Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία αποσυνδέει το διαδίκτυό της από τον υπόλοιπο κόσμο


Ένας νόμος που εισάγει νέους ελέγχους στο διαδίκτυο έχει τεθεί σε ισχύ στη Ρωσία εν μέσω ανησυχιών για το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση με σκοπό τη λογοκρισία των επικριτών της, όπως αναφέρει το BBC.

Στη θεωρία, ο νόμος για τους ελέγχους στο διαδίκτυο δίνει στη κυβέρνηση ευρείες εξουσίες για τον περιορισμό πλοήγησης στον ρωσικό ιστό. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο νόμος θα βελτιώσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με έναν εκπρόσωπο μάλιστα να λέει ότι οι χρήστες δεν θα παρατηρήσουν καμία αλλαγή.

Οι επικριτές από την άλλη ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ''τείχος προστασίας'' παρόμοιο με εκείνο της Κίνας.

Με το νέο νόμο δίνεται στο Κρεμλίνο η δυνατότητα να απενεργοποιεί τις συνδέσεις εντός της Ρωσίας ή να αποκόβεται εντελώς από τον παγκόσμιο ιστό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το τι συνιστά απειλή και ποιες ενέργειες θα πρέπει να λαμβάνονται εναπόκειται στις αποφάσεις της κυβέρνησης.


Ο νόμος απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να εγκαταστήσουν εξοπλισμό ικανό να εντοπίζει την πηγή της εκάστοτε κίνησης και και να φιλρτάρει το περιεχόμενο.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για το αν μια τέτοια κίνηση είναι τεχνικά εφικτή και δηλώνουν ότι ο νόμος αφορά περισσότερο μια προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να λογοκρίνει τις online πληροφορίες.

"Για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη ροή των πληροφοριών προς όφελός τους, πρέπει να έχουν στα χέρια τους εκ των προτέρων ένα σύστημα", αναφέρει ο Σεργκέι Σάνοβιτς του Πανεπιστημίου Princeton σε συνέντευξή του στο CNBC.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτή την ενέργεια της Κυβέρνησης νωρίτερα φέτος, ενώ οι ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι απειλεί ευθέως τα δικαιώματα για ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, καθώς και τις ελευθερίες του Τύπου.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πραγματοποιήσει και άλλες δράσεις σε μια προσπάθεια περιορισμού των ελευθεριών στο διαδίκτυο, όπως η απαγόρευση της κρυπτογραφημένης τηλεφωνικής υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία σε πολλές ανάλογες προσπάθειες.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]