Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Όχι» Άσαντ στο γερμανικό σχέδιο για ζώνη ασφαλείας


Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε χθες Πέμπτη την πρόταση που εισηγήθηκε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας φυλασσόμενη από τη διεθνή κοινότητα κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, κρίνοντας ότι θα καταπατούσε τη συριακή εθνική κυριαρχία.

«Η πρόταση κάνει λόγο περί αποκατάστασης της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή υπό διεθνή αιγίδα», ανέφερε ο Σύριος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας του.

«Αυτό σημαίνει πως η περιοχή αυτή θα τεθεί εκτός του ελέγχου και της εθνικής κυριαρχίας του συριακού κράτους, άρα θα μετατρέψει τον διαχωρισμό της σε πραγματικότητα στο πεδίο», πρόσθεσε.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ έχει διευκρινίσει πως για να γίνει πραγματικότητα η ζώνη ασφαλείας, θα χρειαστεί έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι τα στρατεύματα που δυνητικά θα αναπτυχθούν για την προστασία της θα πρέπει να ανήκουν στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.


Η Τουρκία εξαπέλυσε επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. Η επίθεση ανεστάλη έπειτα από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την οποία μεσολάβησαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Την 22α Οκτωβρίου η Ρωσία και η Τουρκία κατέληξαν σε μια συμφωνία στο Σότσι που προβλέπει κοινές περιπολίες σε περιοχές της Συρίας που έλεγχαν μέχρι πρότινος οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή.

Ο Άσαντ εξήρε τη ρωσοτουρκική συμφωνία, κάνοντας πάντως λόγο απλά για ένα «θετικό βήμα». Δεν καλύπτει πάντως «όλα» τα ζητήματα, πρόσθεσε, «με την έννοια ότι οι Τούρκοι δεν θα αποχωρήσουν αμέσως».

«Αλλά περιορίζει τη ζημιά και ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση αυτής της περιοχής στο μέλλον, στο άμεσο μέλλον, ελπίζουμε», συμπλήρωσε.

Απώτερος στόχος της Δαμασκού είναι να ανακτήσει τον έλεγχο των κουρδικών περιοχών

Σε συνέντευξή του, που παραχώρησε στο συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησής του είναι να αποκαταστήσει τον κρατικό έλεγχο στις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, μετά την αιφνιδιαστική απόσυρση από την περιοχή των αμερικανικών στρατευμάτων, όμως πρόσθεσε ότι αναμένει αυτό να γίνει σταδιακά.

«Η είσοδος του συριακού στρατού (στον βορρά) σημαίνει είσοδος του κράτους», εξήγησε ο Άσαντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιστροφή της κυριαρχίας των περιοχών αυτών στη Δαμασκό θα γίνει «προοδευτικά».

Οι Κούρδοι δεν θα χρειαστεί αμέσως να παραδώσουν τα όπλα τους μόλις ο συριακός στρατός εισέλθει στις περιοχές τους, είπε ο Άσαντ.

«Υπάρχουν ένοπλες ομάδες που δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι θα παραδώσουν τα όπλα τους αμέσως, όμως ο τελικός στόχος είναι η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση, η οποία είναι ο πλήρης έλεγχος του κράτους», τόνισε ο Σύρος πρόεδρος.

Ο Άσαντ επεσήμανε ότι η συμφωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων είναι ένα «θετικό» βήμα, το οποίο θα βοηθήσει τη Δαμασκό να πετύχει τον στόχο της.

«Πρέπει να φροντίσουμε να μην μετατρέψουμε την Τουρκία σε εχθρό», υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος. «Αυτό τον ρόλο έχουν αναλάβει οι φίλες χώρες», όπως το Ιράν και η Ρωσία, εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας που προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών τουρκορωσικών περιπολιών στα συροτουρκικά σύνορα, ο Άσαντ τη χαρακτήρισε «προσωρινή».

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στις 9 Οκτωβρίου με στόχο να εκδιώξει από τη μεθόριο με τη Συρία τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες, και να δημιουργήσει εκεί μία «ζώνη ασφαλείας». Η επιχείρηση έχει ανασταλεί έπειτα από δύο συμφωνίες στις οποίες κατέληξε η Τουρκία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ούτε το συριακό καθεστώς δεν βλέπει με καλό μάτι την αυτονομία των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Η YPG, μετά την έναρξη της επιχείρησης της Τουρκίας και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, στράφηκαν στη Δαμασκό για υποστήριξη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις.

Έκτοτε ο συριακός στρατός έχει επιστρέψει στις περιοχές που μέχρι πρότινος ήλεγχαν οι Κούρδοι.

«Αποικιοκρατική δύναμη»

Παράλληλα ο Άσαντ εκτίμησε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στις κουρδικές περιοχές της Συρίας «όπου υπάρχει πετρέλαιο» αποδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον είναι μια αποικιοκρατική δύναμη η οποία είναι καταδικασμένη να αποχωρήσει μόλις οι Σύροι αντισταθούν στην κατοχή, όπως έκανε το Ιράκ.

Όμως εξήγησε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια τόσο μεγάλη δύναμη όπως οι ΗΠΑ και ότι ο τερματισμός της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος είναι κάτι που δεν θα συμβεί σύντομα.

Ο Άσαντ δήλωσε πως ο Τραμπ είναι «ο καλύτερος Αμερικανός πρόεδρος» εξαιτίας της «απόλυτης διαφάνειάς του» σχετικά με τη πρόθεσή του να διατηρήσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]