Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τραπεζίτες ζητούν την άδεια της κυβέρνησης για να μας... γδάρουν

  • “License to short”, κατά τη γνωστή φράση των ταινιών του Τζέιμς Μποντ (“license to kill”), ζητά πιεστικά για τα ελληνικά ομόλογα από την κυβέρνηση το πανίσχυρο λόμπι των 22 μεγάλων τραπεζών, που ορίζουν τις τύχες της ευρωπαϊκής πρωτογενούς αγοράς ομολόγων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η EFG Eurobank
Την ώρα που η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος έχει «βαφτεί κόκκινη», με το spread των δεκαετών τίτλων να αγγίζει χθες τις 450 μονάδες βάσης, φθάνοντας σε επίπεδο που είχαμε να δούμε πριν από το 1999, οι τράπεζες που εκπροσωπούνται στην πανίσχυρη Ευρωπαϊκή Ένωση Διαπραγματευτών Πρωτογενούς Αγοράς Ομολόγων (EPDA) ζητούν σχεδόν τελεσιγραφικά από την κυβέρνηση, δηλαδή τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, και την Τράπεζα της Ελλάδος να τους δώσει και πάλι τη δυνατότητα ανεξέλεγκτου σορταρίσματος των ελληνικών τίτλων!
Στην EPDA μετέχουν την οποία μετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου: Barclays Capital, BNP Paribas, Calyon, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, Dresdner Bank, DZ Bank, EFG Eurobank Ergasias SA Bank, Goldman Sachs, Grupo Santander, HSBC, ING, J.P.Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Natixis, Nomura, Nordea Bank, Royal Bank of Scotland, Société Générale, UBS.
Από την Παρασκευή, η Ένωση που διαφεντεύει την πρωτογενή αγορά ομολόγων, καθώς τα μέλη της έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις νέες εκδόσεις τίτλων στην Ευρώπη και διαθέτουν όλα τα προνόμια που δίνουν οι εθνικές νομοθεσίες στους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς, κινήθηκε δυναμικά στο παρασκήνιο, για να ανατρέψει μια απόφαση που έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος με απελπιστική καθυστέρηση στις 8 Απριλίου, εν μέσω «αιματοχυσίας» στην αγορά ομολόγων.
Τότε, η ΤτΕ ανακοίνωσε, ότι στο εξής και μέχρι νεοτέρας, όσες τράπεζες μετέχουν στην ΗΔΑΤ θα έχουν την υποχρέωση να βρίσκουν μέσα στην ίδια ημέρα τους τίτλους που δάνεισαν σε τρίτους επενδυτές χωρίς να τους έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι βασικοί διαπραγματευτές δανείζουν τίτλους που δεν τους κατέχουν, για παράδειγμα σε κερδοσκοπικά hedge funds του πελατολογίου τους, επιβαρύνονται έκτοτε με το υψηλό κόστος κάλυψης αυτών των ανοικτών θέσεων, με υποχρεωτικές δημοπρασίες repos.
Με απλά λόγια, και χωρίς τη συσκότιση που συχνά δημιουργούν οι τεχνικοί όροι της αγοράς ομολόγων, από τις 8 Απριλίου το σορτάρισμα ομολόγων από hedge funds έγινε τόσο ακριβό, που ουσιαστικά απαγορεύθηκε. Μέχρι τότε, κάθε διαχειριστής του Λονδίνου μπορούσε ανέξοδα να σορτάρει ελληνικά ομόλογα, τα οποία αργότερα θα δανειζόταν για να κλείσει τη θέση του (συχνότατα με εύκολο κέρδος) από έναν βασικό διαπραγματευτή της αγοράς. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς είχαν μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε πολύτιμους βοηθούς των κερδοσκόπων, με μεγάλα κέρδη.
Την Παρασκευή, σε μια τηλεδιάσκεψη με την ΤτΕ και τον ΟΔΔΗΧ, που αποκαλύφθηκε από το Dow Jones Newswires, οι 22 ισχυροί της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων ζήτησαν πιεστικά να ανακληθεί αυτή η απόφαση από τις ελληνικές αρχές, προβάλλοντας τον ισχυρισμό, ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δευτερογενής αγορά και θα επιβαρυνόταν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Σε μια εξέλιξη, που δείχνει ότι τέτοιες «προφητείες» εύκολα επαληθεύονται όταν οι ισχυροί τραπεζίτες «κρατούν το μαχαίρι και το πεπόνι», η χθεσινή συνεδρίαση της ΗΔΑΤ εξελίχθηκε σε μια από τις χειρότερες των τελευταίων μηνών, με άνοδο των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στο εξωφρενικό 7,6%, ποσοστό διπλάσιο της αντίστοιχης απόδοσης των 10ετών γερμανικών τίτλων, που θα έλεγε κανείς ότι υποδηλώνει άμεσο κίνδυνο πτώχευσης της χώρας!
Μπροστά στην πρόταση των τραπεζιτών, που μοιάζει να είναι από αυτές που δύσκολα μπορεί κανείς να αρνηθεί, τα στελέχη της ΤτΕ και του ΟΔΔΗΧ επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αύριο, σε νέα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της EPDA. Για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς ομολόγων, ουσιαστικά οι ελληνικές αρχές καλούνται να επιτρέψουν το… σορτάρισμα τίτλων, χωρίς το παραμικρό κόστος για τους εμπλεκόμενους!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές παραμένουν διχασμένες, καθώς η ΤτΕ τείνει να συμφωνήσει με το αίτημα των τραπεζιτών, ενώ στον ΟΔΔΗΧ επικρατεί έντονος προβληματισμός. Πάντως, οι τραπεζίτες φαίνονται αισιόδοξοι, ότι οι αρχές τελικά θα ικανοποιήσουν το αίτημά τους, για να συνεχισθεί κανονικά η κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα. «Ήταν μια καλή συνομιλία και προσβλέπουμε στη συνέχεια των συζητήσεων την Τετάρτη», δήλωσε την Παρασκευή στο Dow Jones ο Σάντερ Σολ, διευθυντής της EPDA…
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]