Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ήξερε ο Ερντογάν πού κρυβόταν ο αλ-Μπαγκντάντι;


Ένα σημαντικό καθήκον που ανέλαβε να φέρει εις πέρας μιας αμερικανική ομάδα, είναι να εξετάσει το υλικό που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία, την περασμένη εβδομάδα και να διευκρινίσει όσο το δυνατόν καλύτερα, αν επιβεβαιώνονται οι υποψίες για δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας του Ερντογάν και της τζιχαντιστικής ομάδας, δήλωσε την Παρασκευή η δημοσιογράφος του Bloomberg, Eli Lake.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το ISIS έρχονται στο προσκήνιο αφότου ο ηγέτης των τζιχαντιστών, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε την Κυριακή σε επιδρομή των ΗΠΑ στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μόλις 5 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει 12 παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ, το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη Συρία, κατόπιν συμφωνίας που έγινε με τη Ρωσία πέρυσι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι σκότωσαν και τον Αμπούλ Χασάν αλ-Μουχατζίρ, εκπρόσωπο του ISIS και πιθανό "διάδοχο", σε ξεχωριστή επιχείρηση στην πόλη Τζαραμπλούς, η οποία ελέγχεται από την Τουρκία από τότε που ανκαταλήφθηκε από ομάδες ισλαμιστών μαχητών τουρκικής υποστήριξης, το 2016.


"Τρεις Αμερικανοί, υπάλληλοι εθνικής ασφάλειας, μου είπαν ότι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη γνώση της Τουρκίας σχετικά με την τοποθεσία του Μπαγκντάντι", δήλωσε η Lake. "Ένα σημαντικό καθήκον για την ομάδα που διερευνά τώρα το υλικό που κατασχέθηκε στην επιδρομή και μια άλλη επιδρομή που σκότωσε τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, είναι να καταγράψει τη σχέση μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και του Ισλαμικού Κράτους".

Οι υποψίες των αξιωματούχων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ISIS δεν βασίζονται μόνο στο πού βρέθηκαν αλ-Μουχατζίρ και αλ-Μπαγκντάντι, στη Συρία, δήλωσε η Lake.

Πολλοί τζιχαντιστές του ISIS, από την Ευρώπη και την Αφρική χρησιμοποίησαν τα διάτρητα, νότια σύνορα της Τουρκίας, για να συμμετάσχουν στην οργάνωση στη Συρία. Την εποχή εκείνη η Τουρκία υποστήριζε τις τζιχάντιστικές ομάδες στη Συρία, για να εξαφανίσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ.

Το 2017, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι ο "υπουργός Οικονομικών" του ISIS είχε μετεγκατασταθεί από το Ιράκ στην Τουρκία, δήλωσε η Lake.

"Η Τουρκία έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τους χειρότερους παράγοντες του εμφύλιου πολέμου στη Συρία", ανέφερε η Lake, παραθέτοντας τα λεγόμενα αξιωματούχου των ΗΠΑ, που συνεργάζεται στενά με την πολιτική της Συρίας.

Η Τουρκία, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέει ότι είναι περισσότερο αφοσιωμένη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πόλεμο ενάντια στο ISIS. Οι εγχώριοι επικριτές του Ερντογάν λένε ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ χαλαρός απέναντι στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και ότι τα δικαστήρια και η αστυνομία του έθνους είναι επιεικείς σε ανθρώπους που θεωρούνται πιθανά μέλη του ISIS.

"Ήταν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), θυμηθείτε, που καλλιέργησαν την πηγή που κατάφερε να βρει τον αλ-Μπαγκντάντι", δήλωσε η Lake. "Οι αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μπορεί σύντομα να μάθουν εάν οι Τούρκοι ήξεραν πού βρισκόταν όλον αυτό τον καιρό".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]