Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «αλεξίπτωτο» κινδυνεύει από αστοχία υλικού

Με τους κραδασμούς από τους άστοχους χειρισμούς σχετικά με την σύσκεψη των υπουργών των Οικονομικών στο Λουξεμβούργο και το δημοσίευμα του «Σπήγκελ» περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ να συνεχίζονται – πρόβλημα που ενισχύθηκε από την «εξαφάνιση» του υπουργού των Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή – ξεκινά μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες όσον αφορά στον έλεγχο της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος.

Οι αγορές παραμένουν δύσπιστες, όπως και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε, τα αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν και η τρόικα φθάνει αύριο στην Αθήνα για να μελετήσει τα στοιχεία που συγκέντρωσαν το προηγούμενο διάστημα τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της.

Με δεδομένο το αρνητικό κλίμα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προγραμματίζει τα επόμενα βήματά της, που σχετίζονται με την ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον δανειακών πακέτων, επί των οποίων όμως η Γερμανία εμφανίζεται και πάλι αρνητική να συναινέσει. Ο λόγος για το «αλεξίπτωτο» στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός των Οικονομικών μιλώντας στην εφημερίδα «Λα Στάμπα».

Ενόψει μάλιστα των τελικών αποφάσεων της τρόικας σχετικά με το αν θα δοθούν κι’ άλλα περιθώρια προσαρμογής, εξασφάλισης εσόδων και προόδου στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων – με υπουργούς να ζητούν να ερευνηθεί τι δεν πήγε καλά μέχρι σήμερα – η συνάντηση του Λουξεμβούργου είναι βέβαιο ότι αποσκοπούσε στο αν θα δοθεί το πράσινο φως στους εκπροσώπους των δανειστών να δείξουν ή όχι κάποια ακόμη ανοχή.

Ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται ότι συζητήθηκε στο Λουξεμβούργο, είναι το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, του οποίου η ολοκλήρωση και κατάθεση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές (και το ΔΝΤ) θέλουν να ελέγξουν τις προβλέψεις του μέχρι τελευταίας κεραίας, ώστε να είναι βέβαιοι ότι αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει ξεκάθαρα μέτρα, τα οποία θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

ασικός άξονας είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και σχετικά με τις οποίες αποκρατικοποιήσεις, το προηγούμενο Σάββατο ο υπουργός των Οικονομικών δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση στην Ελλάδα όχι απλώς συζητήθηκε ως θέμα ρουτίνας στο Λουξεμβούργο, αλλά βρέθηκε και στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό πως ούτε τα 110 δις ευρώ του μηχανισμού στήριξης επαρκούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Γερμανία συντηρεί τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει όχι μόνο από δημοσιεύματα που διαψεύδονται, αλλά και από επίσημες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Το προηγούμενο Σάββατο, σειρά είχε ο γ.γ. του γερμανικού Κόμματος των Φιλελευθέρων, που μετέχει του κυβερνητικού συνασπισμού. Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» πως κατά την γνώμη του τη αναδιάρθρωση είναι μόνο ζήτημα χρόνου και προϋποθέσεων.

Την μυστικότητα της συνάντησης στο Λουξεμβούργο κατέκρινε και ο ευρωβουλευτής του ίδιου κόμματος Βολφ Κλιντς, ο οποίος, αφού επίσης τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δεν δίστασε να πει πως αν η συνάντηση είχε γίνει γνωστή, δεν θα είχε προκληθεί τόση σπέκουλα.
«Θα ήταν προτιμότερο να παίζει κανείς με ανοιχτά χαρτιά», είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, του οποίου η άποψη είναι ιδιαίτερης βαρύτητας, καθώς πρόκειται για τον πρόεδρο της ειδικής επιτροπής για την οικονομική και δημοσιονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Κλιντς, δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα έχει δυσκολίες με την υλοποίηση των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων. Όπως τόνισε, μια τέτοια συνάντηση δεν επιτυγχάνει το στόχο να ηρεμήσουν οι αγορές, αλλά «αντίθετα επιφέρει μεγαλύτερη αναστάτωση».

Απολογητικός ήταν και ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος εξέδωσε γραπτή δήλωση για να πει πως η «ιδέα» για την «άτυπη» συνάντηση ήταν δική του και της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Για σεναριολογία στα όρια της εγκληματικότητας και προβοκάτσια σε βάρος της χώρας μίλησε και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο για μικρούς δήμους που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στο Μεγανήσι. Και κάλεσε όσους διακινούν αυτά τα σενάρια «να αφήσουν τη χώρα ήσυχη να κάνει τη δουλειά της».¨

Η «δουλειά της», είναι πάντως αυτή τη στιγμή να βρεθούν τα 25 δις ευρώ που η χώρα χρειάζεται για το 2012. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως είπε στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», αναζητεί τρόπος εξεύρεσης αυτών των χρημάτων. Και ως λύση, βλέπει την αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (το οποίο αποκαλεί «αλεξίπτωτο») των ελληνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά.

Είναι το σημείο στο οποίο αντιδρά η Γερμανία (και με νέες δηλώσεις του υπουργού της επί των Οικονομικών Σόιμπλε). Κατόπιν αυτού, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η σύσκεψη του Λουξεμβούργου αφορούσε κυρίως την Ελλάδα και το νέο αίτημά της, προπομπός του οποίου υπήρξε η συνέντευξη στη «Στάμπα».

Αλλά, όπως είπε και στο ΒΗΜagazino ο οικονομολόγος, νομπελίστας και σύμβουλος του κ. Παπανδρέου (είναι ακόμη;) Τζόζεφ Στίγκλιτς, «οι αγορές θέλουν να δουν αίμα και απτά αποδεικτικά στοιχεία της θυσίας του ελληνικού λαού». Την ίδια ώρα που «ο Παπανδρέου προσπαθεί να εξισορροπήσει πολλαπλά ακροατήρια». Και γι’ αυτό δεν θα ήθελε (ο Στίγκλιτς) καθόλου να βρίσκεται στη θέση του (του Παπανδρέου).

Ο κ. Στίγκλιτς πάντως επιμένει στην άποψή του για ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εξηγώντας ότι οι πιστωτές προτιμούν πάντα την οδό της επιμήκυνσης επειδή φοβούνται το βάθος της πληγής και με την ελπίδα ότι «κάτι καλό θα συμβεί».

Με δεδομένο ότι χρειαζόμαστε άλλα 25 δις ευρώ για το 2012 και άλλα τόσα για το 2013 και με αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να αντλήσουμε αυτά τα ποσά από τις αγορές, πρέπει να μάθουμε αν στο Λουξεμβούργο άναψαν το πράσινο φως για να ανοίξει το αλεξίπτωτο. Ή αν κινδυνεύει ακόμη από… αστοχία υλικού.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]