Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περιμένουν (ή ελπίζουν;) πανικό αναλήψεων


Πανικός αναλήψεων εκφράζονται φόβοι ότι θα επικρατήσει από σήμερα στο πρωί στα γκισέ των τραπεζών της χώρας, καθώς το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του Spiegel την περασμένη Παρασκευή περί ελληνικής "απειλής" για έξοδο από το ευρώ την Παρασκευή το βράδυ και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει αναταραχή στους πολίτες, παρά τις επίσημες διαψεύσεις περί του αντιθέτου.

Όλοι θέλουν να κατοχυρώσουν τα ευρώ τους και να μην βρεθούν προ εκπλήξεων όπου μέσα σε μία νύχτα το ευρώ τους θα γίνει υποτιμημένη δραχμή.

Στo προσωπικό των τραπεζών έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για να καθυστερούν ή να αποτρέπουν τις αναλήψεις των μικροκαταθετών και τις μεταφορές των καταθέσεων στο εξωτερικό των μεγαλοκαταθετών. Πάντως υπάρχει πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να "σφραγίσει" το όλο θέμα και να μην διαρρεύσει προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός.

Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών ότι "Δεν συζητάμε έξοδο από το ευρώ".

Ο Κρίστιαν Ράϊερμαν ο Γερμανός δημοσιογράφος του περιοδικού «Der Spiegel» που υπέγραψε το ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται στην έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, μιλώντας στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που απευθύνθηκε στις γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές ζητώντας τις εκτιμήσεις τους σχετικά με ενδεχόμενη έξοδό μας από το κοινό νόμισμα.

«Στα μέσα της εβδομάδας κανονίστηκε η συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Ο λόγος ήταν ότι αρκετοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες ήξεραν και φοβούνταν πως η ελληνική κυβέρνηση σκεφτόταν την πιθανότητα να φύγει από την ευρωζώνη. Ηταν μια συνάντηση “συναγερμού” που επιβεβαιώθηκε από πηγές των Βρυξελλών και ανεπίσημα και από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτή η μυστική συνάντηση έλαβε χώρα στο Château de Vianden στο Λουξεμβούργο», υπογραμμίζει ο Ράϊερμαν στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

Το βράδυ της Παρασκευής έξι υπουργοί της Ευρωζωνης (μεταξύ αυτών ο Γερμανός υπουργός κ. Σόιμπλε, η Γαλλίδα κα. Λαγκάρντ, ο Ιταλος κ. Τρεμόντι κ.ά.) συζήτησαν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα την επιμήκυνση του Μνημονίου, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα και όχι το 2015, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου σε μια οικονομία που έχει ήδη καταρρεύσει.

Η πρόταση της Γερμανίας αφορούσε στην επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2013. Δηλαδή, ένα ποσό τουλάχιστον 68 δισ. ευρώ, που έχουν συνολικά στην κατοχή τους ελληνικές και ξένες τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες επενδυτές και λήγουν τον επόμενο χρόνο.

Το υπόλοιπο ποσό, καθώς και τα προβλεπόμενα ελλείμματα του 2012 και του 2013, θα καλυφθούν από τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Tρόικα -άλλες πηγές κάνουν λόγο μόνο για το 2012. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιμήκυνση θα γίνει σε εθελοντική βάση, δηλαδή θα συμμετάσχουν στην προτεινόμενη συμφωνία μόνο όσοι από τους κατόχους ομολόγων το επιθυμούν.

Και όλα αυτά ενώ ενδέχεται να ζητηθεί από την Ελλάδα να δώσει εγγυήσεις για τυχόν νέο δάνειο –πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου ή έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν ως «υποθήκη» για τα επιπλέον κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα. Η παροχή τέτοιων εγγυήσεων –εξηγεί ευρωπαίος αξιωματούχος στο Bloomberg- θα διευκόλυνε πολιτικά τις κυβερνήσεις που πιέζονται, όπως την Φινλανδία και τη Γερμανία.

«Θα αναγκαστούμε να πιούμε το πικρό ποτήρι. Θα αναγκαστούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ποια θα ήταν η εναλλακτική; Δεν θέλουμε να εξωθηθούμε σε μια αναδιάρθρωση», είπε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά και βουλευτής της CDU, Norbert Barthle.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί το επόμενο έτος 66 δισ. ευρώ, 15 για το έλλειμμα, 45 από λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων και 6 δισ. για άλλες ταμειακές ανάγκες. Από το ποσό αυτό, τα 24 δισ. καλύπτονται από το μηχανισμό στήριξης, 2 δισ. υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, 13 δισ. ευρώ από εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τα 27 θα πρέπει να καλυφθούν είτε από τις αγορές είτε εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, από νέα βοήθεια.

Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το αργότερο, ότι είναι να γίνει θα γίνει. Πάντως, αν δεν βρεθεί οριστική και βιώσιμη λύση, τόσο το πρόβλημα θα βαθαίνει και θα πληγώνει όλες τις πτυχές της εθνικής ασφάλειας...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]