Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέο ρεκόρ στο spread (483 μ.β.) και "απειλεί" την αγορά

  • Είναι σαφές ότι οι κωλυσιεργίες, οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις και τα προσκόμματα στην ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης σε ότι αφορά το μηχανισμό στήριξης Ελλάδας από τη διεθνή κοινότητα, έχει οδηγήσει σε πλήρη απονεύρωση τη χρηματιστηριακή αγορά
Στάση αναμονής με πολύ περιορισμένες κινήσεις καταγράφεται στο πρώτο διάστημα της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, με την αγορά. Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι ο εξαιρετικά μικρός τζίρος που μόλις ξεπερνά τα 27 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της ανακωχής των κινήσεων τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών.
Ο ΓΔ ξεκίνησε ανοδικά, ακολουθώντας την ήπια ανοδική κατεύθυνση των διεθνών αγορών που μετά τις αιχμηρότατες απώλειες των τελευταίων ημερών προσπαθεί να ισορροπήσει και να βρει άμυνες στην περιοχή των 1.935 με 1.950 μονάδων. Η αγορά αναμένει τις εξελίξεις γύρω από το νέο τεστ του δανεισμού που θα γίνει σήμερα μέσω της δημοπρασίας των έντοκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, σε μια συγκυρία εντελώς αφιλόξενη για τα ελληνικά ομόλογα.
Πάντως, ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από την αγορά επικρέμεται το spread που σήμερα ανήλθε στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 483 μονάδων βάσης, παρ' όλη την αποκλιμάκωση πρωτύτερα όταν πλησίασε προς την περιοχή των 450 μονάδων.
Όσο δεν υπάρχει σαφή και χειροπιαστή εξέλιξη στο μηχανισμό στήριξης και όσο η Ελλάδα δεν παίρνει τη βοήθεια η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένη οδηγώντας την ψυχολογία αλλά και τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της αγοράς σε οριακά σημεία. Όσο η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά στάσιμη - παρ' όλες τις διαρκείς δηλώσεις - τόσο περισσότερο η άνοδος των spreads θα υπενθυμίζει την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα σε ότι αφορά τους όρους δανεισμού της.
Κατά τα λοιπά, μεγάλο μέρος της προσοχής της αγοράς σήμερα εστιάζεται στις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις για το μηχανισμό στήριξης της χώρας που (επίσημα) θα ξεκινήσουν αύριο με αξιωματούχους από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Κατά τα λοιπά, στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η καταστρατήγηση των αποτιμήσεων σε όλων των κεφαλαιοποιήσεων τις μετοχές έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς πλέον με το σπάσιμο των margins και η κάκιστη ψυχολογία δε μένει τίποτα όρθιο. Μετοχές ομίλων όλων των κεφαλαιοποιήσεων καταγράφουν πολύ μεγάλες απώλειες ακόμη και με εξαιρετικά περιορισμένους όγκους, πιστοποιώντας ότι πλέον δεν υπάρχει ίχνος ορθολογισμού στο ταμπλό.
Και φυσικά, χωρίς να θέλουμε να… χρυσώσουμε το «χάπι», είναι σαφές ότι μέσα σ’ αυτή την ισοπεδωτική διαδικασία, υπάρχουν τεράστιες υπερβολές. Δεκάδες μετοχές… υπαρκτών ομίλων και εταιρειών με δραστηριότητα, εργοστάσια, τζίρους και (σε αρκετές περιπτώσεις) κερδοφορία, εξαϋλώνονται στο ταμπλό, σ’ ένα γαϊτανάκι αρνητικής υπερβολής χωρίς σταματιμό.
Οι μετοχές δείχνουν να προεξοφλούν τα χειρότερα. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά, είναι ότι σε τέτοιες συγκυρίες, ευδοκιμούν οι ολοκληρωτικές συμπεριφορές που υπεραπλουστεύουν τα πράγματα, οδηγώντας σε φαινόμενα μαζικοποίησης – ομογενοποίησης των συμπεριφορών.
Είναι σαφές ότι οι κωλυσιεργίες, οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις και τα προσκόμματα στην ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης σε ότι αφορά το μηχανισμό στήριξης Ελλάδας από τη διεθνή κοινότητα, έχει οδηγήσει σε πλήρη απονεύρωση τη χρηματιστηριακή αγορά.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]