Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μετωπική» περιμένει τον Αρχιεπίσκοπο στην Ιεραρχία της Παρασκευής!


Υπάρχει, ήδη, άτυπο θέμα επάρκειας και αντικατάστασής του 
Εξέπληξε και τους μετριοπαθείς η παράκαμψη της συνοδικότητας 

«Κρας τεστ» για τον Αρχιεπίσκοπο και τις ενδοεκκλησιαστικές ισορροπίες θα αποτελέσει η κρίσιμη σύγκληση της Ιεραρχίας την Παρασκευή. Ο κ. Ιερώνυμος θα δοκιμάσει τις αντοχές του απέναντι στις κλιμακούμενες αντιδράσεις μητροπολιτών για την πρωτοβουλία του να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Ιεραρχίας.

Η κίνηση του Αρχιεπισκόπου να συζητήσει παρασκηνιακά με τον πρωθυπουργό, βάζοντας στην ίδια ζυγαριά τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την ώρα που είναι ανοιχτό και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ανεβάζει το θερμόμετρο στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.

Είναι η πρώτη φορά στα 10 χρόνια προεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον κ. Ιερώνυμο που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο δημιουργίας εκκλησιαστικής αντιπολίτευσης. Η αποτελεσματική -είναι η αλήθεια- πολιτική κατευνασμού και ήπιων τόνων, που ακολουθούσε απαρέγκλιτα αυτά τα χρόνια, ανακόπηκε απότομα, όταν ενέκρινε την εισήγηση στενών συνεργατών του να καταρτιστεί μυστικά το προσχέδιο με την κυβέρνηση για τη μισθοδοσία και την περιουσία. Η μυστικοπάθεια και, κυρίως, το ότι παρέκαμψε τη συνοδικότητα και δεν πήρε την έγκριση της Ιεραρχίας για να διαπραγματευτεί με την Πολιτεία εξέπληξαν αρνητικά ακόμα και μετριοπαθείς μητροπολίτες.


Πολλοί εκτιμούν ότι ο κ. Ιερώνυμος με τη σύγκληση της Ιεραρχίας την Παρασκευή προσπαθεί να φέρει τους μητροπολίτες ενώπιον ενός τετελεσμένου, καλώντας τους να εγκρίνουν ή όχι όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στη λογική «take it or leave it». «Διχαστική και εθνική αυτοκτονία» αποκάλεσε τη διαπραγμάτευση Ιερωνύμου - Τσίπρα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, εκτιμώντας ότι δεν θα εγκριθεί στην Ιεραρχία.

Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος με νέο άρθρο του αποδόμησε το κείμενο της «πρόθεσης» για μια «ιστορική συμφωνία», υπογραμμίζοντας ότι «δεν ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας ούτε των θεσμικών οργάνων κάθε μέρους (Εκκλησία και κυβέρνηση) ούτε ομάδων και επιτροπών εκατέρωθεν. Αυτό το αιφνίδιο και η έλλειψη συνοδικότητας ήταν που προκάλεσαν περισσότερο από καθετί άλλο». Επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού εμφανίστηκε και ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, Συμεών.

Ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου είναι ανησυχητική, ήρθε άκομψα στο προσκήνιο, προκαλώντας έκπληξη στους ιερείς και ότι το περιεχόμενό της «μπάζει» από παντού. «Επισφαλή» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στον Real FM τη συμφωνία ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης.

Καθησυχάζει ο Γαβρόγλου

Χθες βράδυ, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη στο κανάλι Open διαβεβαίωσε ότι με το σχέδιο συμφωνίας θα διασφαλιστούν η μισθοδοσία, η ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη του κλήρου και θα κλείσει επιτυχώς μια εκκρεμότητα ετών, που αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών π. Γεώργιος Σελλής τόνισε ότι ο κλήρος περιμένει επίσημη ενημέρωση από την Ιεραρχία προκειμένου να τοποθετηθεί. «Θα διεκδικήσουμε τα νόμιμα, νόμιμα» ανέφερε.

Αντ. Τριανταφύλλου
Δημοκρατία



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]