευθείτε. Πιθανολογώ πως θα καταλήξετε σε Αστυνομικό Τμήμα μέσω μηνυτήριας αναφοράς ώστε να σας επιστραφούν τα λεφτά σας από τον εκπαιδευτή σας (ΙΕΚ-ΚΕΚ) και θα ανασταλεί προσωρινά η άδεια εργασία σας εώς ότου παρακολουθήσετε την εγκεκριμμένη μαθητική ύλη.

      Το ότι βρήκατε "πάτημα" δημοσίως να ξεφύγετε από την σωματοφυλακή και να επικεντρωθείτε γράφοντας για το πάθος σας πέρι οργανώσεων, δεν είναι κακό, αρκεί να μην αλλοιώνει την ουσία του αρχικού άρθρου.

      Φιλικά θα σας παρότρυνα αν γνωρίζετε τόσο καλά την αναρχία και της τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (όπως λέτε), να γράψετε Εσείς επωνύμως ένα σχετικό άρθρο, μην πάει χαμένη η γνώση.Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να προσπαθήσω (ούτε μπορώ) να αναστρέψω αυτά που σκέφτεστε και λέτε, είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας. Άλλωστε στην Ελλάδα ... ότι δηλώσεις είσαι...κι ανώνυμα!!!

      Γενικώς τέτοιου είδους σχολιασμοί είναι καλύτερα να γίνονται επώνυμα, ώστε να λαμβάνετε και τις κατάλληλες απαντήσεις πέραν των ερωτήσεών σας πέρι κατάθεσης βιογραφικού. όπως προείπα "Τα γραπτά μένουν"...

      Επίσης Φιλικότητα και χωρίς παρεξήγηση, Σας παρακαλώ Θερμά στα κείμενά σας βάλτε τονισμό, κόμμα και τελεία! Γίνονται πιο ξεκούραστα στο διάβασμα και δεν κατηγορείται ο κλάδος της ασφάλειας σαν αγράμματος/ανορθόγραφος και πιθανόν να παρομοιάζεται σαν μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης. Ας αποφύγουμε εσφαλμένες ταμπέλες και συμπεράσματα με έναν απλό ορθογραφικό έλεγχο κειμένου...

      Με εκτίμηση,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
    6. Συπληρωματικά να σας πω πως πραγματικά απολαμβάνω την ανταλλαγή σκέψεων και σχολιασμού γιατί αναδεικνύουν πως η Ασφάλεια και συγκεκριμένα η Σωματοφυλακή δεν είναι ένα μονόχνωτο επάγγελμα και σίουρα δεν μαθαίνεται μλεσα από τις προαπαιτούμενες μίνιμουμ ώρες διδασκαλίας.
      Τα γραφόμενά σας πέρι αναρχίας και τρομοκρατίας φυσικά και σχετίζονται σαν αναφορά στο επάγγελμα αλλά δεν μπορούν αν κατέχουν Δεσπόζουσα θέση στην Ελλάδα από την στιγμή που υπάρχουν τα μέγιστα άλυτα προβλήματα!!!
      Ξαναδιαβάζοντας το σχόλιό σας πέρι βλάκας κτλ θα σας απαντήσω τα εξής:
      Συμφωνώ πως κάποιος που δεν το έχει δεν κάνει. Βέβαια κάποια σχολεία θα ήτανε ικανά να του ανοίξουνε τα μάτια από την στιγμή που χει το απαραίτητο μυαλό για να ξυπνήσει. Στο κάτω κάτω όπως παντού από τους 1000 φοιτητές ενός Πανεπιστημίου παρότι όλοι παίρνουν δίπλωμα δεν σημαίνει αυτόματα πως θα κάνουνε την ίδια καριέρα.
      Ας μιλήσουμε επιτέλους όμως με κάποια παραδείγματα που λόγω των 25 ετών παρουσίας θα καταλάβετε, μιλώντας για ανθρώπους που δεν κάνουν. Θα κάνουμε κάποιες υποθέσεις εργασίας (case studies) πιθανόν χρήσιμες για το αναγνωστικό κοινό.

      Σωματοφύλακας λοιπόν πρέπει να είσαι και να φαίνεσαι, γενικά οπότε αντιστρέφοντας σας λέω πως για παράδειγμα:

      1.Κάποιος άντρας κατώτερος του μετρίου σε ύψος και με υπερβολικά κιλά στο σώμα -ιδιαίτερα στην κοιλιά- θα κάνει πολύ δύσκολα καριέρα προσπαθώντας να "πουλήσει" τον εαυτό του. Ακριβό κουστούμι, ακριβό αυτοκίνητο,ακριβό Rolex, κοντό κούρεμα κι ίσως άδεια οπλοφορίας δεν νομίζω να τον βοηθήσουν στην κατά τα άλλα λάθος εμφάνιση. Και προσωπική άποψη αν σπαταλά αλόγιστα λεφτά για την ματαιοδοξία του είναι θέμα χρόνου για την σχέση του - γυναίκα του να ανοίξει την "πίσω" πόρτα...αφήνοντάς τον στα κρύα του λουτρού... και στην πορεία απλά θα καταστεί "γραφικός" εώς και τραγελαφικός!!!

      2. Γνωστότατος επιχειρηματίας "Κύναιδος" απασχολεί για προσωπική φρουρά αγοράκια μόνο για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Παρά ότι οπλοφορούν κι είναι επίσημα καταγεγραμμένοι στις Κρατικές Αρχές ως σωματοφύλακες ουσιαστικά είναι εξειδικευμένοι μόνο στα χαμάμ...Έχουν φτιαχτεί περιουσίες από "φρουρούς" του είδους(στα 25 χρόνια ενασχόλησής σας όπως εσείς λέτε θα τον γνωρίζετε)...

      3. Τον τελευταίο καιρό απασχολούν τις κρατικές αρχές υποθέσεις όπου επιχειρηματίες έχουν κλαπεί από την φρουρά τους. Οι έρευνες υπό εξέλιξη...

      4. Πολλές φορές απασχολούνται κλέφτες και λωποδύτες που αποκτούν "άσυλο" κάτω από την ομπρέλα του επιχειρηματία...επίσης γνωστοί στους παροικούντες της Ιερουσαλήμ...

      Αυτά τα καταδεικνύω ώστε οι νεοεισερχόμενοι στον χώρο να καταλάβουν τι μπορούν να δουν τα μάτια τους, πέραν από καλοπέραση, λιμουζίνες και ακριβά σπίτια...

      Εάν ο περιορισμός της γνώσης σας και συζήτησή σας είναι τα προηγούμενα σχόλια σας πέρι αναρχοτρομοκρατίας τότε σας προτρέπω:
      Αναρχία = μιλήστε με κύριο Χρυσοχοίδη, δημόσια είπε πως έχει φίλους...
      Τρομοκρατία = μιλήστε με τον εισαγγελέα κύριο Διώτη, έχει επισκεφθεί τον Κάρλος στις φυλακές...θα του πείτε για Γαλλικό Πολεμολογικό...
      Περαιτέρω σχολιασμούς από "ανώνυμο" λυπάμαι αλλά αδυνατώ να παρακολουθήσω κι αρνούμαι να συμμετέχω.


      Εγώ βασιζόμενος στα προηγούμενα σχόλια σας, στην 25χρόνια εμπειρία καθώς και στο βιογραφικό σας όπως εσείς δηλώσατε ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από τα βάθη της καρδιάς γιατί αναδείχθηκε το Άγιο Δισκοπότηρο του επαγγέλματος...ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ!!! Η οποία αναφέρεται επιμελώς στο τελευταίο κομμάτι του άρθρου. Κι ελπίζω να είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για αλλαγή σε αυτήν την χώρα!!!

      Σας εύχομαι καλή τύχη στην επιτυχημένη 25ετή σταδιοδρομία σας.

      Με εκτίμηση,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
  4. ΚΩΝ/ΝΕ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΕΒΑ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΜΠΡΑΒΟΣ ΠΟΥ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΡΤΑ ΣΕ ΝΥΧΤΟΜΑΓΑΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΜΠΡΑΤΣΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αναγνώστη,

      Σας ευχαριστώ για την σωστότατη επισήμανση πέρι "φουσκωτών".Σας απαντώ:

      God created Men
      Samuel Colt made them Even!

      Χρησιμοποιώντας αυτό το ρητό σας λέω πως 3-4 μπρατσωμένοι δεν θα σταματήσουν κάποιον εκπαιδευμένο που κρατά όπλο. Αρα θεωρώ πως άδικα χύνουν ιδρώτα στα γυμναστήρια και λεφτά στα φάρμακα μυικής τόνωσης. Χωρίς να σημαίνει πως ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει μια καλή φυσική κατάσταση αλλά κι ότι δεν πρέπει να εκπαιδευτούν σε άοπλες τεχνικές αυτοάμυνας και αφοπλισμού. Ίσα ίσα στο άρθρο μιλώ για την "άοπλη προσέγγιση" του αγγλικού συστήματος.

      Με εκτίμηση,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
    2. κύριε εκπαιδευτά...Πες του ανθρώπου...πως πηγαίνεις σε γυμναστήριο και...χα..χα..χα...

      Διαγραφή
  5. Καλό το άρθρο. Θα ήθελα να προσθέσω οτι υπάρχει νομικό πλαίσιο για το επάγγελμα του Security γενικότερα στην Ελλάδα το οποίο περικλείει και τους σωματοφύλακες Ν.2815 εως Ν.3707. Παρακολουθώ Ι.Ε.Κ για Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας στα Γιαννιτσά Πέλλης.
    Με εκτίμηση
    Θωμάς Καραλιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε Χαραλιά,

      Τα συγχαρητήριά μου τόσο για την επισήμανση όσο και για την παρακολούθηση των "αναγκαστικών" σεμιναρίων εκπαίδευσης, σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία.
      Ανοίξατε ένα πολύ καυτό θέμα.
      Δεν επισήμανα στο πλαίσιο τον νομικό γολγοθά κομμάτι του οποίου αναφέρεστε διότι αν συκεντρώσετε όλους τους νόμους, Κ.Υ.Α και Υ.Α θα δείτε πως υπάρχει "νομικό κενό" και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να ολοκληρώσετε ΝΟΜΙΜΑ τις σπουδές σας.
      Ο γνωστός "αδιάβαστος" Υπουργός αντι να δημιουργήσει κάτι εξαρχής για τα ελληνικά δεδομένα και να νομοθετήσει συγκεκριμένα έπ'αυτού αντέγραψε σχεδόν ολοκληρωτικά το αγγλικό σύστημα περιτυλίγοντάς το με νομικές σάλτσες των γνωστών κι απερίγραπτων συνεργατών του...

      ΘΑ ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΣΑ ΝΑ ΜΟΥ ΛΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΑΠΟΡΙΑ:
      Στο νομικό πλάισιο προβλέπεται η εκπαίδευση στα όπλα χειρός στον ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟ κι είναι και κομμάτι μέρος των εξετάσεων.
      Υπάρχει η συγκεκριμένη Υ.Α.1016/109/169-γ /2011 - Εκπαίδευση στα όπλα των Ι.Ε.Π.Υ.Α. από την ΕΛ.ΑΣ
      Αυτό θα γινότανε από εκαπιδευτές της ΕΛ.ΑΣ στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, οι οποίες καταργήθηκαν και χρησιμοποιούνται σαν κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Δεν λέει ο νόμος πως θα σε εκπαιδεύσει ο ανεκπαίδευτος ξερόλας αστυνομικός της γειτονιάς...
      Επίσης βάση ελληνικών νόμων η εκπαίδευση στο ΑΜΥΝΤΙΚΟ όπλο στα ελληνικά Σκοπευτήρια ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!!!

      Η ερώτηση που απευθύνεται σε εσάς ως φοιτητή ή/και στους καθηγητές σας είναι η εξής: Πως και που θα εκπαιδευτείτε στα όπλα, θεωρητικά και πρακτικά (συναρμολόγηση-σκοποβολή-τακτικές) και με ποιο τρόπο πιστοποιήστε;

      Με εκτίμηση,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ντούσικε,
      γνωρίζετε κι εσείς ο ίδιος πως κανείς δεν ακολουθεί κατά γράμμα το νόμο, διότι είναι ανεφάρμοστος. Το γεγονός του ότι ο κάθε αδιάβαστος νομοθετεί, δεν σημαίνει πως ο κάθε επίσημος (υψηλού κινδύνου) σε ένοπλη επίθεση, θα περιμένει την άμεση δράση...

      Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Είμαι σίγουρος πως γνωρίζετε -κι ας μην το αναφέρετε- ότι κάποιες ομάδες ασφαλείας, κυκλοφορούν με 5,56 και 7,62 στα συνοδευτικά. Για να μη μιλήσουμε για τον οπλισμό που έχουν στα σπίτια...

      Με εκτίμηση,
      Ι. Μπαρής

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ κύριε Μπαρή, Καλησπέρα,

      Σας ευχαριστώ για τον επώνυμο σχολιασμό και χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε έστω και γραπτώς στο διαδίκτυο.
      Αναδείξατε ένα μεγάλο πρόβλημα πολύ σωστά. Το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ μιας κι αυτό καταρτίζεται είτε από άσχετους με τον εκάστοτε νόμο είτε από ημιμαθείς προσκοληόμενους του Υπουργού (οι οποίοι είναι άκρως επικίνδυνοι)!!!
      Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση σε κάτι πραγματικά ανόητο! "Θα έπρεπε να κατέβω στο επίπεδο του ανόητου και θα έχανα γιατί παίζει εντός έδρας".
      Η άποψή μου είναι η εξής: Αν μαζευότανε όλος ο κλάδος που είναι περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι να απαιτήσουν την σωστή εφαρμογή ενός νόμου, ίσως κάτι να άλλαζε. ΣΚΕΦΤΕΊΤΕ πως ο "συμπαθής" κλάδος των ταξιτζήδων με λιγότερα μέλη έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη...

      Ο προβληματισμός όμως είναι ο εξής: Πως είσαστε (είμαστε) σίγουροι πως ενώ ουσιαστικά ενεργήσατε(με) ώστε να προστατέψουμε ανθρώπινη ζωή (αυτό που πληρωνόμαστε) θα έχουμε α) την πλήρη στήριξη του εργοδότη β) την απαιτούμενη νομική κάλυψη (εφόσον γνωρίζουμε πως είναι ανύπαρκτη;).

      Όσο για τα όπλα που αναφέρατε, σύμφωνα με τον νόμο 2168/93 επιτρέπεται η Εταιρκή άδεια Οπλοκατοχής σε τέτοια διαμετρήματα γαι την προστασία Οικειών, Επιχειρήσεων, Χρηματαποστολών κτλ. Αν αυτά αγοράζονται ΝΟΜΙΜΑ για τέτοια χρήση και στην πορεία "μετακομίζουν" στα συνοδευτικά...πιστεύω πως γίνεται λόγω της Ασυλίας που προσφέρουν οι "Υψηλές" γνωριμίες του εργοδότη.

      Άλλο ένα από τα πολλά ελληνικά παράδοξα...

      Με εκτίμηση,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
  6. Θα ήθελα να επισημάνω οτι ύπαρχει νομικό πλαίσιο για το Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, Ν2815 εως Ν.3707. Παρακολουθώ μαθήματα στο Ι.Ε.Κ Γιαννιτσών Πέλλης στο αντικείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εσείς καλά τα λέτε και οι γνωρίζοντες κάποιων πραγμάτων ξέρουν πως οι συνοδοί ασφαλείας είναι σημαντικό να γνωρίζουν το αντικείμενο , να εκπαιδεύονται συνεχώς σε θεωρία και πρακτικές... αλλά το θέμα είναι πάντα στην Ελλάδα οτι την ασφάλεια την θεωρούν πολυτέλεια σε όλα τα επίπεδα.. μέχρι τουλάχιστον να την "πατήσουν" και να βρεθούν να αναρωτιούνται γιατί και πως έγινε ότι έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το προσωπικό είναι καλό αν όχι απαραίτητο να γνωρίζει πολεμικές τέχνες. Ο άνθρωπος των πολεμικών τεχνών έχει παντα καλύτερα αντανκλαστικά και αντιδρα γρηγορότερα απο έναν αγύμναστο ή κάποιον φουσκωτό. Ακόμα και ο φουσκωτός όμως παίζει ρόλο αφού δρα αποτρεπτικά σε κάποιες περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες του Defence net...
    ΄Εχουμε όλοι την τύχη να έχουμε στη χώρα μας ένα πρότυπο εκπαιδευτή, όπως ο ίδιος αναφέρει, (και μόνον αυτός) τον κύριο Ντούσικο.Είναι άτυχος ο ίδιος μιας και κανείς μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν εκτίμησε τις ..κρυμένες (όντως...) δυνατότητές του.....Φυσικά δεν απάντησε καν, σε όσα άλλος αναγνώστης τον ρώτησε... εάν έχει εργαστεί στη χώρα μας ως σωματοφύλακας και εάν έχει κολημένο έστω και ένα (1) ένσημο στο βιβλιάριό του.....Όσα αναφέρει, τα διαβάζει από διάφορα έντυπα και όντας άσχετος με το χώρο, δεν μπορεί καν να τα "περάσει" στην κοινή γνώμη.Εάν λοιπόν έχετε χρόνο για να διαβάζετε αναμασημένα δημοσιεύματα είναι μια χαρά...αν όμως ο χρόνος σας είναι πολύτιμος, προτείνω να πάτε-με για καφεδάκι μιας και σίγουρα θα περάσουμε καλύτερα....χα...χα..χα...Ο εκπαιδευτής των εκπαιδευτών κος Ντούσικος....Καλό Σαββατοκύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή προφανώς δεν έχεις καταλάβει ορισμένα πράγματα:
      Πρώτον, δεν είσαι στο Defencenet
      Δεύτερον, αυτά στα οποία αναφέρεται ο κ. Ντούσικος αφορούν επαγγελματίες ή κάποιους που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες, στους οποίους προσπαθεί να σκιαγραφήσει την εργασία του σωματοφύλακα. Εσύ, επειδή είναι προφανές πως δεν είσαι σωματοφύλακας και ούτε θα γίνεις αφού δεν πληρείς τις προδιαγραφές μιάς και προτιμάς το καφεδάκι και να λες διάφορα, πρέπει να κατανοήσεις πως αυτή η δουλειά δεν θέλει λόγια και τσαμπουκάδες, αλλά πράξεις με τσαμπουκά. Και αν ζορίζεσαι στην ανάλυση (επειδή κάτι μου λέει πως θα το ξαναμπερδέψεις) θέλει έργα με μυαλό τολμηρό αλλά που να λειτουργεί με την λογική του προνοείν.
      Τρίτον, επειδή είναι σαφές πως στο διάβασμα χωλαίνεις, ίσως θα πρέπει να κόψεις τα "δυναμωτικα", μήπως και υπάρξει κάποια βελτίωση
      Τέταρτον, δεν βρισκόμαστε στο Defencenet, αλλά στην πραγματικότητα την οποία προφανέστατα αγνοείς στο μεγαλύτερο μέρος της

      Διαγραφή
    2. Άστον ρε μεγάλε, εγώ του προτείνω αντί για καφέ να παρακολουθήσει το παραμύθι "ο μισοκοκοράκος" στο θεατρικό εργαστήρι Μαιρηβί

      Διαγραφή
    3. θα ήμουν χαρούμενος να εμφανιζόσουν δημοσίως με ονοματεπώνυμο αντί να κρύβεσαι πίσω από την κρυμμένη ανωνυμία σου (πως κρύβεις την κοιλιά σου...)Σκιαγραφήθηκες από το σχόλιό σου σαν ένας άνθρωπος που είσαι αλλού για αλλού...και σε διάβασανε - διορθώσανε άλλοι..οπότε εγώ είμαι περιττός.
      Ομολογώ πως ενώ έχεις χάσει τα αυγά και τα πασχάλια θυμίζοντας ανοργάνωτο και αγγράματο άνευ ροής με έκανες να πρέπει να κοιτάξω αν το Defencenet έχει αναδημοσίευση να τους ευχαριστήσω και αυτούς.

      ΣΕ ΛΥΠΑΜΑΙ...

      Εγώ ήξερα για το Defencepoint το οποίο και δεν είχα τον τρόπο να ευχαριστήσω δημοσίως ακόμα!!!

      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΗΜΟΣΙΩΣ και τους 2 αναγνώστες για τα σχόλιά τους.

      Με εκτίμηση, Στους αναγνώστες και στο Ιστολόγιο,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
    4. Χα...χα...χα...όσα δε φτάνει η αλεπού πηδάει και τα φτάνει....Security manager? από ποια σχολή άραγε? Γα να είσαι Manager πρέπει και κάτι να διοικείς...τι διοικείς άραγε? ψοφάς για γαλόνια δίχως να διαθέτεις τους ώμους να τα τοποθετήσεις...και πες μας επιτέλους...έχεις κολήσει έστω ένα (1) ένσημο σε κάποιον που να σε πήρε για δουλειά??? Πότε και που εργάστηκες και απέκτησες εργασιακή εμπειρία? Ποιος να σε εμπιστευθεί που από το π΄ρωτο λεπτό σε "μυρίζονται"....παίξτο από εδώ ειδικός, που δεν σε βλέπουν....Διαβάζεις κόμικς και....να το αποτέλεσμα...δίχως να γνωρίζουν οι άνθρωποι σου δίνουν βήμα και εκτίθενται...θυμάσαι τότε που είχες γράψει σε εκείνο το περιοδικό? έκλεισε...τώρα βρήκε από εδώ να βγάζεις την αρρώστια σου και να δηλώνεις όσα δηλώνεις κύριε Ντούσικε....

      Διαγραφή
    5. ...και μια απορία...για καληνύχτα...οι σωματοφύλακες δεν πίνουν καφέ???
      χα..χα...χα....

      Διαγραφή
    6. ΜΑ ΒΡΕ ΑΝΟΗΤΕ ΜΠΡΑΒΕ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΕΠΩΝΥΜΟ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ Ή ΔΟΥΛΕΥΕΙ; ΚΑΤΣΕ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΤΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΣ ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ... ΚΥΡΙΕ ΝΤΟΥΣΙΚΕ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ... ΚΑΙ ΜΟΝΟ Μ´ ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΠΟΡΤΙΕΡΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ...

      Διαγραφή
    7. ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΜΩΣ ΞΕΡΕΙ.

      Διαγραφή
  10. Δύσμοιρε υβριστή-σχολιαστή,
    σε εσένα που γνωρίζω καλά και προσωπικά το ποιόν σου...

    Αν σου πω πως περίμενα να εμφανιστείς θα πεις πως ψεύδομαι!!!
    Σε ευχαριστώ όμως γιατί εμφανίστηκες βροντερά όπως συνηθίζεις και ΞΑΝΑέγινες ΡΕΖΙΛΙ ανάμεσα σε αγνώστους κι αναγνώστες με το που άνοιξες το στόμα σου, η καλύτερα ακούμπησες πληκτρολόγιο, όπως άλλωστε γίνεσαι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ!

    Δεν κατάλαβες πως το άρθρο είναι δημοσιευμένομ στο Kostasxanthi blog "Ας μιλήσουμε επιτέλους" και έγινε reblogg στο DEFENCEPOINT...Απέδειξες πως δεν είσαι άξιος ούτε να διαβάσεις την οθόνη μπροστά σου όταν ανέφερες Defence net...δηλαδή εσύ που κατακρίνεις δεν κατάλαβες πως η εικόνα της οθόνης άλλαζε σελίδες, γιατί ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΣΚΟΠΟΣ είναι να βρίσεις...

    Προσωπικά δεν θα αφήσω ένα αξιόλογο και σοβαρό Blogg με χιλιάδες αναγνώστες να γίνει βορά σε αμόρφωτους κι αγράμματους μπουχέσες...

    Αν εσύ προσωπικά πιστεύεις πως είσαι ένα ΑΝΩΤΕΡΟ δημιούργημα του θεού, κάνε μου την χάρη και στείλε μόνος σου την Φωτογραφία σου προς τέρψιν των αναγνωστών!!!
    Θα με σώσεις από τις παρακλήσεις να την δώσω εγώ, μιας κι η ανωνυμία σου δεν είναι δεδομένη, υπάρχει IP Address κτλ...

    Επίσης προς υποτιθέμενη δική σου προσέγγιση επαναρωτάς (μαζί με τον "άλλο φιλικό σου" αναγνώστη) πέρι ενσήμων.
    Η απάντηση είναι απλή γιατί την γνωρίζεις κατιδίαν:
    Και ένα και δύο και τρία ενσημα...εκεί όπου περνούσες από έξω (για να γελάμε)και έτρεχαν τα σάλια σου πρώτα στη κοιλιά σου και μετά στα παπούτσια...λόγω θέσης και οπλοφορίας...τα μηνύματα με τα παρακάλια υπάρχουν...Αξέχαστες στιγμές!!!
    Εμφανίσου δημοσίως και προσκόμισε εταιρική άδεια οπλοφορίας που να ανήκει σε επιχειρηματία, μετά σου φέρνω όσα ένσημα θες!


    Το λήγω εδώ γιατί δεν θα ήθελες να αναγνωριστείς και να φανεί το πανελλήνιο ρεζιλίκι, πραγματικά σε λυπάμαι αλλά πιο πολύ αυτούς που "παραμυθιάζονται" από τις φαντασιώσεις σου...
    Το που έγινα Security Manager και πότε...το γνωρίζεις πολύ καλά- πολύ πριν ξυπνήσεις...φαντάζομαι έγινε εφιάλτης σου...όσο και του γνωστού σου που συχνά πυκνά ζητάει συμβουλές για να αποφύγει το γιουχάρισμα!!!

    ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ δηλαδή Το Υπέρτατο παράδειγμα προς αποφυγήν σε οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο, κάτι το οποίο το θεωρώ το χρησιμότερο μάθημα για όλους τους αναγνώστες από μικρά παιδιά εώς υπέργηρες...Άλλωστε "όσο ζω μαθαίνω"...

    Εντέλει έχω να σου πω προσωπικά το εξής, εύχομαι ειλικρινά να είσαι σε επίπεδο κατανόησης του άρθρου όσο και καλύτερο επίπεδο από το δικό μου. Για να μην ΞΑΝΑΜΑΘΩ πως λόγια μου μεταφέρονται ως δικά σας σε σχολές-σεμινάρια και καφετέριες...
    Σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτό που κάνεις, αν αξίζεις ή όχι άσε να το κρίνουνε οι πελάτες σου κι οι επιτυχίες τους...

    Εδώ να ζητήσω κι ένα μεγάλο συγνώμη από τους αναγνώστες και το ιστολόγιο που αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν επίπεδο συζήτησης Αννίτας Πάνια. Δυστυχώς ή ευτυχώς ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ...
    Στην ζωή μας όλα είναι ένα μάθημα, τα ονομάζουμε εμπειρίες (ομορφότερη έκφραση για τα λάθη).
    Με τέτοιου είδους κι άλλα πολλά θα έχετε να κάνετε αν ασχοληθείτε με τον κλάδο της ασφαλείας!

    Με εκτίμηση,
    Ντούσικος Ευάγγελος

    Υ.Γ πιες το καφεδάκι σου και συνέχισε να απολαμβάνεις την γλύκα της ζωής και της ελευθερίας (δεν είναι δεδομένη). Η παραπάνω ενασχόλησή σου θα σου δημιουργήσει μόνο μπελάδες και έκθεση δημοσίως. Θα σου συνιστούσα...αλλά στην τελική εσύ αποφασίζεις!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή το θέμα έχει ξεφύγει και από το άρθρο έχουμε περάσει σε -προφανείς- ιδιωτικές αντιπαραθέσεις, θα παρακαλούσα πρώτον τον σεβασμό στον αρθρογράφο, του οποίου τα γραφόμενα δεν αμφισβήτησε ούτε εκείνος που του ζητάει... ένσημα, έπειτα τον σεβασμό προς το επάγγελμα που απαιτεί σοβαρούς ανθρώπους και με προοπτική σκέψη και τρίτον προς το ιστολόγιο το οποίο επιθυμεί την πληροφόρηση και όχι την εν μέσω υποκειμενικών παραγόντων παραπληροφόρηση. Ως εκ τούτου, σχόλια αντιπαράθεσης δεν θα δημοσιοποιούνται. Τα υπόλοιπα σχόλια -επί του θέματος- φυσικά θα δημοσιεύονται προκειμένου ο συγκεκριμένος επαγγελματικό χώρος να βρει μία βάση εποικοδομητικής συζήτησης και -φυσικά- προόδου προς την κατεύθυνση των καλύτερων υπηρεσιών. Εάν κάποιοι αντιλαμβάνονται την παρέμβαση του ιστολογίου ως φίμωση, πρέπει να τους τονίσω πως είναι απόπειρα προστασίας εκείνων που εξωκείλουν αλλά και του ιστολογίου που δεν επιθυμεί να γίνεται χώρος "μονομαχίας" επί προσωπικών διαφορών. Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση, όπως ευχαριστώ και τον κ. Ντούσικο για την συμμετοχή του μέσω των άρθρων του στην θεματική και ποιοτική αναβάθμιση του παρόντος ιστολογίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
      Οφείλω να επαναλάβω την συγνώμη μου τόσο προς εσένα όσο και στους αναγνώστες σου!!!

      Μετά από το "προσωπικό διάλειμμα" με τους κυρίους κυρίους, επανέρχομαι στο άρθρο και στο εξής που παρατήρησα στα σχόλια.
      Το άρθρο περιλαμβάνει με τονισμένα γράμματα σε κόκκινο φόντο 2 σκέλη, τα οποία κατά την προσωπική μου άποψη χρήζουν άμεσης λύσης κι είναι ενδιαφέροντα προς συζήτηση-ανάλυση.
      Το ένα όπως σωστότατα αναφέρθηκε ήδη από τους κυρίους Χαραλιά και Μπαρή αφορά την νομοθεσία.
      Το δεύτερο εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο διότι είναι αυτό που τελικά "φέρνει ψωμί" στο τραπέζι είναι η παντελώς παράνομη απασχόληση αστυνομικών! Τείνει να αφορά ένα ποσοστό που προ κρίσης ήταν 50% +. Για διάφορους λόγους και παροχές διευκολύνσεων οι θέσεις που θα αναζητήσουν οι νεοεισερχόμενοι αλλά και οι ήδη εργαζόμενοι του κλάδου έχουν καταληφθεί και ΔΕΝ φαίνεται φως στο τούνελ. Για κάποιους τελείως περίεργους λόγους κανείς δεν μιλά και δεν αντιδρά.
      Δεν έχω κάτι προσωπικό με την Αστυνομία αλλά καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως επειδή έγινες αστυφύλακας-ειδικός φρουρός δεν είναι ταυτόσημο πως γνωρίζεις ή έχεις εξειδίκευση στο αντικείμενο.
      Κάτα Δεύτερον όπως αναφέρεται στο άρθρο η οπλοφορία των αστυνομικών δικαιολογείται μόνο για την επιβολή του νόμου με σκοπό το δημόσιο συμφέρον και την αυτοπροστασία τους στο καθήκον, καθώς έτσι ορίζεται νομικά κι οι όροι χρήσης των όπλων τους.
      Το ότι προσφέρουν "ετοιμοπαράδοτη" οπλοφορία στους επιχειρηματίες αντί των νομικών αλλά και δημοσιουπαλληλικών καθυστερήσεων κι οικονομικών επιβαρύνσεων που θα έχει ένας ιδιώτης φρουρός αποτελεί δέλεαρ.

      Στην ουσία όμως είναι μια αυταπάτη γιατί ο αστυνομικός μόνο πλαγίως μπορεί να δικαιολογήσει την παρουσία του στο γεγονός και φυσικά εσωτερικής συγκάλυψης, ενώ αποτελεί κλασική περίπτωση "μαύρης" εργασίας και φοροδιαφυγής.
      Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τα δεύτερα επαγγέλματα που επιτρέπονται σε αστυνομικούς να ασκούν σαν ιδιώτες....

      Με εκτίμηση,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
    2. Μα Βαγγέλη αυτός είναι και ο λόγος που ο νομοθέτης δεν επέτρεψε την οπλοφορία των σεκιουριτάδων... Αντέδρασαν οι αστυνομικοί για να μπορούν να βγάζουν μαύρα εξτρα χρήματα ξαι να καλύπτουν το πράγματι πενιχρό εισόδημά τους... Ελλάδα χώρα της μπανανίας...

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Αναγνώστη,
      Είσαστε ευφυέστατος!!! Μόλις γράψατε το σχόλιο που περιέχει όλο το ζουμί!!!
      Απλά να σας το ξεκαθαρίσω περαιτέρω, ο "Αδιάβαστος" Υπουργός παρέα με τους "κολλητούς" νομοθέτες φρόντισαν να βγάλουν το εξής εκπληκτικό αποτέλεσμα. Ο νόμος να αυτοαπορρίπτεται για να μην βγαίνει ξεκάθαρα άκρη κι όλα αυτά για το συμφέρον της φοροδιαφυγής των αστυνομικών. Αν διαβάσει κάποιος όλες τις Κ.Υ.Α και Υ.Α θα αγανακτήσει κι εκε των πραγμάτων δεν είναι σίγουρος τι ερμηνεύεται.

      Μην είσαστε σίγουρος πως είναι και πενιχρό, στην Ελλάδα ζούμε με φήμες...το 2010 προ κρίσης ο μισθός+ επιδόματα ειδικού φρουρού στην πρωτοεμφανιζόμενη ΔΙ.ΑΣ ήτανε 1350ευρώ ενώ στις τηλεοράσεις μιλούσανε για 700ευρώ.
      Σήμερα με την κρίση και την ανέχεια να πλήτουν την χώρα, κάποιες χιλιάδες θα επενδύσουν να εργαστούν στην ασφάλεια, επενδύνοντας ένα σεβαστό ποσό για εκπαίδευση και πιστοποίηση, καταλήγωντας σε μια εταιρία με μισθό 400-500 ευρώ.
      Ο Παράνομος Αστυνομικός που ΑΝΘΙΖΕΙ ΛΟΓΩ ΟΠΛΟΥ, η δουλειά του είναι παράλληλη της αύξησης του εγκλήματος, παίρνει για φύλαξη οικίας (δηλαδή σαν απλός σεκιούριτι) 50 ευρώ στο 8ωρο. Κάντε τα μαθηματικά να δείτε την διαφορά που προκύπτει κάνοντας τα ίδια ακριβώς καθήκοντα.

      Ο ένας έλληνας πολίτης λοιπόν σαν ιδιώτης και πιστοποιημένος κρατικά βάση νόμου θα σκέφτεται να φάει τυρόπιτα (ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ) για να μην στερήσει από την οικογένεια τα πενιχρά έξοδα
      Ο άλλος "αδιάβαστος"απλά αστυνομικός ακολουθώντας το παραδειγμα του "αδιάβαστου" Υπουργού τα κονομάει φτάνοντας 2-3.000 ΕΥΡΏ ΤΟΝ ΜΉΝΑ- ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑΣ!!! Αν μη τι άλλο δίνει και το καλό παράδειγμα στον πολίτη που θα κληθεί να του επιβάλλει τους νόμους...

      Είναι απλά τραγικό κι άδικο...

      Με εκτίμηση,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
    4. Αγαπητοί αναγνώστες,

      Συπληρωματικά πάνω στο θέμα της παράνομης εργασίας των αστυνομικών σε εταιρίες σεκιούριτι σε διάφορα πόστα, θα δώσουμε ένα παράδειγμα, έχοντας Νεκρό!
      Πριν λίγα χρόνια 39χρονος αστυνομικός ΠΑΡΑΝΟΜΑ δούλευε ΚΑΙ σαν σεκιούριτι στην φύλαξη τράπεχας στον Χολαργό. Κατά την διάρκεια της εργασίας του έγινε ληστεία. Όταν οι ληστές εξήλθαν της τράπεζας ο θανών ατυχέστατα και παράνομα τράβηξε το υπηρεσιακό του όπλο φωνάζοντας την ιδιότητά του, δηλαδή "Αστυνομία - Παραδοθείτε" κτλ. και πυροβόλησε στον αέρα- άρα αυτός ξεκίνησε την χρήση όπλων. Η σιγουριά του πως οι κακοποιοί θα παραδινόντουσαν άμεσα το έκανε να μην προσέξει πως υπήρχε τσιλιαδόρος των ληστών ο οποίος πυροβόλησε εναντίον του και μόλις αποσπάστηκε η προσοχή του πυροβόλησαν και οι άλλοι δύο ληστές με αποτέλεσμα 4 σφαίρες να προκαλέσουν τον Θάνατό του.
      Το ζουμί της ιστορίας είναι το εξής:
      1. Αφενός υπό άλλες συνθήκες ή θα έλεγε ψέματα πως ήταν περαστικός και συνέλαβε τους ληστές με πλήρη συγκάλυψη των ανωτέρων ή εάν έμενε ζωντανός θα έπρεπε να κατηγορηθεί εκτός από ΠΑΡΑΝΟΜΗ μη συμβατή εργασιακή απασχόληση και για παράνομη Οπλοκατοχή, παράνομη Οπλοφορία αλλά και Παράνομη Οπλοχρησία!!!
      2. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως 4 σφαίρες βρήκαν το σώμα του αστυνομικού άλλα περισυνελέγησαν 20 κάλυκες διαφορετικών πιστολιών. Δηλαδή 16 σφαίρες αρμένιζαν αδέσποτες, έτοιμες να τραυματίσουν και να θανατώσουν πελάτες της τράπεζας, περαστικούς ή κατοίκους στην περιοχή!!! Το ίδιο επικίνδυνη ήτανε κι η σφαίρα του ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥ αστυνομικού που πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό!!!

      Στην ανεκπαίδευτη Αστυνομία πρέπει να μάθουν βασικές αρχές του Νεύτωνα πως ότι ανεβαίνει κατεβαίνει και σίγουρα δεν φταίει ο ανυποψίαστος άνθρωπος δεκάδες ή εκατοντάδες μέτρα παραπέρα να "πληρώσει τη νύφη". Όπως είχα προαναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου το ότι είμαι σε αυτοάμυνα υπερασπιζόμενος την ζωή μου ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΣΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!!!

      Τέτοιου είδους περιστατικά κατά καιρούς κινητοποιούν την Π.Ο.Α.Σ.Υ αλλά οι έρυενες σταματούν άνωθεν λόγω πιέσεων...
      Δεν κάνω απευθείας αναφορά στα ονόματα αστυνομικού και εταιρίας σεκιούριτι σεβόμενος το ιστολόγιο αλλά οι αναγνώστες μπορούν εύκολα να το βρουν στο Διαδίκτυο έτσι ώστε να γνωρίζουν και την προιστο΄ρια των εργοδοτών τους.
      Να θυμάστε πως ο εργοδότης θα ψάξει το δικό σας παρελθόν εργασιακά αλλά και ποινικά ενω οι υπάλληλοι συνήθως αγνοούν που μπλέκουν...Συμβουλεύω να κάνετε την έρευνά σας πριν διαλέξετε εργοδότη ακόμα και στην δύσκολη εποχή που ζούμε με τις ελάχιστες ευκαρίες.

      Με εκτίμηση,
      Ευάγγελος Ντούσικος

      Διαγραφή
    5. Αυτό με τους αστυνομικούς το έχω ζήσει από κοντά. Όχι μόνο δεν βοηθούσε το γεγονός΄ότι είχαμε αστυνομικό μαζί μας, αλλά στα δύσκολα κρυβόταν ή έφευγε για να μην τον πάρει χαμπάρι η υπηρεσία!!! Παρόλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών θέλουν αστυνομικούς ειδικά για στατικούς φύλακες σε σπίτια.
      Χωρίς να γνωρίζω ούτε εσάς, ούτε τον κακοπροαίρετο σχολιαστή θέλω να πω πως το κείμενο σας μιλάει από μόνο του... Δεν χρειάζονται "ένσημα"

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ Απόστολε,

      Επέτρεψέ μου τον ενικό, να σου πω φιλικά:

      Το σχόλιό σου με τιμά, αν μη τι άλλο είναι επιβράβευση πως μετέφερα εικόνες και σκέψεις από την πραγματικότητα που ζεις κι εσύ.
      Κάποιοι απλά δεν θέλουν αυτά να ακούγονται γιατί φοβούνται κι άλλοι ημιμαθείς θησαυρίζουν ή παραμένουν σε καρέκλες ακριβώς επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει και δεν μιλά.

      Ο Εβραίος Χένρυ Κίσσινγκερ που μισεί την Ελλάδα έλεγε πως για να μας καταστρέψει πρέπει να μας αφαιρέσει την Ιστορία και την Παιδεία, δηλαδή την απόκτηση και μετάδοση αληθινής Γνώσης...

      Σε ευχαριστώ θερμά!

      Με εκτίμηση,
      Ντούσικος Ευάγγελος

      Διαγραφή
  12. ΟΜΟΡΦΟ ΑΡΘΡΟ .ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ . ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ,
    Σε ευχαριστώ για την επαναφορά του άρθρου λόγω τις επικαιρότητας. Άλλωστε θεωρώ πως οι βάσεις στην γνώση είναι πάντοτε επίκαιρες.

    Σίγουρα στην συγγραφή του άρθρου δεν θέλησα να παρουσιαστώ ως "Κασσάνδρα" ή "μάντης Κάλχας". Φρόντισα όμως να αποτυπώσω την αληθινή πραγματικότητα στους αναγνώστες και να επιστήσω την προσοχή στο ζουμί του άρθρου που ήταν το νομικό πλαίσιο και οι "πλαγίως και παρανόμως" απασχολούμενοι, παρόλο που αυτό συνήθως ενοχλεί κι αποτελεί φοβικό σύνδρομο όπως φάνηκε κι από κάποια κακεντρεχή σχόλια ανωνύμων...

    Σημειώνω πως είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα του κλάδου που πραγματοποιούνται συλλήψεις "ενστόλων", που απασχολούνταν παράνομα στην ασφάλεια του επιχειρηματία (παραβιάζοντας το καθήκον κι ένα σωρό νομοθεσίες), καθώς και των ιδιωτών για μη κρατικά πιστοποιημένη ικανότητα παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε σύλληψη 16 ατόμων εκ των οποίων 4 ενστόλων και 12 ιδιωτών. Φαινομενικά ίσως αυτό σημάνει το "Τέλος Εποχής" μιας κι αρχή έγινε στο να αναιρείται η όποια ασυλία του εργοδότη μέσα από πανίσχυρες γνωριμίες και τις όποιες δικαιολογίες υπήρχαν για τον κίνδυνο της "προσωπικής του ασφάλειας".
    Αν κάνουμε μια μικρή ανάλυση προκύπτει πως όσο αφορά τους ιδιώτες είναι ξεκάθαρα λάθος του προϊστάμενου ασφαλείας που δεν φρόντισε να μιλήσει για την σημασία της πιστοποίησης στον εργοδότη. Ίσως βέβαια να το έκανε και να καθησυχάστηκε λόγω του ισχυρού προφίλ του αφεντικού, ή ακόμα και από τους εκάστοτε "ένστολους" που χρησιμοποιούνται κατά κόρον ως μορφή προστασίας σε ελέγχους δημοσίων υπηρεσιών. Προσωπικά πάντως θεωρώ δυστυχές γεγονός πως οι 12 ιδιώτες, με την όποια ποινική εκκρεμότητα εις βάρος τους θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά σε άλλον εργοδότη χωρίς να φταίνε, όπως λέει ο λαός "τους έμεινε η ρετσινιά"...

    Σαν υποσημείωση θα πρέπει να δωθούν τα συγχαρητήρια στην Αστυνομία και στις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν κάλυψαν, δεν πισωγύρισαν, δεν εκτέθηκαν, δεν λύγισαν αλλά προέβηκαν στην πλήρη εφαρμογή του Νόμου τόσο στον επιχειρηματία όσο και στην φρουρά. Ας ελπίσουμε για το καλό όλων, αυτό να επιτελέσει μια αρχή όπου θα υπάρξει μια καθαρότητα και μια εξίσωση των κυρώσεων αλλά και των δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών.

    Με εκτίμηση,
    Ευάγγελος Ντούσικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΩΝ/ΝΕ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥ ΝΤΟΥΣΙΚΟΥ... ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ... ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ" ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ; ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΝΟΜΑ;ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΗΨΕΙΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ "ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ" ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΩΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ. ΟΙ ΚΑΛΟΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ " ΤΟ ΚΑΚΟ ΧΤΥΠΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ" ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ... ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΤΟΤΗΛΕΦΩΝΑ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΘΑ ΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΑΚΗ!!!

      Διαγραφή
  15. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΤΑΞΗ!!!! ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΔΕ ΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ (ΧΡΟΝΙΑ) ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣΑΝΕ!!! ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΕΝΙΧΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΔΙΩΧΤΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΩΣ!!!!!! ΝΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ!!! ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑΣ 5-6ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!!! ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μου άρεσε πολύ το συγκεκριμένο άρθρο, ίσως από τα λίγα που υπάρχουν στο δίκτυο στα τα οποία γίνεται τόσο καλή αναφορά για το επάγγελμα του συνοδού ασφαλείας.
    Διαβάζοντας το και ορμώμενος από τα σχόλια θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να προβάλω την άποψή μου στη σελίδα σας.
    Η άποψη μου στο θέμα της καλλίτερης φρούρησης του vip το μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο ίδιος ο vip. Ποιους θα εκλέξει για την ασφάλειά του και κατά πόσο ο ίδιος είναι σε θέση να περιορίσει, να αλλάξει ή ακόμα να σταματήσει δραστηριότητες οι οποίες ο συνοδός του αντιλαμβάνεται ή έχει την πληροφορία ότι υπάρχει απειλή. Το δεύτερο είναι ο λόγος που δεν μπορώ να κρίνω κάποιο περιστατικό επίθεσης σε προστατευόμενο άτομο και να βγάλω συμπέρασμα για την ασφάλειά του από τη στιγμή που δε γνωρίζω την ιδιομορφία του vip.
    Ο ρόλος της μηχανής είναι 100% απαραίτητος κυρίως για την προστασία του vip μέσα σε πόλις. Η θέση που θα πάρει στη κίνηση σε ένα φανάρι κτλ είναι άκρος απαραίτητη για την κάλυψη του vip. Όπως πολύ καλά αναφέρεστε για τον πολλαπλό ρόλο της.
    Όσον αφορά τον εξοπλισμό του Συνοδού θα πρέπει να φέρει επάνω του εκτός από αυτά τα οποία αναφέρεται και κιτ πρώτων βοηθειών μικρό πολυεργαλείο φακό κτλ. Βέβαια ο περιορισμός ενός άρθρου δε δίνει την πολυτέλεια για εκτενή αναφορά αλλά πιστεύω ότι εάν ο συγκεκριμένος αρθρογράφος σύντασσε κάποιο βιβλίο θα είχε τη δυνατότητα να τα περιλάβει, καθώς φαίνεται ότι κατέχει την ανάλογη γνώση.
    Θα ευχόμουν σύντομα να διάβαζα και άλλο άρθρο σας, καθώς βοηθά την εργασία μας με τις πληροφορίες τις οποίες δίδετε.

    Με εκτίμηση Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για σας εγώ με όσα διάβασα θεωρώ το άρθρο ένα από τα ποιο καλύτερα άρθρα ασφαλείας βήμα προς βήμα κάθε κυνισή κάθε τη που πρέπει να κάνει και να ξέρει ένας σωματοφύλακάς,,αλλά το χρέος του σωματοφύλακά είναι ότι πρέπει να δώσει ακομμα και την ζωή του αν χρειάστη για να προστατεύσή τον άνθρωπο που έχει στις ασφάλεια του και όχι μόνο την φιγούρα που η περισώτέρή κάνουν,με αυτό το άρθρο που διάβασα πιστεύω πως αυτό ο άνθρωπος είναι πολύ ικανός και με πολλές γνώσεις,,εγώ είμαι καταγωγήκά από την Αλβανία από την βοριά Αλβανία ζω στην Ελλάδα 22 χρόνια και μένω στην πάτρα και θα ήθελα πολύ να εργαστώ σαν σωματοφύλακάς και να εκπαιδευτο από έναν τέτοιο άνθρωπο με τέτοιες γνώσης και δίναμή,δεν θα έκανα αυτή την δουλειά ποτέ για τα χρήματα αλλά γιατί θεωρο τον εαυτό μου ικανό να προστατεύσω κάποιον άνθρωπο με την ζωή μου ακομμα αν χρειαζόταν θα το έκανα,,,το email μου είναι αυτό εδώ.karkinos294@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ειναι εντυπωσιακο οτι ενω ο αρθρογραφος εμφανιζεται ως MASTER ANTITERRORISM SPECIALIST,ή καπως ετσι ,ειδικα στο κομματι του αρθρου που αναλυει τις σχολες σωματοφυλαξης η ολη προσεγγιση δεν ειναι μονο ελλειπης αλλα τουλαχιστον ασαφης και ανεπαρκεστατη.
    Για να γινω σαφεστερος:
    Το Λονδινο εχει γνωρισει δεκαδες χτυπηματα και πολλες δολοφονιες υψηλων προσωπων ακομα και πρεσβευτων.
    Ισως αποκορυφωμα ηταν η επιθεση με (ΑΡ-ΠΑ-ΓΚΑ), του κτιριου οπου στεγαζεται η περιβοητη ΜΙ-6.
    Βεβαιως τα χτυπηματα του 2005 ηταν τα πλεον εντυπωσιακα, αλλα οχι τα πλεον θανατηφορα.
    Λογικο θα ηταν ο αρθρογραφος να γνωριζει οτι το συστημα με τις καμερες μπορει να συνεισφερει στην εξιχνιαση, αλλα δεν εχει αποτρεψει την εγκληματικοτητα.
    Το παραβλεπει ? το αγνοει ?
    Λογικο θα ηταν να γνωριζει ο αρθρογραφος οτι στην βρετανια η νομοθεσια περι οπλων ειναι αυστηροτατη, αλλα παρολα αυτα στην βρετανια λειτουργουσε η μεγαλυτερη εταιρεια παροχης εκπαιδευσης μεχρι αναδειξεως της μπλακ-γουοτερ, η οποια ηταν υπο Τσετσενικο ελεγχο και εκλεισε μολις το 2002, αρκετα αργοτερα μετα τα χτυπηματα στους διδυμους πυργους.
    Το ονομα αυτης να μας το αναφερει ο αρθρογραφος ως specialist.
    Αντιθετως στην βρετανια μεχρι τα μεσα του 80, επιτρεπονταν το μαστιγωμα ως ποινη.
    Στην βρετανια λειτουργει το λεγομενο dynamic security, για το οποιο ο αρθρογραφος δεν κανει κουβεντα !
    Μηπως το αγνοει??
    Αναφερεται στις ΗΠΑ , οπου υπαρχουν πολιτειες οπως αυτη της αριζονας οπου η οπλοφορια ειναι ορατη.
    Αρα ειναι λογικο και επιβεβλημενο το εκει μοντελο να περιεχει κατακορον του στοιχειο της χρησεως του οπλου.
    Οσο για το Ισραηλ οπου η εγκληματικοτητα ειναι υψηλη και η οπλοφορια ελευθερη ειναι πρακτικα αδυνατον να υπαρχει προληψη συνεπικουρουμενου και του παραγοντα που λεγεται μεσανατολικη τρομοκρατια.
    Αρα λοιπον ο αρθρογραφος επρεπε να βρει διαφορετικη ατραπο να εκθεσει και να εκθειασει το βρετανικο μοντελο.
    Οσο αφορα δεν την βρετανικη ΕΚΑΜ,αυτη αμεσως μετα το χτυπημα στον σταθμο ΑΤΟΣΑ-ΜΑΔΡΙΤΗς και την εξοντωση της Ισπανικης ΕΚΑΜ απο ομαδα ισλαμιστων που αυτοανατιναχθησαν μαζι με το κτιριο , αναθεωρησε πληρως τις τακτικες της κατι που αποτελει παραδοχη οτι μεχρι τοτε κινουνταν σε λανθασμενη ατραπο και αποδεικνυει οτι καμμια εκπαιδευση δεν ειναι επαρκης αν δεν γνωριζεις και πως εκπαιδευεται ο οποιος αντιπαλος.
    Το αρθρο ειναι μια γενικοτητα και θεωρω οτι ο αρθρογραφος μαλλον εχει αποτυπωσει τα ανωτερω μεσα απο ελλειπη αναγνωση που τον καθιστα και αναξιοπιστο.
    Ευχαριστω


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επανερχομαι προς πληρη αποδομηση του αρχικου αρθρου στοχευοντας τα παρακατω σημεια:
      -ΤΕTRA.
      -ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ.
      Σε οτι αφορα το ΤΕΤΡΑ, αυτο εχει σπασει εδω και χρονια οποτε ειναι μαλλον ακαταλληλο για χρηση απο κυβερνητικους και σχετιζομενους με την αμυνα και την ασφαλεια.
      Η σχετικη νομοθετικη ρυθμιση υπαρχει αλλα καλο θα ηταν ο αρθρογραφος να αναλυσει και περιγραψει την ισχυουσα σε αγγλια -ουαλια και σκωτια για να εχει ενδιαφερον η τοποθετηση του.
      Ευχαριστω για την φιλοξενια.

      Διαγραφή
    2. Την ασυρματη επικοινωνια δεν μπορει να την χρησιμοποιησει ο καθενας. Για τους ιδιωτες υπαρχουν τα PMR. Για τις διαφορες εταιριες υπαρχουν συγκεκριμένοι τυποι ασυρματων αφου πρωρτα νοικιασουν την συχνοτητα. Τα Tetra τα χργσιμοποιοει μονο η ΕΛ ΑΣ και καμια σχεση με αυτόν τον τυπο επικοινωνιαε δεν εχουν οι εταιριες φυλαξης η σωματοφυλακες.
      Γινεται μνεια περι οπλισμου. Το οπλο δεν το κατεχει ο συνοδος παρα μονο ο επιχειρηματιας. Ο συνοδος εχει μονο την αδεια οπλοφοριας η οποια στην Ελλαδα δεν εκδίδεται και τοσο ευκολα. Μετα όμως το περας την εργασιας του, πααραδιδει το οπλο στον επιχειρηματια VIP και μενει με το χερι αδειο. Η ολη μνεια γινεται σε οπλα πιστολια κλπ. Λες και αυτό είναι το ζητουμενο. Στο εξωτερικο εχουν αλλους νομους(οπλοκατοχή και οπλοφορια για τους εργαζομενους συνοδους. Βλεπω συχνα σε σκοπευτήρια να χρησιμοποιουν τα οπλα τους για στο αθλημα τους και να τα προβαλουν ως κανονικη οπλοκατοχο και οπλοφορια(Περαν του αθλήματος).

      Διαγραφή
  20. Καλησπερα σας,

    Θα ηθελα να αναφερω κατι σχετικα με τους αστυνομικους και τις γνωσεις-τακτικες που χρησιμοποιουν κατα τη διαρκεια ενος επεισοδιου.Στο ψητο..
    Παρακολουθουσα διαφορα σπανια βιντεο με καταγραφη απο καμερες ασφαλειας και απο ερασιτεχνικα βιντεο αλλα και ντοκιμαντερ, στιγμες πριν μετα αλλα και κατα τη διαρκεια αποπειρας δολοφονιας κατα ενος προσωπου που βρισκεται στην "ΖΩΝΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ", οπως για παραδειγμα ο Κενεντυ.Το εν λογω βιντεο για το οποιο ξεκινησα και να σας γραφω δειχνει τη στιγμη κατα την εξοδο του επισημου απο το αυτοκινητο και καθως παει να κανει καποια βηματα ενα οπλο φαινεται να ξεπροβαλει το οποιο πυροδοτει και εκεινη τη στιγμη παγωνει η εικονα οπου ξεκαθαρα δειχνει σε κοκκινους κυκλους τις αντιδρασεις 2 ατομων.Του προσωπικου σωματοφυλακα και ενος αστυνομικου ενστολου (μαυρου χρωματος-δεν θελω να χαρακτηριστω ρατσιστης απλα θελω να γινω λιγο πιο γλαφυρος), που ηταν λογικα περιμετρικα φυλακας στατικος αλλα μολις λιγα μετρα απο το σημειο οπου η προεδρικη λιμουζινα παρκαρε.Τη στιγμη λοιπον του πυροβολισμου ο σωματοφυλακας μπαινει μπροστα κανοντας μπασιμο για να κρυψει τον επισημο σε αντιθεση με τον αστυνομικο που ενω δεν ηταν μπροστα απο τη θεση βαλλοντως του τρομοκρατη χρησιμοποιει εναν περαστικο και για την ακριβεια τον μπροστινο του σαν ανθρωπινη ασπιδα και καθως χαμηλωνει τραβα οπλο για να ανταποδωσει "ντεμεκ" στον τρομοκρατη.Δεν ξερω κατα ποσο σας κανει εντυπωση στο ακουσμα αυτο που σας λεω αλλα οπτικα εμενα με "παγωσε".Η σκληρη πραγματικοτητα 2 εκ διαμετρου αντιθετα προσωπικοτητων οπως αυτης του αστυνομικου αλλα και του σωματοφυλακα.Η συνεχεια γνωστη ο αστυνομικος αλωβητος και ο σωματοφυλακας λογικα αναπηρος μιας και καποιος σπρωχνει τον τρομοκρατη αστοχει και πετυχαινει τον σωματοφυλακα στον αστραγαλο.Καπως ετσι τερματιζεται η καριερα τουλαχιστον οχι αδοξα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. πολυ καλο το αρθρο εγω το βρηκα να ταιριαζει με αυτα που σκεπτομαι για τον χωρο των συνοδων ασφαλειας μεσα στις τεχνικες που πρεπει να εκπαιδευτει ενας συνοδος θεωρω κατα την γνωμη ειναι και η πυροσβεση και η αντιμετωπιση φαινομενων φυσικων καταστροφων πχ σεισμων κτλ...ενω στην παροχη πρωτων βοηθειων να εξιδικευεται ακομα περισσοτερο πανω στο ιατρικο προβλημα του ανθρωπου που συνοδευει...σεβαστα τα σχολια πολλων εδω δεν μπορεσα να τα διαβασω ολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ καλό η αναφορά στο τι εστί συνοδός σωματοφυλακας προσώπων.
    Πλέον στο χώρο υπάρχουν μπράβοι μπάτσοι νεκπαιδευτη και ανίδεοι με το επάγγελμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η δουλεια του σωματοφυλακα ειναι απο τις πιο απαιτιτικες και δυσκολες.Αλλα σε γενικες γραμμες αξιζει το ρισκο γιατι ετσι μπορεις να εισαι σε ετοιμοτητα οταν χρειαστει και οτι αναλαμβανεις τις ευθυνες σε περιπτωση ατυχιματος.Οσο αφορα τη συνεργασια επειχιριματια και σωματοφυλακα η συζητηση μεταξυ τους πρεπει να γινεται γιατι ετσι μονο θα ισσοροπισουν και οιδυο πλευρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]