Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναρχικοί κατά αστυνομικών


Στόχος επίθεσης από αναρχικούς έγιναν χθες το μεσημέρι αστυνομικοί της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ, που είχαν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας σε δίκη στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Δέγλερη. Δέχτηκαν επίθεση με κράνη και ξύλα από ομάδα περίπου 50 ατόμων που βρίσκονταν συγκεντρωμένα έξω από τα δικαστήρια. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ο ένας υπέστη κάταγμα στο χέρι, ο δεύτερος εξάρθρωση ώμου και ο τρίτος δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι. Αν και το επεισόδιο εκτυλίχθηκε ακριβώς έξω από τα δικαστήρια, παρουσία ενστόλων της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), οι αστυνομικοί-θύματα της επίθεσης και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, μέλη του Σωματείου Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑΑ), καταγγέλλουν ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών.

Η χθεσινή δίκη αφορούσε τη σύλληψη 21 αναρχικών που είχαν πάρει μέρος σε αντιφασιστική μηχανοκίνητη πορεία, τον Σεπτέμβριο του 2012, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Στη διάρκεια εκείνης της μοτοπορείας οι αναρχικοί είχαν συγκρουστεί με υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, πριν συλληφθούν από δικυκλιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ που τους επιτηρούσαν. Κατήγγειλαν, μάλιστα, ότι κατά την παραμονή τους στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, είχαν υποστεί βασανιστήρια. Δημοσίευμα για την υπόθεση είχε φιλοξενήσει η εφημερίδα Guardian, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, ο οποίος είχε απειλήσει την εφημερίδα με μηνύσεις.


Αν και οι 21 συλληφθέντες αναρχικοί αντιμετώπιζαν αρχικά δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, τελικά παραπέμφθηκαν να δικαστούν για το πλημμέλημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών. Στη διάρκεια της δίκης, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει χθες, υπήρξαν αρχικά λεκτικές αντεγκλήσεις μέσα στη δικαστική αίθουσα μεταξύ αναρχικών και ενός ιδιώτη - μάρτυρα κατηγορίας. Στη συνέχεια όμως η ένταση κλιμακώθηκε έξω από τα δικαστήρια, όπου οι αστυνομικοί της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ, που σήμερα υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και την ΟΠΚΕ, δέχτηκαν επίθεση από περίπου 50 αντιεξουσιαστές. Οι τελευταίοι είχαν ανταποκριθεί σε κάλεσμα που είχε απευθύνει η «Συνέλευση κατηγορουμένων της 3ης αντιφασιστικής μοτοπορείας» για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια. «30 μάρτυρες κατηγορίας αριθμούν κάποιοι τραυματισμένοι “κάτοικοι”, “αγανακτισμένοι” πολίτες και ένστολοι φασίστες δολοφόνοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα που είχε δημοσιοποιηθεί στο Διαδίκτυο.

Η συμπλοκή έγινε μπροστά στα μάτια πέντε αστυνομικών της ΥΜΕΤ, του επικεφαλής της διμοιρίας καθώς και του αξιωματικού που είχε την ευθύνη των μέτρων τάξης στο Πρωτοδικείο. Οπως όμως καταγγέλλουν οι αστυνομικοί-θύματα της χθεσινής επίθεσης, δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών, παρότι οι τραυματίες αστυνομικοί φέρονται να εξέφρασαν στους συναδέλφους τους τη βούλησή τους να υποβάλουν μηνύσεις. Ο ένας μάλιστα αστυνομικός - μάρτυρας κατηγορίας, μετά το επεισόδιο πήγε με δική του πρωτοβουλία στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας προκειμένου να αναγνωρίσει σε φωτογραφίες σεσημασμένων αναρχικών τους δράστες της επίθεσης στους συναδέλφους του. «Αν και οι τραυματίες αστυνομικοί υποδείκνυαν στους συναδέλφους τους τα άτομα που τους είχαν χτυπήσει ζητώντας τη σύλληψή τους, δεν έγινε το παραμικρό με ευθύνη των επικεφαλής αξιωματικών που βρίσκονταν στο σημείο», σχολίασε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος.

Πάντως, για τα γεγονότα της μηχανοκίνητης πορείας του 2012 και τις κατηγορίες για κακομεταχείριση των συλληφθέντων αναρχικών έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν την 29η Νοεμβρίου συνολικά 17 αστυνομικοί. Δύο αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για βασανισμό κρατουμένων και οι υπόλοιποι για πρόκληση σωματικών βλαβών. Σύμφωνα με την υπεράσπιση των αναρχικών, τα χθεσινά γεγονότα στο πρωτοδικείο δεν είναι άσχετα με την επικείμενη δίκη των αστυνομικών.

Μολότοφ και πέτρες κατά περιπολικού

Στόχος επίθεσης έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής περιπολικό της Αμεσης Δράσης που συνόδευε το πούλμαν με την αποστολή του Ολυμπιακού κατά την αποχώρησή της από το γήπεδο Καραϊσκάκη. Οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στο περιπολικό και στη θέα του πέταξαν εναντίον του πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ο ένας από τους αστυνομικούς τραυματίστηκε, ενώ το περιπολικό υπέστη φθορές. Μόλις πρόσφατα, στόχος επίθεσης από Ρομά είχε γίνει πλήρωμα περιπολικού στου Ρέντη, ενώ αντίστοιχο συμβάν είχε καταγραφεί και εις βάρος αστυνομικών στο Πεδίον του Αρεως. «Ατιμωρησία» και «ιδιότυπη ασυλία» των δραστών καταγγέλλει σε χθεσινή, ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Ανακοίνωση εξέδωσε και ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει παραδώσει τη χώρα στην ανομία.

Γιάννης Σουλιώτης
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]