Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άλεξ Βέμπερ: «Το κόστος διάσωσης της Ελλάδας θα φτάσει τα 80 δισ. ευρώ»

  • Εξαιρετικά απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Άλεξ Βέμπερ, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, καθώς εκτιμά ότι το κόστος διάσωσης της χώρας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 80 δισ. ευρώ
Οι απόψεις του έμπειρου οικονομολόγου δημοσιεύονται στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία επικαλούμενη πηγές της, αναφέρει ότι ο κ. Βέμπερ, μιλώντας εχθές σε νομικούς γερμανικούς κύκλους ξεκαθάρισε ότι αν η Ευρώπη δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το κόστος διάσωσης θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τα 45 δισ. ευρώ που έχουν "τάξει" Ε.Ε. και ΔΝΤ και θα πρέπει να λάβει χώρα σε διάφορα στάδια, τα οποία θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από το 2010.
Οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι φέρεται ως ο επικρατέστερος να διαδεχθεί τον κ. Ζ. Κ. Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ του χρόνου. Μάλιστα, ο κ. Βέμπερ φέρεται να δήλωσε ότι το ελληνικό πρόβλημα επιδεινώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις αναφορικά με το κόστος διάσωσης να αναθεωρούνται διαρκώς…προς τα πάνω.
Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι δηλώσεις Βέμπερ θα πυροδοτήσουν την έναρξη μιας συζήτησης της Ευρώπης σχετικά με το αν και κατά πόσο πρέπει να δοθεί ένα bailout στην Ελλάδα χωρίς να υπάρξει μια ευρύτερη κατανόηση περί των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στα ερχόμενα χρόνια.
Κοινώς εκφράζεται η άποψη ότι ο όποιος μηχανισμός στήριξης δεν θα πρέπει να είναι κοντόθωρος, αλλά να έχει συνυπολογίσει και τις μελλοντικές ανάγκες. Ήδη, όπως αναφέρεται, αν η Ελλάδα δεχτεί ένα bailout, θα έχει μετά πρόβλημα να δανείζεται από τις αγορές, που σημαίνει ότι θα παραμένει εξαρτημένη σε εξωτερική χρηματοδότηση.
Ασφαλώς, η ικανότητα της χώρας να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές μετά από την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης θα εξαρτάται εν πολλοίς από τις μεταρρυθμίσεις και την περικοπή του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Πέραν τούτων, ο κ. Βέμπερ φέρεται να ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, παρά η διάσωσή της, καθώς σε περίπτωση που η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών θα πρόκειται για καταστροφή για μια σειρά ευρωπαϊκών τραπεζών, κρατών και του ίδιου του ευρώ. Μάλιστα, η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η WSJ, είναι έτοιμη να "περάσει" νομοθετική πράξη εντός των δύο επόμενων εβδομάδων ώστε να μπορέσει να παρέχει χρηματική στήριξη στην Ελλάδα.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. 80 δισ. ευρώ
    - 45 δισ. ευρώ που έχουν "τάξει" Ε.Ε.
    -------------------------------------
    35 δισ. ευρώ για μπόνους των διαχειριστών του ΔΝΤ και των μεσαζόντων τραπεζών και άλλων περίεργων.

    Γιατί δεν μας λένε πόσα παίρνει το ΔΝΤ και οι τράπεζες για τις «υπηρεσίες» τους, χώρια από το δάνειο, τα επιτόκια και την ασφάλεια του δανείου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου, τέτοιες δηλώσεις μπορούν να τις κάνουν μόνο από την σκάλα του αεροπλάνου της φυγής τους... Ούτε καν από το αεροδρόμιο... από τη σκάλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξέραμε και τι παίρνουν οι... μεσάζοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]