Πρόταση του Νικήτα Κακλαμάνη για την οικονομική κρίση
- Πρόταση για σημαντική μείωση δαπανών από το κράτος και εξοικονόμηση πόρων σε όλο το φάσμα του κρατικού τομέα (δημόσιο, ΟΤΑ) κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης
Ακόμη, ανακοίνωσε την περιστολή των δαπανών στη λειτουργία του Δήμου Αθηναίων.
Η παρέμβαση του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη έχει ως εξής:
Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος και δε γνωρίζω εάν πρέπει ή δεν πρέπει να πάμε στο Δ.Ν.Τ. Η εμπειρία λέει, ότι όπου πήγε το Δ.Ν.Τ. μάλλον κλάμα πολύ έπεσε. Αυτό λέει η διεθνής εμπειρία. Εν πάση περιπτώσει, αυτοί που το αποφάσισαν, αυτοί έχουν και την ευθύνη.
Εμείς όμως δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, ως Δήμος της Αθήνας. Και πάνω και έξω από τις θεσμικές μας αρμοδιότητες και καθήκοντα, στο ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης που μπορεί να έρθει από το μήνα Σεπτέμβριο και μετά και δεν ξέρω για πόσο χρονικό διάστημα. Θέλω να σας ενημερώσω ότι για αρκετό διάστημα, βεβαίως πάντα υπήρχαν Έλληνες, να το πούμε, αλλά ο μεγάλος όγκος ήταν ξένοι, είτε νόμιμοι, είτε μη νόμιμοι που πήγαιναν και έτρωγαν στο Ίδρυμα Αστέγων και εξακολουθούν να πηγαίνουν. Τον τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει να αυξάνεται πάλι ο αριθμός των Ελλήνων, όχι αστέγων, αλλά ανθρώπων που έχουν ένα δυάρι ή μια γκαρσονιέρα και μένουν και πάνε και παίρνουν το φαγητό και δεν το τρώνε καν εκεί, αλλά το παίρνουν για το σπίτι για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε.
Κατ’ ιδίαν, σε ορισμένους συναδέλφους, τους είπα ότι από το 1990 που έχω εκλεγεί βουλευτής μέχρι και φέτος πάω κάθε χρόνο στου Φιλοπάππου. Πρώτη χρονιά φέτος, είδα Έλληνες να στέκονται στην ουρά για να πάρουν τη δωρεάν λαγάνα και χαλβά. Αυτά είναι φαινόμενα τα οποία εάν δεν αξιολογηθούν τώρα, και κυρίως από την πολιτεία, στη συνέχεια από τα πολιτικά κόμματα, και ύστερα από τους κοινωνικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση, και εάν δεν τα προλάβουμε και δεν τα θεραπεύσουμε, όχι να τα καταστείλουμε βιαίως, ανησυχώ βαθύτατα για το τι μπορεί να προκύψει μετά από λίγους μήνες.
Άποψη μου λοιπόν είναι ότι καλές είναι οι συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα, αλλά εγώ εκτιμώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε τώρα κιόλας, αύριο, να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να συζητήσει μαζί τους ένα σύμφωνο εσωτερικής κοινωνικής σταθερότητας.
Είτε είναι έτσι η οικονομική πολιτική, είτε αλλιώς, που προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν τω συνόλω τους, αυτό είναι ένα θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας, όλοι μας. Και πρέπει τώρα, από κοινού να το αντιμετωπίσουμε όλοι μας. Και να βάλουμε ο καθένας το μερίδιο που μπορεί. Εμείς, αυτό που βάζουμε ως Δήμος, λίγο ή πολύ, αλλά το βάζουμε, η πολιτεία αυτό που μπορεί, τα κόμματα την πολιτική τους συναίνεση. Και, να σας πω και κάτι άλλο; Βεβαίως, επειδή το είχα πει όταν βρισκόμουν στην «Πολιτική Άνοιξη» το είχα πει δημοσίως αυτό και το επαναφέρω και τώρα, τότε ως πρόταση της Πολιτικής Άνοιξης.
Ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί και η συνταγματική παράγραφος του άρθρου 51 που λέει, ότι οι βουλευτές δε μπορεί να είναι λιγότεροι από 200 ή περισσότεροι από 300. Να γίνουν 200 από τις ερχόμενες εκλογές. Δε χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, το προβλέπει το Σύνταγμα. Συμβολικό θα μου πείτε το ποσό; Είναι αρκετά μεγάλο. Συμβολικό, και αυτό για να πάει σε συγκεκριμένες δράσεις, μαζί με άλλες περικοπές που πρέπει να γίνουν – τις ακούω αλλά δεν τις βλέπω – και μιλάω από το κεντρικό κράτος, σε συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις, στους ανθρώπους, είτε είναι 25%, είτε 20, είτε 18%, δεν έχει σημασία το ποσοστό, υπάρχουν όμως και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πηγή
Επιτέλους κάποιος το πρότεινε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί να πληρώνουμε 300 αφού μπορούμε να τους κάνουμε 200;