Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν


Στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο

Του Νίκου Μελέτη

Με τον Ερντογάν να βγάζει νέα φιρμάνια για το θέμα των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου και της Κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία δεσμεύει και νέα περιοχή για εργασίες γεωτρήσεων στη Μεσόγειο με δεύτερη πλατφόρμα που μίσθωσε για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με την NAVTEX 1114/18 που εξέδωσε χθες το απόγευμα η Άγκυρα, δεσμεύεται περιοχή ανοικτά του Κόλπου της Μερσίνας για γεωτρήσεις από το Rowan Norway το οποίο έχει μισθώσει η τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίου ΤΡΑΟ για την πραγματοποίηση δυο γεωτρήσεων. Οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν σύμφωνα με την NAVTEX από αύριο 14 Νοεμβρίου μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου 2019.

Η Τουρκία επιχειρεί να στηρίξει τις απειλές της για την Ανατολική Μεσόγειο και έτσι έχει μεταφέρει στην περιοχή το Γεωτρύπανο FATIH που πραγματοποιεί γεώτρηση στον κόλπο της Αττάλειας ,έχει στείλει το Barbaros για παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπιδας και τώρα ανακοινώνει νέες γεωτρήσεις στον Κόλπο της Μερσίνας με το μισθωμένο γεωτρύπανο, Rowan Norway.

Συγχρόνως έχει στην διάθεση της αλλά προς το παρόν παραμένει στην βάση του στο λιμάνι Haydarpasa στην Κωνσταντινούπολη το άλλο απόκτημα της Τουρκίας το ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis.


Προς το παρόν πάντως η Άγκυρα για λόγους και πρακτικούς έχει αποφύγει προς το παρόν να επιχειρήσει γεωτρήσεις εντος της Κυπριακής ΑΟΖ και περιορίζεται μόνον στις παράνομες έρευνες του Barbaros.

Νωρίτερα σήμερα όπως μετέδωσε και το ΚΥΠΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Παρίσι σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε «Μην μας αναγκάζετε…».

Στις δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «σε αυτό το θέμα οπωσδήποτε τα συμφέροντα συγκρούονται. Οι Αμερικανοί με την Exxon Mobil κάνουν κοινές εργασίες με τους Ε/κ. Και οι Αμερικανοί δίνουν την εντύπωση ότι λένε ‘εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε’. Εμείς σαφώς πρώτα ξεκινήσαμε από τον βορρά.

Γι' αυτή τη δουλειά θα έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Το ένα γεωτρύπανο μας θα δουλέψει στην ανατολική Μεσόγειο, το άλλο στην Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία σεισμικών ερευνών ήδη εργάζονται άλλωστε. Θα συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό το θέμα λέμε και στους φίλους μας αυτό που πρέπει. Λέμε ’μην μας αναγκάζετε’».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου ό,τι και να βγει από τα χωρικά ύδατα ανήκει σε όλους τους Κυπρίους. «Ό,τι υπάρχει σε μας στην βόρεια Κύπρο, και ό,τι υπάρχει στη νότια Κύπρο διαμοιράζεται με βάση τον πληθυσμό. Αλλά δεν εννοούμε τον διαμοιρασμό μετά που θα βγει. Εσείς με ποιον θα κάνετε αυτή τη συμφωνία;

Κάνοντας αυτή τη συμφωνία πρέπει να είναι εκεί και οι αξιωματούχοι της ‘τδβκ’ ή να είναι μέσα και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν εννοείται τον διαμοιρασμό με το να λέτε έβγαλα τόσο προϊόν, αυτό δεν είναι δίκαιο. Για να είναι δίκαιο πρέπει από την αρχή να γίνουν μαζί οι εργασίες συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας του διαγωνισμού. Αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί. Η δική μας αντίληψη είναι αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκική NAVTEX

N/W : 1114/18
MEDITERRANEAN SEA
DRILLING OPERATIONS, BY ROWAN NORWAY BETWEEN 14 NOV 18-19 JAN 19 IN AREA BOUNDED BY;
36 23.13 N - 034 55.78 E
36 23.13 N - 034 56.93 E
36 22.23 N - 034 56.93 E
36 22.23 N - 034 55.78 E


Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]