Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Financial Times: «Μόνη λύση για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους»

  • Την αναδιάρθρωση του χρέους υποδεικνύουν ως μόνη λύση για την Ελλάδα οι «Financial Times», με άρθρο που υπογράφει ο κ. Wolfgang Munchau
«Οι αγορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είτε υπάρξει στήριξη είτε όχι η Ελλάδα ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει», υποστηρίζει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Ο μηχανισμός στήριξης αποτρέπει χρεοκοπία φέτος, όμως δεν αλλάζει το ενδεχόμενο μελλοντικής χρεοκοπίας. Ολα είναι απλά μαθηματικά: Το χρέος της Ελλάδας φτάνει στο 125% του ΑΕΠ. Η χώρα θα πρέπει να αντλήσει 50 δισ. ευρώ ετησίως την επόμενη 5ετία, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε χρέος και τόκους. Εάν όλα αυτά προστεθούν, ανέρχονται στα 250 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 100% του ελληνικού ΑΕΠ».
«Ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε ένα αξιόπιστο μακροχρόνιο πρόγραμμα, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας θα παρέμενε υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας είναι αναπόφευκτη. Η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί μία μορφή χρεοκοπίας, μόνο που συμβαίνει κατόπιν συμφωνίας. Θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα "haircut" - δηλαδή μείωση της αξίας των κεφαλαίων που έχουν στα χέρια τους οι κάτοχοι ομολόγων. Μία άλλη λύση θα ήταν ο χρονικός επαναπροσδιορισμός του χρέους κατά τον οποίο τα ομόλογα μικρής και μέσης ωρίμανσης θα μετατραπούν σε ομόλογα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης. Αυτό θα μεταθέσει τις υποχρεώσεις πληρωμών της χώρας στο μέλλον και κυρίως "μακριά" από την περίοδο όπου εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Μία καλή λύση προκειμένου το όλο θέμα να αρχίσει να εξετάζεται είναι να δοθεί στο δάνειο από την ευρωζώνη "super-senior" status. Δηλαδή, να ξεκαθαριστεί ότι προτεραιότητα της χώρας είναι η αποπληρωμή του εν λόγω δανείου και ως εκ τούτου οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να περιμένουν? στην ουρά. Εάν συμβεί αυτό, πιθανώς να είναι πιο πρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
«Κατά την άποψή μου», καταλήγει ο κ. Munchau, «έχουμε ξεπεράσει το σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή και δεν θα πρέπει να εξετάζουμε πώς η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, αλλά το πώς μπορεί να τη διαχειριστεί καλύτερα. Θα είναι μία τακτική και ορθή διαδικασία ή θα είναι μία χρεοκοπία ανάλογης σύγχυσης με αυτήν της Αργεντινής;».
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Καλά είστε ΟΛΟΙ αλήτες και κατευθυνόμενα φερέφωνα!
    Αντί να ευχαριστείτε το Γεώργιο Α. Παπανδρέου για το σθένος του και τη γενναότητα που επέδειξε και επιδεικνύει κάθε στιγμή απέναντι στα ντόπια και ξένα κοράκια,εσείς κοιτάτε να λέτε τις εξυπνάδες,τις ύβρεις και τους ..ξεπερασμένους στυλ δεκαετιας 80 εξυπνακισμούς!
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!
    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG
    ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΣ!

    ΑΘΛΙΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού ο ΓΑΠ κατήργησε κάθε τι εθνικό , εσύ 20 Απριλίου 2010 4:56 μ.μ. πώς αντέχεις και χρησιμοποιείς τον όρο; Είναι δυνατό ο ΓΑΠ να κάνει εθνικό αγώνα; κάτι έχεις παρεξηγήσει.

    Δηλάδη πού πρέπει να μας πάει ο ΓΑΠ για να καταλάβεις ότι είναι για τα σκουπίδια ή μάλλον για την κρεμάλα;

    Και κάτι ακόμη. Μακάρι να χρεωκοπήσουμε, αφού αν μας ξαναδανείσουνε, πάλι οι ίδιοι θα τα φάνε. Οπότε είναι ανώφελο. Όπως εθνική προδοσία είναι να δανειζόμαστε με 5 ή 10% και οι τόκοι παίρνουν αυτά που αρπάζει το κράτος από τον λαό. Και οι πολιτικοί με τους δικούς τους να συνεχίζουν την μάσα. Τέρμα τα δίφραγκα.. καλύτερα χρεωκοπία, καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]