Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων για χρέη

  • Φυσικά καμία κατάσχεση καταθέσεων στους πολιτικούς που βύθισαν τη χώρα στα χρέη...!
Στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά εισπράξιμα θεωρούνται 8-10 δισ. ευρώ, θα επιδοθούν το επόμενο διάστημα οι εφορίες με εντολή του...γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλου κατ΄ εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου.
Μάλιστα ένα από τα όπλα που θα χρησιμοποιήσουν είναι αυτό των κατασχέσεων ακινήτων αλλά και καταθέσεων, ενώ παρελθόν αποτελεί το φόβητρο της προσωποκράτησης το οποίο καταργήθηκε με τον νέο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.
Στο στόχαστρο των υπαλλήλων των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών βρίσκονται περισσότεροι από 700.000 οφειλέτες οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται πεισματικά την εξόφληση των οφειλών τους προς το Δημόσιο. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει σε αυτούς μία τελευταία ευκαιρία, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε δόσεις. Οσοι δεν το πράξουν, θα έλθουν αντιμέτωποι με τα μέτρα της κατάσχεσης και της μη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.
Σύμφωνα με διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα επιβολής σε βάρος περισσοτέρων του ενός οφειλετών του Δημοσίου του αναγκαστικού μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας του πιστωτικού ιδρύματος με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο, καθώς και η υποβολή εκ μέρους αυτών κοινής δήλωσης τρίτου για όλους τους αναφερόμενους στο κατασχετήριο οφειλέτες.
Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου είτε στο κεντρικό κατάστημα του πιστωτικού ιδρύματος είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται οι πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις που προβλέπουν ειδικές διατάξεις κατά περίπτωση.
Επίσης καθιερώνεται η υποχρέωση απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός δέκα ημερών από την υποβολή της δήλωσης, χωρίς την τήρηση άλλης δικαστικής ή μη διαδικασίας.
Παράλληλα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους, ώστε να αποτρέπονται οι εκποιήσεις ακινήτων σε μη εύλογες αξίες και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές προς βλάβη των συμφερόντων τόσο του Δημοσίου όσο και των λοιπών δανειστών, καθώς και των οφειλετών.
Ειδικότερα ο πλειστηριασμός ακινήτων θα πρέπει να διενεργείται σε αξία τουλάχιστον ίση με την αντικειμενική τους αξία, εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης. Προγράμματα πλειστηριασμού
Ακόμη εισάγεται νέα διάταξη ως προς την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού από την αρμόδια ΔΟΥ εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά την επιβολή της κατάσχεσης. Με τις ως σήμερα ισχύουσες διατάξεις, ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ μετά την πάροδο των ημερών από την επιβολή της κατάσχεσης εξέδιδε πρόγραμμα πλειστηριασμού σε χρόνο κατά την κρίση του, χωρίς τον περιορισμό των συγκεκριμένων προθεσμιών της προτεινόμενης διάταξης.
Με τη νέα διάταξη καθιερώνεται η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος από την επιβολή της κατάσχεσης ή από τη μη διενέργεια του ορισθέντος πλειστηριασμού.
Η ανωτέρω υποχρέωση δεν υφίσταται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος όπως, π.χ., όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του, όταν επίκειται βεβαίωση νέων οφειλών και γενικότερα για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Εξάλλου με άλλη διάταξη καταργήθηκε το μέτρο της προσωπικής κράτησης για την είσπραξη βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ύστερα από τη δημοσίευση της 1/2010 απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε ότι το μέτρο αυτό είναι ανίσχυρο και αντισυνταγματικό.
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 700.000 φοροφυγάδες και δεν ονόμασαν όλους όσους έχουν χρεωστική φορολογική δήλωση φοροφυγάδες.
    Τις φορολογικές ενημερότητες δεν τις έχουν στήλη ακόμα.
    Αν υπάρχουν 700.000 φοροφυγάδες λες να έχουν καταθέσεις και να μην μπορούν να πληρώσουν εφορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]