Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τρισέ ανησυχεί για τις ελληνικές τράπεζες αλλά...

  • Ο Τρισέ φοβάται κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, λόγω φυγής καταθέσεων εκτός της Ελλάδας
Την αγωνία του για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος φέρεται να εξέφρασε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην Μαδρίτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, υποχρεώνοντας τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να επαναλάβει για πολλοστή φορά το γνωστό… τροπάριο, περί αδιαμφισβήτητης σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, που πλέον πείθει όλο και λιγότερο τους καταθέτες.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, στο κείμενο της ομιλίας Τρισέ στο Eurogroup εκφράζονταν ανοικτά οι ανησυχίες του για τις ελληνικές τράπεζες, με την επισήμανση, ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δύσκολη κατάσταση, που μπορεί να επιδεινωθεί περισσότερο το προσεχές διάστημα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, πάντα κατά το τηλεγράφημα του Reuters, οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν τη ρευστότητα που τους παρέχει η Φρανκφούρτη, ενώ οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς αποδοχής εγγυήσεων δανεισμού από την ΕΚΤ απομάκρυναν τον κίνδυνο για τις τράπεζες να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δανεισμό.
«Παρά ταύτα, η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένει δύσκολη και θα μπορούσε να επιδεινωθεί», τόνισε ο Τρισέ, επισήμανση που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συνδέεται με τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από την αγορά χρήματος, αλλά και με τις… τάσεις φυγής που εκδηλώνουν εσχάτως οι Έλληνες καταθέτες. «Οι εντάσεις στις αγορές επιμένουν», επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης, παρά την ανακοίνωση των τεχνικών λεπτομερειών του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από την αγορά.
Το τηλεγράφημα του Reuters έγινε δεκτό με ενόχληση και προκάλεσε αμηχανία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. «Ναι, είδα την ανταπόκριση του Πρακτορείου», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου από την Μαδρίτη. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα όσα γράφτηκαν και αναφέρονται σε κάποιο κείμενο το οποίο υποτίθεται πως είχαν στα χέρια τους, δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτά τα οποία είπε στην αίθουσα ο πρόεδρος της ΕΚΤ», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ακολούθως, προχώρησε στην αναπαραγωγή της γνωστής θεωρίας για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που αναπαράγεται μονότονα από τον ίδιο και τους προκατόχους του μετά το ξέσπασμα της κρίσης: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό. Δεν έχει εκτεθεί σε τοξικά προϊόντα. Αυτή την στιγμή, υποφέρει από μια αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες του εγχώριου δανεισμού και την συνολική υπερέκθεση της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ. Και δεχτείτε την συγνώμη μου για αυτό, από τα καθημερινά, ορισμένες φορές καταστροφικά και μερικές φορές υπερβολικά ρεπορτάζ, σχετικά με το οτιδήποτε, που αφορά την Ελλάδα».
Ο υπουργός Οικονομικών υιοθέτησε την ερμηνεία που δίνουν οι ίδιες οι τράπεζες για τη φυγή καταθέσεων που παρατηρείται τελευταία, μια ερμηνεία που τείνει να παραγνωρίσει τις υπαρκτές τάσεις φυγής «έξυπνου χρήματος» σε θεωρούμενους ως ασφαλέστερους προορισμούς.
«Όταν βρίσκεσαι σε περίοδο ύφεσης, όπως βρίσκεται η Ελλάδα αυτή την στιγμή, έχεις κάποια μείωση στις καταθέσεις των τραπεζών, καθώς εταιρείες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αποσύρουν ορισμένες από τις καταθέσεις τους, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]