Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση Σημίτη είχε κρύψει το 2001 μεγάλο χρέος

  • Καπέλο 6,7 δισ. από το ομόλογο
  • Η κυβέρνηση Σημίτη είχε κρύψει το 2001 χρέος 3 δισ. φορτώνοντας το Δημόσιο με υπέρογκους τόκους
Ο λογαριασμός για τους Ελληνες φορολογούμενους από το κρυφό ομόλογο της κυβέρνησης Σημίτη το 2001 με την Goldman Sachs θα ανέλθει συνολικά στα 9,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Η εξαφάνιση χρέους 3 δισεκατομμυρίων από την κυβέρνηση Σημίτη το 2001 κόστισε ακριβά ενώ οι 18 παράμετροι (swaps) του ομολόγου της Goldman Sachs φούσκωναν τις δόσεις που έπρεπε να πληρώνει το Δημόσιο σε ετήσια βάση.
Το ομόλογο της Goldman Sachs βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Eurostat και της Κομισιόν, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη ακρόαση στελεχών των δύο φορέων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η δόμηση του ομολόγου στηριζόταν σε συμβόλαια ανταλλαγής, επιτοκίων, ισοτιμιών και ρυθμών πληθωρισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η οφειλή του Δημοσίου να ήταν έρμαιο των διακυμάνσεων των αγορών, πέραν της προμήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων που φέρεται να πήρε η Goldman Sachs για να κατασκευάσει το ομόλογο-τέρας.
Η εναλλακτική
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εάν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το 2001 κατέφευγε σε δανεισμό με την έκδοση 20ετούς ομολόγου και το επιτόκιο της αγοράς (4,5%) τότε οι τόκοι θα ανέρχονταν συνολικά σε 2,7 δισ. Με την αποπληρωμή και του κεφαλαίου στην εικοσαετία, το συνολικό κόστος (τόκοι και κεφάλαιο) θα έφτανε τα 5,7 δισ. και όχι τα 9,7 δισ.
Η πρώτη δόση του ομολόγου της Goldman Sachs είχε προγραμματισθεί για το καλοκαίρι του 2004 καθώς η κυβέρνηση Σημίτη είχε προβλέψει τριετή περίοδο χάριτος, ώστε οι δόσεις να πληρώνονταν μετά τις εκλογές.
Επαναδιαπραγμάτευση
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του δανείου απειλώντας την Goldman Sachs με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για παραπλάνηση του Δημοσίου. Η τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, μετά από τις υποχωρήσεις της Goldman Sachs, ήταν να καταργηθούν τα 18 swaps και μαζί το ρίσκο από τις μεταβολές των ισοτιμιών.
Το νέο προϊόν που δημιουργήθηκε, χωρίς ρίσκο και swaps, το πούλησε η Goldman Sachs στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία από τον Αύγουστο του 2005 μεταφέρθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2005 η αποτίμηση του κεφαλαίου που χρωστούσε το Δημόσιο στον κάτοχο του ομολόγου είχε ήδη φτάσει τα 5,2 δισ.!
Δόσεις 320 εκατ. ευρώ
Δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια η οφειλή από 3 δισ. εκτινάχθηκε στα 5,2 δισ. ως αποτέλεσμα της «δόμησης» που είχε κατασκευάσει η Goldman Sachs και είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Τώρα το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει τοκοχρεολυτικές δόσεις 320 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην Εθνική μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2037 που λήγει η περίοδος εξόφλησης.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]