Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ιστορία κάνει κύκλους κι επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν πριν ένα χρόνο

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει κάνει στροφή 360 μοιρών επιστρέφοντας στο πρόβλημα που την ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στο πως θα σωθεί το δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος από τη χρεοκοπία, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης και αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 30 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση το 2012 καθώς υστερεί στους στόχους μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Η αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας στην οικονομική βοήθεια των υπόλοιπων μελών, συνεχίζει η Wall Street Journal, πυροδοτεί διαμάχη αναφορικά με το κατά πόσο η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές της την επιμήκυνση του χρέους, ένα βήμα που η Γερμανία προωθεί όμως αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις άλλων χωρών-μελών.

Στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συζητηθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, η ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια και οι προθεσμίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη συμφωνία για τα ζητήματα που βασανίζουν την Ελλάδα αναμένεται να χρειαστεί μήνες.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τείνουν να αποδεχτούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί την «κηδεμονία» των εταίρων της τα επόμενα χρόνια», σημειώνει η WSJ. Όμως η συγκεκριμένη προοπτική είναι οδυνηρή, ειδικότερα για τη Γερμανία, όπου οι αντιδράσεις σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα αυξάνονται τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και στις τάξεις των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εναλλακτική επιλογή είναι μία ταραχώδης χρεοκοπία Της Ελλάδας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει διεθνή τραπεζική κρίση, παρόμοια με τις αναταράξεις που ακολούθησαν την πτώχευση της Lehman Brothers το 2008.

DIE WELT: ΠΙΕΖΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Η κυβέρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel πιέζει την Ελλάδα να διαπραγματευτεί πρώτα την επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων πριν λάβει νέο πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Die Welt, επικαλούμενη στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη της 6ης Μαΐου στο Λουξεμβούργο.

Η Γερμανία είναι μόνη της που υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να είναι εθελοντική και να διεξαχθεί με έναν τρόπο που θα περιορίζει τις απομειώσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης, υποστηρίζει η εφημερίδα.Ακόμη, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Merkel δηλώνουν στη Die Welt ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε προκειμένου να πάρει τα χρήματα του δανείου.

UBS: ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΑ ΣΤΗΡΙΞΗ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Στις 16 Μαΐου θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας, σύμφωνα με τη σημερινή 5σέλιδη έκθεση της UBS, με τίτλο «Greece unlikely to exit euro» (Απίθανο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ), στην οποία και κάνει μία μικρή ανάλυση για το συνέβη τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο το τριήμερο που πέρασε.

Η UBS υποστηρίζει ότι θα υπάρξει εκ νέου στήριξη της Ελλάδας, αλλά αυτή δε θα αποτελεί και την τελική λύση, και φυσικά δε θα είναι η έξοδος της από τη ζώνη του ευρώ. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πάρει την επόμενη δόση εξαιτίας αρνητικής αξιολόγησης από το ΔΝΤ και την ΕΕ, τότε θα υπάρξει απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναπροσαρμοστεί το πακέτο στήριξης και το πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό θα σημαίνει χαλάρωση των όρων δανεισμού και δεν αποκλείεται και αύξηση του ποσού δανεισμού με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένουν οι πολιτικοί χειρισμοί από την ηγεσία των μεγάλων χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα από τη Γερμανία και τη Φιλανδία, ενώ για να καμφθούν οι αντιδράσεις δεν αποκλείεται να υπάρξει η παροχή εγγυήσεων (collateral) ώστε να προχωρήσει το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η UBS επαναλαμβάνει τη θέση της που θέλει η Ελλάδα να μην μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]