Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ομολογία αποτυχίας και μαμή εξελίξεων


ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ «ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ»

Ενα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί επί της ουσίας, μετά τις εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, ότι δεν πέτυχε τα προσδοκώμενα, όπως είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Η ανάγκη υπογραφής ενός νέου Μνημονίου αναμένεται να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, αφού θα θέσει σε δοκιμασία την ήδη ταλαιπωρημένη συνοχή της ...
κυβερνητικής παράταξης (κόμμα, κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επαναλαμβανόμενη και κατηγορηματική επισήμανση του πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει «με όσους θέλουν και μπορούν».

Κάλπες και φράση

Μια φράση που, όπως όλα δείχνουν, δεν αναφέρεται μόνο στην προοπτική ενός ριζικού ανασχηματισμού της κυβέρνησής του αλλά ξεπερνάει το χώρο του ΠΑΣΟΚ και αναζητεί ευήκοα ώτα σε ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών προσώπων, στην περίπτωση μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, που αρχίζει να συζητείται έντονα.

Παρατηρητές των κυβερνητικών εξελίξεων εκτιμούν ότι το προσεχες διάστημα ο κ. Παπανδρέου θα αναγκαστεί να δώσει πιο σαφή δείγματα των προθέσεών του, καθώς ο χρόνος και οι δυσκολίες τον πιέζουν αφόρητα, δεν έχει πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών, ενώ δίνει και ο ίδιος εξετάσεις στους εταίρους και δανειστές της χώρας. «Πώς θα μπορέσει να πείσει για την ανάγκη ενός νέου Μνημονίου, όταν δυσκολεύεται ήδη να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015;» αναρωτιούνται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Λουξεμβούργο συζητήθηκαν λύσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα δανεισμού της χώρας για το 2012 και το 2013, χρονιές κατά τις οποίες η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Και μόνο αυτή η εξέλιξη είναι κόλαφος για το οικονομικό επιτελείο, που έλεγε ότι το 2011 αρχές του 2012 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Οι δανειακές ανάγκες αυτή τη διετία υπολογίζονται γύρω στα 60 δισ., χρήματα που δεν μπορεί να καλυφθούν από τα 110 δισ. του υπάρχοντος δανείου, καθώς ουσιαστικά θα έχει εξαντληθεί.

Αποφάσεις για τη λύση που θα δοθεί στο πρόβλημα της χώρας δεν ελήφθησαν, θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Για την ώρα, οι προσεγγίσεις των δανειστών και επιτηρητών της ελληνικής οικονομίας είναι διαφορετικές.

Κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν ότι η Γερμανία προκρίνει τη λύση της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της χώρας (ήπια αναδιάρθρωση χωρίς «κούρεμα»), γιατί, όπως σημείωναν, είναι δύσκολο για τη γερμανική κυβέρνηση να πει στους Γερμανούς πολίτες «πληρώστε κι άλλα λεφτά για να σωθεί η Ελλάδα»... Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τη λύση της επιμήκυνσης η κυβέρνηση τη θεωρεί ως την πιο συμφέρουσα για την οικονομία, ιδιαιτέρως αν συνοδευθεί και με μείωση του επιτοκίου. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες κατά την επίσκεψη του Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ η «Ε» είχε γράψει ότι αυτή η προοπτική είναι πιο κοντά από ποτέ.

Ομως με την επιμήκυνση, λένε οι κυβερνητικές πηγές, δεν συμφωνεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ γιατί θεωρεί ότι θα θιγούν οι τράπεζες. Φαίνεται ότι αντιπροτείνει τη σύναψη ενός νέου δανείου για το 2012 και το 2013, που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας (27 δισ. το 2012 και πάνω από 30 δισ. το 2013) με την υπογραφή νέου Μνημονίου. Πιο κοντά στη λύση ενός νέου δανείου είναι και το ΔΝΤ, το οποίο όμως, όπως μας είπαν οι κυβερνητικές πηγές, θα ήθελε να βάλει στους νέους όρους επιπλέον εγγυήσεις, όπως είναι η υποθήκευση κρατικής περιουσίας (ακίνητη περιουσία και ΔΕΚΟ).

Για πολλά χρόνια

Σε γενικές γραμμές, μεταξύ αυτών των τριών λύσεων θα επιλεγεί εκείνη, που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις έχουν ένα κοινό στοιχείο: την υπογραφή νέου Μνημονίου που θα διαρκέσει πολλά χρόνια και τη μόνιμη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός από τη Λευκάδα, το Σάββατο, με έμμεσο τρόπο επιβεβαίωσε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του «Σπίγκελ», είπε ότι κάποιοι ανεύθυνα θέλησαν να ενσπείρουν το φόβο και για κερδοσκοπικούς λόγους. Μίλησε για «προβοκάτσια» και «ευφάνταστα σενάρια» για δήθεν έξοδο της χώρας από το ευρώ και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί οι προσπάθειες του λαού να υπονομεύονται από τα συνεχή σενάρια και την κακοφωνία που υπάρχει στην Ευρώπη».

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από enet μοντάζ Γρέκι


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]